Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 24

Kamo za 1. maj? Provedite Praznik rada u idiličnoj prirodi kanjona Kamačnik

Kamo za 1. maj? Provedite Praznik rada u idiličnoj prirodi kanjona Kamačnik
7

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke nalazi se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Praznik rada dobar je povod da dušu 'nahranite' prirodnim ljepotama gorskoga kraja, a tijelo odličnim lokalnim specijalitetima

VIDEO

Stiže nam svibanj, mjesec čije se ime povezuje s buđenjem prirode i cvjetanjem biljaka. Ako se malo osvrnemo oko sebe, vidjet ćemo da se priroda već zagrnula zelenim plaštem, pa je nadolazeći praznik 1. svibnja idealna prilika za šetnju šumom ili gradskim parkovima. Ako ste još neodlučni u tome kako provesti prvi vikend svibnja, imamo za vas odličan prijedlog koji spaja aktivan izlet i vrhunsku gastronomiju, a odredište je prekrasni zeleni Gorski kotar.

Staza prikladna za svakog

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba te malo manje od Rijeke, pokraj mjesta Vrbovsko, smjestio se kanjon Kamačnik, dio masiva Velike Kapele. Kroz kanjon Kamačnik pruža se pješačka staza dugačka malo više od tri kilometra, a prolazi uzduž vodenog toka koji se ulijeva u rijeku Dobru. Šetnica je lijepo uređena i nije odviše kondicijski zahtjevna, tako da posjet kanjonu predstavlja idealan izlet za cijelu obitelj. Staza je prilagođena svim naraštajima, a s vama mogu uživati i vaši kućni ljubimci. 

Staza kanjona Kamačnik prolazi kroz šumoviti i stjenoviti usjek uz koji rastu stabala bukve, jele, smreke. I dok odrasli pune baterije i uživaju u nevjerojatnom buđenju prirode i čistom zraku, mališani će uživati u poučnim i zabavnim sadržajima. Uz gornji tok nalazi se poučno-didaktička staza koja pojašnjava sve važne prirodne značajke ovog zaštićenog područja.

Šetnicom uz potok Kamačnik vodi vas Panova staza, na kojoj su postavljeni veliki instrumenti od hrasta, pa se djeca mogu okušati u muziciranju na Panovu gongu, potočnim orguljama, medinoj marimbi, jelenovu rogu i puhovim zvonima. Vaše je odredište izvor pritoka koji se nalazi na 405 metara nadmorske visine i oduševljava nevjerojatnom zelenom bojom, ali i time što je dosad izmjerena dubina izvora na nekih 118 metara, što ovaj izvor svrstava u jedan od pet najdubljih u Europi. Cijena ulaznice iznosi 25 kuna. 

Najbolji goranski specijaliteti

Istraživanje kanjona Kamačnik počinje na njegovu ušću u rijeku Dobru, gdje se iznad slapa nalazi prekrasno uređeni Bistro Kamačnik s bajkovitim vidikovcem i parkiralištem. Nakon šetnje do izvora pa natrag do ušća, koja traje oko tri sata, baš na ovome mjestu možete pronaći okrepu i uživati u nezaboravnoj gastronomskoj ponudi autohtone kuhinje.

Inače, Bistro Kamačnik omiljena je destinacija izletnika koji podjednako uživaju u gastronomskim užicima i u prirodi. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik za sve posjetitelje priprema bogat i zanimljiv zabavni program te izvrsnu ponudu tradicionalnih jela Gorskoga kotara. Kako volimo lokalno, naglasak je na grill specijalitetima, a tu su i juha od gljiva, lovački gulaši, pastrve s roštilja, jela od divljači te drugih vrsta mesa, kao i izvrsni deserti s lokalnim sastojcima, poput štrudle od šumskog voća ili borovnice.

Iz ovog prirodnog raja teško je otići, pa svi oni koji ovdje požele provesti cijeli vikend mogu rezervirati smještaj u Planinarskom domu Kamačnik, koji na raspolaganju ima tridesetak ležajeva, a prespavati možete u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim, četverokrevetnim i šesterokrevetnim sobama. Ako planirate vikend boravak i spavanje u Planinarskom domu Kamačnik, treba imati na umu da boravak kućnih ljubimaca u Planinarskom domu Kamačnik nije dopušten. 

Pa ipak, nezaboravna priroda, fantastična domaća hrana u kojoj možete uživati u Bistrou Kamačnik te ugodna i domaća atmosfera navest će vas da se poželite vratiti. Zato valja spomenuti da je ovaj kraj tijekom cijelog proljeća i ljeta idealna destinacija za vikend izlete, ali i dulje boravke, te da vam neće ponestati sadržaja koje ovdje vrijedi vidjeti i doživjeti. 

Izletište Kamačnik već se priprema za lipanj, odnosno za manifestaciju Super dani vani. Naime, ondje će od 16. do 19. lipnja biti organizirana gastronomska natjecanja, dječji festival, iznenađenja i radionice za najmlađe, revija oldtimera i  utrka kareta... A sve to uz izvrsnu ponudu tradicionalnih goranskih slanih i slatkih specijaliteta, mogućnost kupnje domaćih proizvoda i suvenira te glazbu uživo. Više o manifestaciji Super dani vani potražite na www.visitvrbovsko.hr. Prijavite se za natjecanje  i uživajte  u izletištu Kamačnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve
Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama
PROMO

Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama

Paneuropska banka čija je članica i Zagrebačka banka prva je bankarska grupa koja je lansirala ovu karticu za sve svoje proizvode na 12 tržišta