Obavijesti

Promo sadržaj

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji spavamo, radimo i živimo

Kako pametni satovi mijenjaju način na koji spavamo, radimo i živimo
2

Pametni satovi su već nekoliko godina hit među fitness entuzijastima, ali i osobama kojima vježbanje nije prioritet – jer traže digitalnu pomoć u praćenju svog užurbanog modernog života.

Tehnologija nam je posljednjih desetljeća omogućila i da na ručne satove gledamo drugačije. Period kada su pokazivali samo doba dana postalo je tek dio nostalgije. Satovi su sada toliko „pametni“ da nam, između ostalog, svakodnevno olakšavaju živote i utječu na naše zdravlje. Pitate li se koliku zapravo moć imaju te male elegantne spravice koje nosimo oko zapešća? Evo odgovora!

Povećavaju nam svijest o zdravlju

Pametni satovi najpoznatiji su predstavnici tzv. nosive tehnologije, odnosno one tehnologije koju nosimo sa sobom (ili na sebi) i koju možemo iskoristiti za ugodniji život. Brojni senzori u kućištu sata lako i u trenu očitavaju naše znakove vitalnosti poput broja otkucaja srca i krvnog tlaka, a što je prilično važno kod prevencije brojnih bolesti. Zahvaljujući prikupljenim podacima, sat može prepoznati kada smo pod stresom ili trebamo li „probuditi“ tijelo i um iz uspavanosti.

Otkrije li sat da vam srce kuca brže nego inače, diskretno će vas obavijestiti da trebate usporiti jer vam je razina stresa previsoka. Najbolji pametni satovi će vas podsjetiti da uzmete minutu stanke i duboko udahnete ili se istegnete ukoliko predugo sjedite za radnim stolom. Pametni sat će postati vaš najbolji virtualni doktor, a vi ćete već nakon nekoliko dana druženja sami uočiti zdravstvene promjene na svom tijelu.

Više smo aktivni

Dakako, nosiva tehnologija je vrlo popularna u fitness industriji jer su pametni satovi i sportske narukvice odlični partneri za vježbanje. Jedan od najvažnijih senzora u njima jest akcelerometar, tj. mjerač ubrzanja koji bilježi podatke o kretanju korisnika.

Nakon što unesete svoju visinu, težinu i dob, sat će izračunati vašu optimalnu dnevnu količinu koraka i tjelesne aktivnosti. Naravno, s vremenom će vam sugerirati povećanje broja koraka kao dnevni izazov, a potom će vas pokušati natjerati na rušenje vlastitih rekorda.

Istraživanje medicinskih znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyju pokazalo je kako su pametni nosivi uređaji svojim izazovima uspjeli potaknuti korisnike da budu što aktivniji, te da su u prosjeku napravili 2000 koraka više od osoba koje nisu koristile „digitalne trenere“ sa zapešća. Dapače, brojni korisnici su shvatili da im je zabavnije i ljepše pješačiti ili voziti bicikl do posla, umjesto putovati automobilom ili javnim prijevozom.

Bolje spavamo

Čak 74 posto Hrvata potvrdilo je u jednom prošlogodišnjem istraživanju da su osjetili povećanu razinu stresa u svom životu. Jedan od najčešćih razloga te pojave je niska kvaliteta sna – od spavanja tek par sati, pa sve do potpune nesanice.

Osim što pomažu kod kretanja, pametni satovi mogu utjecati i na poboljšanje načina spavanja. Zahvaljujući senzorima prikupljaju podatke o otkucajima srca, disanju i gibanju dok ležimo u krevetu, a zatim identificiraju, pohranjuju i analiziraju razdoblja nemirnog sna te predlažu kada je najbolje vrijeme za odlazak na počinak. Ove male tehnološki napredne sprave mogu detektirati i apneju, opasni poremećaj spavanja kod koje čovjek u snu iznenada prestaje disati.

Produktivniji smo na poslu

Da bi se iskoristio sav njihov potencijal, pametni satovi moraju biti spojeni bežičnim putem s pametnim telefonima. Na taj način će pametni telefon dokumentirati zdravstvene i fitness podatke s pametnog sata, dok će sat moći primati obavijesti, poruke, e-poštu i pozive s telefona.

Ova funkcionalnost pametnih satova najviše se dopada poslovnim ljudima koji često razgovaraju na telefon, dobivaju brojne obavijesti i odgovaraju na e-mailove, a još češće odlaze na sastanke. Lakše je ostati koncentriran na sastanak ako jednim pogledom na ekran sata možeš procijeniti je li poziv ili poruka hitna, ili može pričekati odgovor, zar ne? U konačnici je i obzirnije prema drugim kolegama na sastanku. Studija „The Human Cloud at Work“ jedne poznate američke tehnološke tvrtke pokazala je da su zaposlenici koji koriste pametne satove su 8,5 posto produktivniji i 3,5 posto zadovoljniji svojim poslom.

Dakle, koristi nosive tehnologije su višestruke jer, između ostalog, brine o vašem zdravlju i tjelesnoj aktivnosti, te pomaže u koncentraciji na poslu ili tijekom vožnje automobila. Ako već niste, sad je najbolje vrijeme da nabavite svog osobnog digitalnog saveznika u životu.

A gdje se mogu naći najbolji pametni satovi? Naravno, u Hervisu – najvećoj specijaliziranoj trgovini sportske opreme u Hrvatskoj!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura