Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Izazovi roditeljstva: Kako natjerati izbirljivo dijete da pojede sve što je na tanjuru?

Izazovi roditeljstva: Kako natjerati izbirljivo dijete da pojede sve što je na tanjuru?

Svako dijete u jednom trenutku tijekom djetinjstva postane izbirljivo kad je o hrani riječ, što je normalno jer je to jedan od načina na koje potvrđuje svoju neovisnost. Ali neka su djeca izbirljivija od druge. Kako se s time nositi?

VIDEO

Zašto su neka djeca toliko izbirljiva u hrani? Studije od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas koje su proučavale prehrambene navike djece otkrile su da na takve obrasce ponašanja utječu razni faktori, poput osobnosti djeteta, roditeljske kontrole, društvenih utjecaja, prehrane majke i slično. 

Jedna od posljednjih studija o toj tematici pružila je pregled 80 do sada provedenih istraživanja, identificiravši pritom kako roditeljski pritisak na dijete da jede, nuđenje nagrada za jelo i vrlo strogo roditeljstvo izrazito negativno utječu na izbirljivu djecu. Suprotno tome, opušteniji stil odgoja, zajednički obiteljski obroci i uključivanje djeteta u pripremu hrane smanjili su vjerojatnost izbirljivog i nervoznog jedenja. Donosimo još nekoliko savjeta o tome kako se najbolje nositi s izbirljivim djetetom. 

Unhappy,Child,Girl,Eats,Soup,From,Black,Bowl,With,Bread

1. Vi odlučujete što, kad i gdje će jesti

Kad je riječ o tome što će vaše dijete jesti, preporuka je da za obiteljske obroke poslužite samo jedno jelo. Koliko god se možda u početku činilo teško, ne nudite svojem djetetu druge mogućnosti ili njegovu omiljenu hranu ako odbija ono što je na stolu jer mu time dajete do znanja da uvijek može računati na plan B. Također, planirajte zdrave i uravnotežene obroke koje će jesti cijela obitelj.

Što se tiče toga kad bi hranu trebalo posluživati, pokušajte se svakodnevno držati istog rasporeda obroka i međuobroka. Time će dijete stvoriti naviku i naučiti da očekuje hranu u točno određeno vrijeme, što će mu pritom pomoći da sjedne za stol s osjećajem gladi. Naime, veća je vjerojatnost da će dijete pojesti sve što poslužite ili čak probati nešto novo kad je istinski gladno. 

I posljednje, odlučite gdje ćete posluživati hranu. Pokazalo se da djeca bolje jedu kad cijela obitelj zajedno ruča ili večera za stolom te kad ograničite distrakcije, poput uključenog televizora, mobitela, tableta, igračaka i slično. 

Cute,Little,Children,Eating,Food,At,Daycare,Centre

2. Budite zabavni, kreativni i inovativni

Iako su izbirljivi, sigurno postoje namirnice koje djeca vole jesti, pa pokušajte to okrenuti u svoju korist. Kombinirajte ono što vole s voćem, povrćem, orašastim plodovima i drugim namirnicama potrebnima za zdrav razvoj djeteta.

Primjerice, poslužite brokulu ili kakvo drugo povrće s djetetovim omiljenim umakom ili narežite namirnice u razne zabavne oblike. Poigrajte se i bojama ili ponudite za večeru hranu koju inače djeca jedu za doručak. Možete pokušati i prikriti neke namirnice. Primjerice, dodajte sitno nasjeckanu zelenu papriku u umak za špagete ili umiješajte naribane tikvice i mrkvu u složence i juhe. 

Dobar primjer bili bi i šareni sendviči sa svježom pilećom jetrenom paštetom CEKIN KIDS. Kao što joj i ime govori, ova pašteta je svježa, što je prava rijetkost na tržištu i upravo je to glavna prednost u odnosu na postojeće konzervirane. Zbog toga što se čuvaju u hladnjaku i što imaju kratak rok trajanja, paštete CEKIN KIDS imaju veću nutritivnu vrijednost i bogatiji okus. Uz to, imaju smanjen udio soli te su blago začinjene.

Paštetu možete namazati na tost, koji ste prethodno izrezali u oblik zvjezdice, trokutića ili srca, ili napravite na tanjuru lice od mrkve, rajčica, tikvica, sira, maslina, zelene salate, jaja i slično. Mogućnosti su neograničene, samo treba uključiti maštu.

3. Bez nagrada i kazni

Koliko ste puta rekli rečenice poput: "Ako sve pojedeš, dobit ćeš čokoladu" ili "Ako ne pojedeš ručak, nema deserta". Zaboravite na ovakav način nagovaranja jer će pokušaji mamljenja ili uskraćivanja deserta samo poslati poruku da je desert najbolja hrana. Time dodatno povećavate djetetovu želju za slatkim, što će teško riješiti njegovu trenutnu izbirljivost. 

Probajte ne prakticirati svakodnevno posluživanje deserta odmah poslije obroka ili eventualno promijenite definiciju deserta. Umjesto čokolade, torti i kolača, ponudite drugi put djetetu jogurt, voće ili druge zdrave poslastice.

Midsection,Of,Father,Quarreling,With,Daughter,At,Home

Ako ste zabrinuti da izbirljivost ugrožava rast i razvoj vašeg djeteta, počnite voditi dnevnik njegove prehrane. Zatim se posavjetujte s liječnikom, koji će na temelju vaših bilješki moći donijeti preciznu dijagnozu i savjetovati vam što je najbolje za vaše dijete. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža
Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata