Kampanja Stop neosiguranim vozilima ovaj vikend u Sisku i Ivanić-gradu | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Kampanja Stop neosiguranim vozilima ovaj vikend u Sisku i Ivanić-gradu

Kampanja Stop neosiguranim vozilima ovaj vikend u Sisku i Ivanić-gradu

Znate li kakve kazne očekuju vlasnike neregistriranih i neosiguranih vozila? Provjerite ovaj vikend u Sisku i Ivanić-gradu

S ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguranja i registracije motornih vozila, u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ravnateljstva policije u petak 24. svibnja od 14 do 16 sati u Sisku u Ulica Stjepana i Antuna Radića te u subotu 25. svibnja od 11 do 13 sati u Ivanić-Gradu na Trgu Vladimira Nazora održat će se su edukativno-preventivne akcije u sklopu kampanje Stop neosiguranim vozilima. Ova akcija kontinuirano se na razini cijele Hrvatske provodi od 2009. godine, a posljednjih godina dio je i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Građane Siska i Ivanić-Grada kroz edukativne letke i brošure te ostali promotivni materijali informirat će se o svim opasnostima koje leže u upotrebi neregistriranih i neosiguranih vozila, kao i kaznama za vožnju i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog motornog vozila. Naime, ovakvi prekršaji vlasniku mogu donijeti prekršajne kazne i ozbiljne financijske gubitke. Za nesklapanje ugovora o osiguranju predviđena je kazna u visini od 660 pa čak do 6.630 eura, a zbog upravljanja vozilom koje nije registrirano ili kojem je istekla valjanost prometne dozvole, zakonom je propisana kazna do 260 eura. Međutim, ono što je možda i najvažnije naglasiti je da vlasnik odnosno vozač neosiguranog motornog vozila koji prouzroči štetni događaj odgovara za cjelokupno isplaćeni iznos štete. A znamo da ponekad štete u prometu mogu biti u iznosima od više stotina tisuća eura!

Stoga pozivamo sve građane Siska i Ivanić-Grada da ne propuste priliku te da se u izravnom kontaktu s promo timovima podrobnije informiraju o akciji Stop neosiguranim vozilima koja za cilj ima podizanje svijest o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila.

Naime, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu svaki vlasnik vozila dužan je prije uporabe vozila sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati dok je prijevozno sredstvo u prometu. Međutim, i danas se na hrvatskim prometnicama mogu pronaći motorna vozila koja nisu osigurana što ugrožava prometnu sigurnost ali i uzrokuje velike materijalne gubitke.

Upravo stoga je i pokrenuta akcija Stop neosiguranim vozilima koja je značajno pridonijela podizanju svijesti građana o važnosti obveze registriranja i osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti. Već 2009. godine, u prvoj godini provedbe kampanje, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Upravo zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća.

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju Stop neosiguranim vozilima, nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne ali i kako bi se odgovornije ponašali u prometu. Valja istaknuti i kako hrvatska policija provodi nadzor nad kretanjem neosiguranih i neregistriranih vozila čiji broj još uvijek predstavlja značajan problem za sigurno odvijanje prometa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central