Obavijesti

Promo sadržaj

Jesenski poslovi u vrtu

Jesenski poslovi u vrtu
5

Jesen je vrijeme nijansiranja boja, branja plodova i pripreme vrta na zimske uvjete

Kada ljetna vrućina ustupi mjesto svježem jesenskom zraku, vrijeme je da vrtlari obave posljednje veće poslove. Jesenski poslovi osiguravaju živahan i rascvjetan vrt za godišnja doba koja dolaze. Vrijeme je za sadnju lukovica, berbu usjeva ili jednostavno uživanje u prirodi koja se mijenja.

Otpalo lišće

Jedan od najčarobnijih aspekata jeseni je lišće koje mijenja boje. Listopadno drveće i grmlje obučeno je u niz boja od tamnocrvene, narančaste pa sve do jarkožute. Otpalo lišće prije zime uklonite na kompost ili ga koristite kao malč koji obogaćuje tlo i štiti biljke od zimskih temperatura.

GARDENA combisystem Prilagodljive plastične grablje za lišće osiguravaju udobno grabuljanje otpalog lišća ili komadića pokošene trave. Proizvoljno podesiva radna širina između 35 i 52 cm osigurava fino ili grubo grabljenje vrtnog materijala. Preporučujemo dršku combisystem od 130 cm za udoban rad bez bolova u leđima. Drška se može koristiti i za druge alate GARDENA combisystem.

Ključni aspekt jesenskog vrtlarstva je i pospremanje vrta, šupe i kuće. Uklanjanje cvatućih jednogodišnjih biljaka, orezivanje trajnica i grmlja te čišćenje otpada sprječava razvoj bolesti. Čišćenjem sprječavate i prezimljavanje štetnika, a vrt i cvjetnjaci bit će vidno uredni. Otpalo lišće također se svake godine ponovno skuplja u žljebovima kuće. GARDENA combisystem Čistač žlijebova omogućuje jednostavno čišćenje žlijebova. U kombinaciji s teleskopskom drškom combisystem osigurava ugodan rad s tla, do visine od 5 metara. Jake čekinje i strugač omogućuju učinkovit rad, a žljebove je moguće očistiti i vodom jer je integriran priključak za vrtno crijevo.

Sadnja i njega

Jesen je odlično vrijeme za poboljšanje tla i dodavanje komposta ili gnojiva. Dodane hranjive tvari poboljšavaju strukturu tla i potiču zdrav rast biljaka u nadolazećoj sezoni. Dok ljetno povrće poput rajčice i paprike dolazi do kraja svog ciklusa uzgoja, vrijeme je da se usredotočite na usjeve u hladnoj sezoni. Sadnja lisnatog povrća poput salate, špinata i kelja osigurava svježinu domaćih proizvoda, čak i pri nižim temperaturama. GARDENA combisystem nudi razne alate za sve zadatke u vrtu, koji se mogu montirati na drške različitih oblika, materijala i duljina za fleksibilan rad. Motika, plevilica, grablje i drugi nastavci osiguravaju kompaktno skladištenje u šupi.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju novih biljaka. Niže temperature i povećana vlažnost zraka stvaraju idealne uvjete da biljke prije zime uspostave jak korijenov sustav. Drveće, grmlje i trajnice posađene u jesen često pokažu bolji rast sljedećeg proljeća.

Vrijeme berbe

Jesen je sinonim za sezonu berbe voća. Njegovani vrtovi daju obilje svježih proizvoda u ovo doba godine. Bundeve, jabuke i kruške samo su neke od jesenskih nagrada za vrijedne vrtlare. GARDENA combisystem Prikupljač voća omogućuje vam da nježno pokupite sve otpale plodove s tla bez saginjanja. Bočni otvor osigurava praktično stavljanje voća u košaru za sakupljanje.

Ako ćete voće hraniti preko zime, provjerite je li sorta pogodna za skladištenje. Pažljivo odaberite neoštećene plodove i stavite ih u kutije obložene papirom i stavite na suho i hladno mjesto. Sve voće koje nećete iskoristiti također možete spremiti konzerviranjem, zamrzavanjem ili sušenjem.

Uz sve poslove, jesen nudi i vrijeme za uživanje u ljepoti prirode i trenutak za odmor. Stvorite ugodan kutak za opuštanje, gdje možete planirati avanture za sljedeću sezonu. Vrt njegovan u jesen biti će produktivan i spreman za sljedeću sezonu rasta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.
Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb