Obavijesti

Promo sadržaj

Je li ovo najinteresantnije prijenosno računalo godine?

Je li ovo najinteresantnije prijenosno računalo godine?
5

Tvrtka ASUS prethodnih je godina predstavila razna zanimljiva prijenosna računala, ali ovog je puta nadmašila sebe

S dvama fantastičnim zaslonima OLED, novi model ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 revolucionarno je prijenosno računalo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Višegodišnje iskustvo

Ovo nije prvo prijenosno računalo ASUS s dvama zaslonima. Tvrtka ASUS prodaje ih u raznim oblicima već više od pet godina, ali do sada je dodatni zaslon bio manjih dimenzija od osnovnog. Izuzetak je bilo računalo Zenbook 17 Fold OLED s velikim savitljivim zaslonom. Ovogodišnje računalo Zenbook DUO UX8406 njegov je duhovni nasljednik i ima dva velika zaslona ASUS Lumina OLED od 14 inčna koji zauzimaju gotovo cijelu površinu kućišta. A tipkovnica? Ima i nju. I to dobru.

Svestranost

Traži li se jedna riječ koja najbolje opisuje računalo Zenbook DUO, bila bi to svestranost. Trebate kompaktno i lagano prijenosno računalo? Zenbook DUO je odličan izbor jer teži samo 1,32 kg (s tipkovnicom Bluetooth 1,6 kg). Trebate prijenosno računalo s velikim zaslonom? Opet je tu Zenbook DUO, jer kada koristite oba zaslona, imate radnu površinu kao na monitoru dijagonale 19,8 inča, što nijedno drugo prijenosno računalo na tržištu ne može ponuditi. Ovo ga čini idealnim za veliki broj korisnika, naročito za one koji u radu istovremeno koriste više programa, a takvi su u većini. Postoji mnogo situacija u kojima je dodatni zaslon velika prednost. Na primjer, na jednom možete pratiti online sastanak, dok na drugom provjeravate e-poštu ili tražite podatak koji vam treba za sastanak. Na gornjem zaslonu možete programirati, dok na donjem pregledavate učinjeno. Na jednom možete otvoriti Photoshop dok na drugom gledate priručnik. Možete pregledavati Internet, gledati film ili utakmicu i istovremeno imati otvoren program za dopisivanje. Uz malo mašte, možete gotovo sve.

Odlikuje ga izuzetna kvaliteta izrade jer je kućište izrađeno od lagane i čvrste legure magnezija i aluminija. Certifikat MIL-STD 810H potvrđuje izdržljivosti sukladno vojnim normama.

Oba su zaslona identična. Dijagonala je veličine 14 inča, rezolucija 2880 x 1800 px, frekvencija osvježavanja 120 Hz, a najveća svjetlina je 550 nit. Ukratko, zasloni su vrhunski. Osjetljivi su na dodir i možete ih koristiti i uz pomoć olovke koje dobijete uz uređaj.

Koristite ga kako vama odgovara

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 možete koristiti kao klasično prijenosno računalo stavite li tipkovnicu Bluetooth preko donjeg zaslona. Tipkovnicu pune veličine drže jaki magneti pa je potpuno stabilna u radu. Iznenađujuće je kvalitetna i udobna za tipkanje, ima pozadinsko osvjetljenje, a ugrađen je i touchpad pa se DUO na prvi pogled u ovom načinu rada ne razlikuje od klasičnih prijenosnih računala. Baterija ugrađena u tipkovnicu omogućava 7-10 dana upotrebe bez dopunjavanja.

Prava magija nastaje kada tipkovnicu postavite ispred sebe, a prijenosno računalo koristite u načinu Desktop tako da zasloni stoje jedan pored drugog zahvaljujući zglobovima koje se otvaraju do 180 stupnjeva. Velika radna površina omogućava lak i udoban rad, a multitasking je jednostavniji nego na bilo kojem drugom prijenosnom računalu. Ugrađeno metalno postolje sa zadnje strane prijenosnog računala Zenbook DUO jamči stabilnost na stolu u ovom položaju.

Odgovara li vam više da zasloni budu jedan iznad drugog, jednostavno odaberite način Dual Screen. U ovom načinu rada možete koristiti Bluetooth ili virtualnu tipkovnicu. Postolje možete postaviti u različite položaje i tako postaviti zaslone na visinu koja vam odgovara. Teško je riječima opisati koliko je ovakav način rada udobniji i zdraviji od rada na klasičnom prijenosnom računalu jer se zaslon nalazi u visini očiju pa ne morate stalno držati povijen vrat.

A kakve su performanse?

Performanse su odlične. Prijenosna računala Zenbook DUO imaju nove procesore Intel Core Ultra, uključujući i najmoćniji Core Ultra 9. Ovi procesori odlikuju se naprednim karakteristikama umjetne inteligencije što će naročito doći do izražaja s narednom nadogradnjom sustava Windows koja će se primjetno više oslanjati na umjetnu inteligenciju. Disk SSD kapaciteta do 2TB i obilje memorije RAM (do 32 GB) jamči udoban rad čak i sa zahtjevnim aplikacijama. Pored moćnog hardvera, tvrtka ASUS opremila je ovo prijenosno računalo i naprednim softverom koji omogućava upotrebu dvaju zaslona na najefikasniji način.

Sve to pokreće velika baterija (75 Wh) pa je i autonomija odlična, iako prijenosno računalo ima dva zaslona.

Je li ovo prijenosno računalo za vas?

Koristite li često više aplikacija istovremeno ili dosta putujete, a treba vam velik zaslon, onda je ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406 savršeno prijenosno računalo za vas. U odnosu na prethodnika (Zenbook 17 Fold), cijena računala DUO gotovo je dvostruko niža, a zahvaljujući tome što značajno povećava produktivnost u odnosu na klasična prijenosna računala, lako je opravdati ulaganje.

Detaljnu specifikaciju i cijenu po kojoj je računalo ASUS Zenbook Duo UX8406 dostupno na domaćem tržištu možete vidjeti pritisnete li OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb
"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.