Kako što lakše preživjeti najdepresivniji dan u godini | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Kako što lakše preživjeti najdepresivniji dan u godini

Kako što lakše preživjeti najdepresivniji dan u godini
6

Treći ponedjeljak u siječnju, a ove godine je to 20. siječnja, poznat je kao najdepresivniji dan u godini – nazvan i Blue Monday

Dan je to kada su božićni praznici i slavlje iza nas, bankovni računi su prazni, a vani je hladno i mračno. Stoga nije ni čudno što nam dobro raspoloženje opada. Zato je u ovom periodu važnije nego ikada okružiti s prijateljima i obiteljima, rekreirati se i napraviti promjene u prostoru u kojem živimo. Među ostalim, jedan od načina za to je da poboljšamo dotok prirodnog svjetla u naš stan ili kuću.

Pustite svjetlost u svoj dom

Oko 5 posto svjetske populacije, prema podacima Američkog istraživačkog centra za rasvjetu, pogođeno je nekom vrstom depresije ili sezonskim afektivnim poremećajem, koji se javlja u ove hladne i tmurne mjesece, odnosno tijekom jeseni i zime.

Iako još uvijek nije otkriven točan uzrok osjećaja tuge ili potištenosti, studije u posljednjih 20 godina otkrivaju kako izlaganje jakoj svjetlosti ima jako pozitivan utjecaj na raspoloženje i može pomoći u smanjenju simptoma sezonskog afektivnog poremećaja. Simptomi tog poremećaja mogu biti povećani osjećaj tuge, smanjeno zanimanje za razne aktivnosti, pospanost i razdražljivost te povećani apetit i posljedično debljanje.

Jednostavne promjene poput micanja zavjesa i povlačenja sjenila može unijeti više svjetlosti u vaš dom. Također obratite pažnju na to da ih ponovo zatvorite tek kada sunce posve zađe jer ćete u protivnom sami sebi uskratiti ono malo sunca koje dopire do vašeg stambenog prostora u ovo doba godine. U radno vrijeme pokušajte raditi u blizini prozora jer oni osiguravaju barem toliko svjetla kao i svjetlosne kutije, koje su se počele koristiti u nekim dijelovima svijeta kao pomoć kod sezonskog afektivnog poremećaja.

Preuredite prostor u kojem živite

Ako nemate dovoljno svjetla u vašem domu, možda biste trebali razmisliti o uvođenju postojećih rješenja. Bez obzira želite li preurediti postojeću sobu ili stvoriti novi prostor te maksimalno povećati količinu sunčeve svjetlosti koja ulazi u vaš dom, poboljšanje je moguće.

Ako proširujete stabeni prostor, važno je razmotriti funkciju novih prostorija i kako ih opremiti za što ugodniji život. Primjerice, postavljanjem krovnog prozora iznad kuhinjskog stola ili radnih ploča, učinit ćete blagovaonski i kuhinjski prostor ugodnim pri pripremi jela te osigurati više dnevnog svjetla. Više prirodnog svjetla je dodatni plus ako djeca u blagovaonici uče i rješavaju zadaću. 

Za one koji pak planiraju preurediti postojeću sobu u svom domu, važno je da u izmjenama svakako obrate pozornost na prirodno svjetlo koje će imati veliku ulogu u transformaciji. Prije svega, razmislite o poziciji na kojoj se soba nalazi, bez obzira je li riječ o dnevnoj ili spavaćoj. Kauč ili garnituru za sjedenje postavite na mjesto na kojem je najveća količina dnevnog svjetla. Ako je moguće dodavanje drugog prozora, prostor će biti ljepši i s više svjetlosti. Ako krovni prozor nije odgovarajuća opcija, VELUX svjetlosni tuneli su odlična alternativa.

O VELUX rješenjima za više dnevne svjetlosti u svojem domu pročitajte ovdje: www.velux.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Kako osigurati svoj dom od budućih nestašica struje?
PROMO

Kako osigurati svoj dom od budućih nestašica struje?

Nedavni kvar mreže zbog kojeg je većina Dalmacije ostala bez struje pokazuje važnost hibridnih solarnih sustava kao pouzdanog izvora energije za kućanstva. Saznajte više o rješenju koje nudi Enekron

Vaša nova terasa iz snova!  Iskoristite priliku do 50% popusta
PROMO

Vaša nova terasa iz snova! Iskoristite priliku do 50% popusta

Bilo da uređujete svoj dom ili ugostiteljski objekt, visokokvalitetni vrtni namještaj može transformirati svaki prostor u oazu udobnosti i stila.
Najveći Jackpot u povijesti RIZK Casina: RIZK Mega Jackpot čeka na tebe
PROMO

Najveći Jackpot u povijesti RIZK Casina: RIZK Mega Jackpot čeka na tebe

Tvoja životna priča može dobiti potpuno novu dimenziju. Osvoji preko 2.200.000 EUR!