Obavijesti

Promo sadržaj

Kako izgleda gradnja poslovno-proizvodne zgrade na kojoj se koristi prednapeti beton

Kako izgleda gradnja poslovno-proizvodne zgrade na kojoj se koristi prednapeti beton
5

Vrijednost investicije je 5 milijuna eura

BOSCH AMPSHare: jedina baterija koja vam je potrebna za rad

Ante Cash u prvim minutama epizode govori o bateriji koja je kompatibilna s Boschom, ali i nizom alata drugih brendova. To znatno ubrzava i olakšava svakodnevni rad jer više alata i pribora možete puniti iz istog izvora. Na taj način možete imati nekoliko uređaja, a samo jednu bateriju, „a ako već koristiti nekoliko uređaja, logično je da ćete kupiti bateriju istog proizvođača“, govori Cash. Tako je Bosch doskočio problemu i nagradio vjernost svojih kupaca. U rubrici Antina Garaža pogledajte kako funkcionira baterija BOSCH AMPSHare.

Zašto je čelik za prednapinjanje 5 puta skuplji od čelika za armiranje?

Tema ovotjedne Koordinacije je prednapeti beton. Ekipa je posjetila gradilište na kojem se ugrađuje prednapeti beton na poslovno-proizvodnoj zgradi vrijednoj 5 milijuna eura. Zgrada od 2000 kvadrata je izrazito arhitektonski zahtjevna jer će nakon njezine izgradnje biti vidljivi betoni.

„Cijela konstrukcija je zamišljena kao rešetka koja nosi dvije ploče koje su dodatno spregnute, što nije često u visokogradnji. Ti su primjeri češći u niskogradnji“, govori Franjo Dončić, glavni nadzorni inženjer. Prednost korištenja prednapetog betona je dobivanje prostora koji se kasnije može lako prenamijeniti, a ujedno su veće uštede na upotrebi armature i betona. No, čelik koji se koristi za prednapinjanje skuplji je 5 puta u odnosu na čelik za armiranje.

Prednapeti beton koristi se prilikom savladavanja velikih raspona pa ga često možete vidjeti na sportskim dvoranama, tribinama, mostovima, tvorničkim halama, a slični principi korištenja zatega koriste se i u protupotresnoj gradnji.

„Prednapeti beton omogućuje da se zidovi neke starije zgrade koje nisu dobro funkcionirale kao prostorna cjelina utegnu, odnosno stisnu kako bi se bolje ponašali tijekom potresa“, ističe Tomislav Kišiček, prodekan za međunarodne odnose i suradnju Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kišiček je u rubrici Notes govorio o gradnji građevina prema tehničkim propisima i važećim europskim normama, ali i o potrebnom kompromisu između konzervatora i građevinara kada je u pitanju zaštita građevine i korištenje betona u njezinoj konstrukciji.

Zašto kvadrat stana u danskom čudu arhitekture košta 6200 eura?

U rubrici Miljokaz ekipa Koordinacije posjećuje Aarhus, drugi grad po veličini u Danskoj i najveću dansku luku. Tamo se smjestio Nicolinehus, centralno mjesto okupljanja. Ovaj kompleks od 40 000 metara kvadratnih podijeljen je u dva piramidalna dijela u kojem možete kupiti ili iznajmiti stan. Uz stambene prostore, Nicolinehus nudi poslovne prostore, restoran, bar, tržnicu, restorane, kafiće, trgovine različitih namjena tako da na jednom mjestu imate sve što vam je potrebno za život u Danskoj. U tom otvorenom prostoru u kojem svi teže zajedništvu kvadrat jednosobnog stana košta 6200 eura. Gradnja ovog čuda arhitekture kojim se Danci ponose trajala je od 2019. do 2022. godine.

Koristite li hladnu ili toplu rasvjetu u svom domu i zašto biste trebali?

Električar i nagrađivani obrtnik Damir Mikulčić ima puno posla ovih dana s kvarovima na instalacijama. Kada je u pitanju rasvjeta u domu, savjetuje da je poželjno koristiti raznoliku rasvjetu u dnevnom boravku, od kojih je hladna rasvjeta bolja za rad, a topla nas opušta i uz nju se više odmaramo. Mikulčić odgovara i na vječno pitanje trebamo li isključiti uređaje iz struje kada odlazimo na godišnji odmor? Jedan od savjeta za uštedu na računima za struju je: „Zamijenite klasičnu rasvjetu LED žaruljama“, ističe Mikulčić u rubrici Tips&tricks.

Koordinaciju gledajte svake srijede od 17:35 na Drugom programu HRT-a. Generalni pokrovitelji emisije su Bosch, Galeković, Nexe i Pevex te medijski partner 24sata.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin