Obavijesti

Promo sadržaj

Kaufland i Unicef opremili inkluzivne kabinete na pet visokih učilišta

Kaufland i Unicef opremili inkluzivne kabinete na pet visokih učilišta
6

Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja djece rane i predškolske dobi

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen novo-opremljen inkluzivni kabinet u kojem će studenti usvajati suvremene inkluzivne metode za budući rad s djecom rane i predškolske dobi. Zahvaljujući donaciji od 350.000 kuna tvrtke Kaufland Hrvatska k.d. UNICEF je opremio 5 inkluzivnih kabineta na visokim učilištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci. Ovom su inicijativom Kaufland i UNICEF, u suradnji s viskom učilištima, podržali unaprjeđenje kvalitete odgoja i obrazovanja sve djece, a posebno djece s teškoćama u razvoju, djece s problemima u ponašanju i djece pripadnika romske nacionalne manjine. U inkluzivnim kabinetima godišnje će se educirati 1.500 odgojitelja i 1.500 učitelja razredne nastave, što predstavlja izniman doprinos za sve buduće generacije djece u Hrvatskoj.

U sklopu programa „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“ kojeg UNICEF provodi u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu i još 4 visoka učilišta, provedena je i Analiza inkluzivnosti studijskih programa. Analiza je, između ostaloga, pokazala da postojeće učionice u kojima se obrazuju odgojitelji i nastavnici ne podržavaju u potpunosti inovativne nastavne metode koje vode boljim obrazovnim ishodima, razvoju i integraciji djece s teškoćama u razvoju i drugih skupina djece suočene s raznim izazovima u uključivanju u obrazovanje. Stoga je UNICEF, zahvaljujući podršci tvrtke Kaufland Hrvatska k.d., opremio kabinete za inkluzivnu pedagogiju na Učiteljskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te Fakultetima za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

O važnosti inkluzivnog obrazovanja, Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, je rekao: „Kvalitetno obrazovanje za svakog učenika preduvjet je ravnopravnom uključivanju u društvo i aktivnom sudjelovanju u europskom okružju u kojem živimo. Stoga ne može postojati uspješan odgojno-obrazovni sustav koji ne prepoznaje rješavanje pitanja inkluzivnog obrazovanja za sve. Kako bi kvalitetan inkluzivni odgoj i obrazovanje bio osiguran neophodne su brojne pretpostavke. Jedna od najvažnijih jest nastavnik. I zato Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupire sve aktivnosti i inicijative u okviru programa „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi.

Inkluzivni kabineti sadrže didaktičku i pedagošku opremu i pomagala, osnovnu opremu za senzornu integraciju (kao što su taktilni zid, senzorni set za stimulaciju njuha i vidnih osjetila, set za disleksiju, senzorne lopte, taktilni diskovi i svijetleće led ploče), namještaj te softver za tehnologiju za potpomognutu komunikaciju (asistivnu tehnologiju) koji budućim odgojno-obrazovnim stručnjacima omogućavaju praktičnu nastavu i učenje inovativnih nastavnih metoda za rad s djecom i inkluzivno obrazovanje.

Visoko obrazovanje važno je društveno dobro i nezamjenjiv resurs koji, kada je temeljen na načelima izvrsnosti i visokih standarda kvalitete, bitno doprinosi odgajanju generacija koje će promovirati i živjeti inkluzivne vrijednosti. Opremanje kabineta za inkluzivnu i inovativnu pedagogiju važan je korak u širenju mogućnosti inkluzivnog iskustva učenja kao preduvjeta razvoja kompetencija naših studenata za inkluzivno obrazovanje“ izjavio je prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i zahvalio se u osobno ime i u ime dekana svih uključenih fakulteta na suradnji i donaciji.

Osiguravši sredstva za opremanje pet kabineta na visokim učilištima, tvrtka Kaufland Hrvatska k.d. pokazala je kako suradnja javnog i korporativnog sektora može doprinijeti kvaliteti obrazovanja djece. Patrick Rudat, predsjednik Uprave tvrtke Kaufland Hrvatska k.d. pojasnio je razloge ulaganja u dobrobit sve djece: „Kaufland je svjestan svog velikog utjecaja na lokalne zajednice te su u fokusu našeg društveno odgovornog djelovanja uvijek dobrobit djece, zdravlje i okoliš. U okviru naše godišnje božićne donacije ove smo godine odlučili podržati UNICEF s donacijom od 350.000 kuna kako bismo osigurali potrebnu opremu za inkluzivne kabinete na pet fakulteta diljem zemlje. Na ovaj ćemo način uvelike pozitivno utjecati na buduće obrazovanje nastavnika i odgojitelja, stvarajući tako bolje sutra za djecu.

Sve budućnosti trebaju mogućnosti. Kako bi sva djeca, a posebno ona najranjivija, napredovala i jednog dana postala ravnopravni članovi društva zajedničkim snagama im moramo osigurati mogućnosti za obrazovanje. Samo kvalitetno educirani stručnjaci mogu osigurati da svako dijete dobije potrebnu podršku za razvoj i učenje, u podržavajućem okruženju. Ovo je ulaganje koje ima dugoročni značaj za sve buduće generacije. Veseli nas što je to prepoznao i naš dugogodišnji partner, Kaufland Hrvatska te im ovom prilikom zahvaljujem što su pomogli unaprijediti obrazovanje onih koji brinu o budućnosti naše djece.“ izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

O programu „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“

Opremanje inkluzivnih kabineta dio je šireg programa „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“  kojeg su pokrenuli Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s visokim učilištima u Rijeci, Splitu, Osijeku i Puli. Kao dio suradnje UNICEF-a i pet fakulteta koji obrazuju buduće odgojitelje, napravljene su tri publikacije (Analiza inkluzivnosti studijskih programa za inicijalno obrazovanje odgojitelja djece rane i predškolske dobi, Kurikul za edukatore sveučilišnih nastavnika te  Priručnik za sveučilišne nastavnike: Inkluzivno obrazovanje odgojitelja djece rane i predškolske dobi), a 106 sveučilišnih nastavnika prošlo je edukaciju o ugrađivanju inkluzivne paradigme u vlastitu nastavničku praksu inicijalnog obrazovanja odgojitelja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Krajnji rezultati ovog programa su osiguravanje inkluzivnog okruženja i nastavnih materijala za implementaciju inkluzivnog inicijalnog obrazovanja odgojitelja na pet visokih učilišta te unaprijeđene kompetencije sveučilišnih nastavnika za implementaciju inkluzivnih strategija, metoda, tehnika i sadržaja u visokoškolskoj nastavi. Ti će rezultati dovesti do boljeg osposobljavanja studenata za primjenu učinkovitih strategija odgoja i obrazovanja u odnosu na svu djecu te osiguravanje akademskoga, socijalnoga i emocionalnoga učenja sve djece, posebno one iz marginaliziranih društvenih skupina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve
Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama
PROMO

Grupa UniCredit prelazi na Mastercard Touch Card™ kartice prilagođene slijepim osobama

Paneuropska banka čija je članica i Zagrebačka banka prva je bankarska grupa koja je lansirala ovu karticu za sve svoje proizvode na 12 tržišta