Obavijesti

Promo sadržaj

Kako je obnovljen Vukovarski vodotoranj – simbol otpora i hrvatskog zajedništva

Kako je obnovljen Vukovarski vodotoranj – simbol otpora i hrvatskog zajedništva
5

Jedan od najizazovnijih građevinskih projekata podržalo je 7000 donatora

Povodom 32. godišnjice pada grada Vukovara i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, nova Koordinacija donosi neispričanu priču o obnovi Vukovarskog vodotornja koji je svečano otvoren 2020. godine. Uz obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva, Koordinacija vas vodi na Majstorsku cestu, ali i savjetuje kako uštedjeti tijekom renovacije doma te kako zaštititi cijevi tijekom zime.

Na čemu ćete štedjeti: na dizajnu ili funkcionalnosti?

Ono što je standardizirano, uvijek je best buy opcija kada govorimo o omjeru cijene i kvalitete, govori Ante Cash u prvim minutama epizode. Daje primjer poda bez cokli koji možda nije standardiziran i koji će izvesti majstor koji se dosad u znatno manjoj mjeri susreo s takvim načinom rada te postavlja pitanje: želite li platiti više za nešto što možda neće biti toliko funkcionalno u vašem domu? U rubrici Antina Garaža osvrnuo se i na trendove kojima ljudi često naginju, a koji se vrlo brzo mijenjaju pa se često dogodi da moderna pipa do završetka renovacije i nije više toliko moderna. Hoćete li biti u trendu ili ćete više uštedjeti, izbor je opet na vama. Na čemu ipak ne treba uštedjeti, pogledajte savjete Ante Casha.

Vukovar snažno privlači posjetitelje i goste svojim duhom i sadržajima

U rubrici Notes gošća je arhitektica Matea Mađaroš. Kratko je boravila u Danskoj zbog stvaranja međunarodnog iskustva i stjecanja dizajnerskih i arhitektonskih vještina. Danas rado surađuje na domaćim projektima, ali i kroz arhitektonsko oko promatra svoj Vukovar.

„Vukovar sadrži niz točaka makro i mikro mjerila koje bi bile vrijedne sagledavanja i obnavljanja“, ističe Matea Mađaroš. Tu su vukovarski hotel Dunav, robna kuća u gradu, ali i obalna šetnica koja bi mogla uključivati dvije važne točke kao što su dvorac Eltz i vučedolsko nalazište. Kako su se određeni sadržaji poput Vukovarskog vodotornja i Muzeja vučedolske kulture savršeno uklopili u vizuru grada, arhitektica Mađaroš dodaje da je arhitektura puno više od lijepe pozadine i slike grada.

„Ona mora utjeloviti sadržaj i lepezu aktivnosti koji će služiti građanima i pozivati ih da se uvijek iznova vraćaju u taj prostor. Važno je da arhitektura bude senzibilnija i da se projektira od čovjeka prema čovjeku, u skladu s prirodom i okruženjem u kojem se određena građevina nalazi“.

S ponosom gleda na obnovu Vukovarskog vodotornja koja je bila kruna obnove grada Vukovara u materijalnom, građevnom i duhovnom smislu. Ističe da je Radionica arhitekture svojim projektom očuvala povijest gradskog simbola, ali pritom ispunila građevinu novim ruhom, duhom i sadržajima koji su privlačni posjetiteljima i građanima grada.

Kako je obnovljen Vukovarski vodotoranj?

Simbol otpora velikosrpskoj agresiji obnovljen je nakon tri i pol godine, a javnosti je predstavljen u jesen 2020. godine. Vukovarski vodotoranj za građevinare i arhitekte bio je jedan od najizazovnijih projekata, a 7000 pravnih i fizičkih osoba i 17 stranih država podržali su obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva.

Na projektu obnove radili su zagrebački arhitekti iz Radionice arhitekture. Ovaj pedesetometraš bio je izazov arhitektima, a još od svoje izgradnje, Vukovarski vodotoranj bio je među najvišim građevinama na svijetu. Tijekom granatiranja u Domovinskom ratu, Vodotoranj je stajao 70 cm nakoso i poprimio oblik elipse, odnosno nepovratno je izgubio svoj oblik kružnice. U betonsku ploču vodotornja utrošeno je armature jednako kao i na 10 kuća od 130 kvadrata. Projekt je obuhvaćao i unikatno dizalo koje će ugrađeno u vanjsku ovojnicu Vodotornja kako ne bi narušio izgled građevine.

Nakon obnove, Vukovarski vodotoranj dobio je memorijalnu sobu, stazu, vidikovac s kojeg se pruža pogled na grad i rijeku Dunav, ali i dječje igralište koje šalje snažnu poruku.

„Stavljajući igralište uz Vodotoranj, poslali smo jaku poruku. Kad dođeš na njegov vrh, ne osjećaš grobnu atmosferu“, zaključuje Goran Rako iz Radionice arhitekture.

Pogledajte kako je građen biser cestovne gradnje

Majstorska cesta već godinama privlači zaljubljenike u prirodu pa je i ekipa Koordinacije odlučila provozati se njome upravo motorima. Riječ je o transvelebitskoj prometnici koja je dugačka 41 kilometar, a prva je suvremena spojnica sjeverne i južne Hrvatske, još od 1832. godine. Majstorska cesta povezuje Sveti Rok preko vrha Malog Alana s Obrovcem u Dalmaciji. Majstorska cesta pravo je građevinsko remek djelo: 600 graditelja gradilo je cestu kroz svega 7 godina, a na kilometar nadmorske visine probijali su kamen kako bi je i sagradili. Unatoč makadamu, cesta zadovoljava sve kriterije suvremene gradnje pa tako nagib ne prelazi 5,5 %.

„Asfaltiranje Majstorske ceste bio bi grijeh, trebao bi je zadržati u ovoj formi jer svjedoči o jednom vremenu, a još uvijek izaziva veliko oduševljenje posjetitelja“, govori Marin Marasović, vlasnik turističke agencije.

Branko Stričak: Strogo vodite brigu o starosti instalacija u vašem domu

Vodoinstalater Branko Stričak već 46 godina daje savjete kako zaštititi cijevi tijekom zime. Za njega ne postoji radno vrijeme jer se susreće s gotovo 10 hitnih intervencija dnevno. Na pitanje kako možemo uštedjeti na računu za vodu, Stričak podsjeća koliko je važno pravilno održavati instalacije, redovito servisirati pipe, bojlere, čistiti kamenac, ali i pravilno reciklirati otpad kako se odvodne cijevi ne bi nepotrebno punile različitim otpadom koji može uzrokovati začepljenje. Kako popraviti manje oštećenje cijevi da ne nastane kaos, kako riješiti začepljenje vode u sudoperu i kako zaštititi cijevi tijekom zime, pogledajte u rubrici Tips&tricks.

Emisiju Koordinacija možete pratiti na Drugom programu HRT-a svake srijede u 17:35, a generalni pokrovitelji emisije su Bosch, Galeković, Nexe i Pevex te medijski partner 24sata.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin