Obavijesti

Promo sadržaj

Kako očuvati zdravlje očiju nakon 40. godine života?

Kako očuvati zdravlje očiju nakon 40. godine života?

Stručnjaci iz Poliklinike Bilić Vision otkrivaju tajne prevencije i liječenja problema s vidom

Problemi s vidom postaju sve češći među osobama koje provode duže vremena pred računalom pa su simptomi poput peckanja u očima, zamagljenog vida, glavobolje i otežanog čitanja sve učestaliji. Zbog toga je bitno naglasiti važnost prevencije i liječenja kako bi se očuvalo zdravlje očiju u ovoj životnoj fazi.  

Oftalmološki pregledi kao ključ prevencije 

Oftalmolog Luka Bilić iz Poliklinike Bilić Vision ističe važnost redovitih posjeta oftalmologu kako bi se pravovremeno detektirala pojava oštećenja i bolesti očiju. Većina očnih bolesti može se liječiti ako se otkriju dovoljno rano, a oftalmolog će detaljno testirati vid i provjeriti znakove bolesti poput glaukoma.  

„Pravovremeni pregledi su ključni, osobito nakon 40. godine života, pogotovo jer glaukom, poznatiji kao tihi kradljivac vida, često dolazi bez simptoma pa je godišnji pregled, koji uključuje i mjerenje očnog tlaka, preporučljiv kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije“, objašnjava oftalmolog Luka Bilić. 

Osim oftalmoloških pregleda, redoviti posjeti doktoru opće prakse su važni za provjeru bolesti poput dijabetesa koje mogu uzrokovati probleme s očima. 

Savjeti za smanjenje štete od gledanja u ekran 

Jedan od najštetnijih čimbenika za oči pri svakodnevnom radu za računalom je blizina ekrana. Preporučuje se primjena „pravila 10-3-10“, gdje svakih 10 minuta radite 10 sekundi pauze, fokusirajući pogled na udaljenost od 3 metra. Stručnjaci preporučuju izbjegavanje prekomjernog vanjskog svjetla i odsjaja s monitora, a dr. Bilić naglašava potrebu za redovitim odmorima od ekrana svakih 45 minuta kako bi se smanjili negativni učinci dugotrajnog gledanja. 

U nastavku donosimo nekoliko opcija za skidanje dioptrije:   

1. Presbyond – revolucionarna metoda za starosnu dalekovidnost 

Poliklinika Bilić Vision predstavlja revolucionarnu metodu za uklanjanje starosne dalekovidnosti – Presbyond. Ovaj laserski postupak omogućuje očuvanje dobrog vida na svim udaljenostima, čime se postiže visok postotak uspješnosti, a dr. Bilić ističe impresivne rezultate nakon Presbyond lasera, gdje više od 98% pacijenata može normalno čitati novine, a oko 90% može čitati što piše na bočicama lijekova. Starosna dalekovidnost, poznata kao presbyopia, obično se javlja nakon 40. godine života zbog slabljenja akomodacije oka, što otežava izoštravanje bliskih predmeta. 

2. Revolucionarna tehnologija u ugradnji intraokularnih leća 

Prava revolucija na području ugradnje intraokularnih leća donosi operaciju sive mrene koja kombinira snagu Femto lasera i inovativnost Vivity leće, a dr. Luka Bilić, s visokom stručnošću i dugogodišnjim iskustvom, bio je među prvima u svijetu koji je dobio priliku provesti studiju na Vivity intraokularnoj leći. Ova revolucionarna leća nudi izvanredne prednosti, uključujući sposobnost rješavanja dioptrije na svim udaljenostima te eliminaciju nuspojava koje su ranije pogađale pacijente, poput rasipanja svjetla oko farova automobila prilikom vožnje noću. Radi se o operaciji katarkte femtosecond laserom koja se izvodi pod kontrolom računala, umjesto klasičnog ručnog reza nožem. Poliklinika Bilić Vision kontinuiranim trudom i ulaganjem u najnoviju tehnologiju na tržištu osigurava vrhunsko liječenje uz individualan pristup, nudeći pacijentima najbolje moguće iskustvo bez liste čekanja. 

3. Liječenje suhih očiju 

Suho oko je uzrokovano nedostatkom suza ili poremećajem suznog filma pa postaje sve češći problem, pogotovo među osobama koje puno vremena provode pred ekranima. Simptomi uključuju peckanje, crvenilo, osjetljivost na svjetlo i zamagljen vid, a u Poliklinici Bilić Vision koriste modernu tehnologiju poput Tear Check pregleda. Liječenje suhih očiju obuhvaća potrebu umjetnih suza i ovlaživača, a u slučaju nedjelotvornosti standardnih metoda, preporučuje se pulsni laser, bezbolna metoda s trajanjem od 6 mjeseci do 3 godine.  

4. Transplantacija rožnice  

Osim dioptrije i sive mrene, oštećenja rožnice česta su očna oboljenja pa transplantacija rožnice, osobito DSAEK metoda, pokazuje visoki postotak uspješnosti u liječenju keratokonusa i distrofije rožnice. Transplantacija rožnice, najčešće izvedena i najuspješnija procedura, omogućuje povratak vida kod oko 20 milijuna ljudi koji pate od bolesti rožnice, a izvodi se pod lokalnom anestezijom te omogućuje brži oporavak vida i smanjuje rizik od reakcija odbacivanja transplantata. Prva koja je započela raditi metodu DSAEK u Hrvatskoj je  prof. dr. sc. Iva Dekaris koja operira u Poliklinici Bilić Vision.  

Za sve informacije i zakazivanje pregleda, posjetite web stranicu Poliklinike Bilić Vision.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno