Obavijesti

Promo sadržaj

Jeste li zaštitili svoje dijete?

Jeste li zaštitili svoje dijete?
4

Digitalni trag kojeg ostavljamo korištenjem internetom trajni je zapis kojega je nemoguće pobrisati. Često nam se, s vremenskim odmakom, neće svidjeti sve što smo objavili, a ponekad nam takve objave mogu i ozbiljno naštetiti

Digitalno doba donijelo je puno koristi, omogućilo brzu komunikaciju, informiranje u trenutku, olakšalo učenje i snalaženje u nepoznatom, otvorilo neke sasvim nove vidike. Uz pametne uređaje i aplikacije brže se i lakše rješavamo svakodnevnih obaveza, biramo kako ćemo provesti slobodno vrijeme, planiramo i istražujemo. No, jesmo li ponekad isuviše bezbrižni i dozvoljavamo li aplikacijama da nas olako prenesu iz realnog svijeta u virtualni? Pazimo li dovoljno na sigurnost svoje djece?

Kakav digitalni trag ostavljamo?

Iza svakog našeg pretraživanja interneta, poslane poruke, uključivanja u razgovor ili komentara, objavljenog videozapisa ili fotografije ostaje digitalni trag. Digitalni tragovi koje ostavljamo trajni su i nemoguće ih je pobrisati. Mogu biti dobri i govoriti o našim postignućima, ali isto tako mogu nam i ozbiljno zasmetati. Digitalni trag je poput ogledala u kojem ostaju svi naši odrazi kroz život i ponekad će nam neki od tih odraza moći naštetiti. Ili nam se, jednostavno, neće svidjeti.

Dobro razmislite prije nego nešto objavite

Moramo li objaviti baš svaku fotografiju svog djeteta? Moramo li je uopće objaviti? Razmišljate li je li dobro dijeliti s drugima intimne trenutke, fotografije svog životnog prostora ili usputne fotografije s mjesta koja trenutačno posjećujete? Trebaju li baš svi znati datum i mjesto vašeg rođenja? Svi ti podaci mogu se iskoristiti na način da vam se našteti.

Roditelji su djeci uzori; od roditelja uče i usvajaju dobre i loše navike. Današnja djeca često su, kad je korištenje tehnologija u pitanju, znatno naprednija od svojih roditelja. Zatražite od djeteta da vam barem s vremena na vrijeme pokaže što na internetu radi, kako provodi svoje vrijeme i s kim se na društvenim mrežama druži, kakve podatke objavljuje. Pokažite zainteresiranost za sve što radi, ali i ukažite na moguće opasnosti jer djeca o njima ne razmišljaju na način kako to čine odrasli. Poučite dijete da je pristojno ponašanje u virtualnom svijetu jednako važno onome u stvarnom životu.

U životu nije dobro reagirati u afektu, a pogotovo na društvenim mrežama. Potrebno je dobro razmisliti što i kako objaviti jer naši digitalni tragovi neće ostati trenutak u prošlosti. Zauvijek će biti tu, pohranjeni negdje na mreži svih mreža i možda nas sustići kad pomislimo da su na njih svi zaboravili.

Naučite djecu da je realni život bolji od virtualnog

Umjesto digitalnog, potrudite se s djetetom ostaviti trag u pijesku. Iskoristite slobodno vrijeme za igru, čitajte zajedno iz ukoričenih knjiga. Razgovarajte o sigurnosti i pravilima lijepog ponašanja. Pitajte dijete opterećuje li ga što, zna li za neke slučajeve vršnjačkog nasilja. Doživljava li ga i samo? Prijatelji vaše djece njima su jako važni pa se potrudite upoznati ih. Tim malim ljudima vaše će se dijete povjeriti u nekim situacijama kada vama možda neće moći. Uđite u svijet vašeg djeteta, ne zato što ste radoznali ili ga želite kontrolirati, nego zato što vam je važno znati da je dijete sretno i sigurno. I ne zaboravite, digitalne tehnologije su korisne, ali se njima moramo znati služiti na odgovoran način.

I za kraj - ne zaboravite mijenjati lozinke

Prepoznatljiva ili lako provjerljiva lozinka koju koristite da biste pristupili vašim uređajima ili korisničkim računima jednaka je ostavljanju ključa ispod otirača ili objavljenoj fotografiji s putovanja u trenutku kada je vaša kuća prazna. Upotrebom takve lozinke ostavljate širom otvorena vrata svog intimnog prostora i omogućavate zlouporabu osobnih podataka. Ne koristite za lozinku podatke pomoću kojih vas se može identificirati, birajte radije skup slova i brojki koji s vama nemaju apsolutno nikakve veze te ih mijenjajte s vremena na vrijeme. Na taj ćete način spriječiti moguće zlouporabe i stvoriti sigurnije ozračje za sebe i obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24
Shopaj24

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24

Shopaj24, prvi hibrid medija i oglasnika, lansirao je novu verziju svoje platforme. Ovaj korak označava evoluciju prema modernijem, intuitivnijem i naprednijem iskustvu za sve korisnike