Obavijesti

Promo sadržaj

Kako preuzeti kontrolu nad razinom šećera u krvi?

Kako preuzeti kontrolu nad razinom šećera u krvi?
4

Šećerna bolest ozbiljan je problem današnje populacije, a usko je povezan s nezdravim načinom života. U Hrvatskoj broj osoba s povišenom razinom šećera u krvi iz godinu u godinu sve je veći, ali srećom taj broj se može smanjiti, ako se promijeni stil života

Razvoj dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ako se na vrijeme otkrije stanje predijabetesa te se u tom stanju prepozna važnost promjena životnih navika. Simptomi predijabetesa najčešće nisu lako uočljivi i iz tog razloga važno je redovito obavljati jednostavnu pretragu šećera u krvi. Osobe s predijabetesom osim što imaju visoki rizik za razvitak dijabetesa tipa 2, imaju veću sklonost kardiovaskularnim oboljenjima zbog oštećenja krvnih žila. 

Hormoni odgovorni za razinu šećera 

Inzulin je hormon odgovoran za prijenos glukoze u stanice, a luče ga specijalizirane stanice gušterače. Izlučuje se brzo nakon unosa glukoze. Stanice imaju specifične receptore za inzulin i preko njih se regulira propusnost glukoze u stanicu. Kod dijabetesa tipa 1 inzulin se ne oslobađa, dok kod dijabetesa tipa 2 gušterača proizvodi inzulin, no stanice više ne reagiraju na inzulin. U tom slučaju govori se o inzulinskoj rezistenciji. Događa se jer dugotrajno povišena razina glukoze u krvi podiže razinu inzulina, zbog čega se smanjuje inzulinska osjetljivost stanica za prijenos glukoze u unutrašnjost stanice.  

Glukoza je u stanicama važna jer je glavni izvor energije za sve metaboličke procese, pa dolazi do paradoksa u kojem glukoze u krvi ima previše, a stanice „gladuju“. Kortizol, adrenalin i glukagon hormoni su koji djeluju suprotno od inzulina, odnosno oni sprječavaju ulazak glukoze u stanice, a najviše se luče u stresnim situacijama. Stoga, osim važnosti promjene prehrane i redovite tjelovježbe važno je i izbjegavati ili smanjiti stres. 

Prirodni put za regulaciju šećera 

U ljekarnama se po svojoj snažnoj kombinaciji sastojka ističu Dibeticin kapsule, dodatak prehrani posebno formuliran za osobe s povišenom razinom šećera u krvi. Sadrži ekstrakt kore cejlonskog cimetovca odnosno pravog cimeta kojem se pripisuju važna svojstva i koji ne treba miješati s običnim kuhinjskim cimetom. U kapsuli su i alfa-lipoična kiselina i krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze odnosno šećera u krvi. Krom je esencijalni mineral koji je važan faktor u metabolizmu glukoze, te njegov nedostatak može izazvati s tim povezane probleme. 

Potražite u ljekarnama 

Dibeticin kapsule možete nabaviti u ljekarnama bez recepta ili s dostavom na kućnu adresu na internet trgovini drogerija.hr, a više informacija o kapsulama možete potražiti na službenim stranicama Pharmoval proizvoda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj