Obavijesti

Promo sadržaj

Kina pridonosi snazi partnerstvu BRICS-a za suradnju u kojoj svi pobjeđuju

Kina pridonosi snazi partnerstvu BRICS-a za suradnju u kojoj svi pobjeđuju

Ova fotografija iz zraka snimljena 4. svibnja 2023. prikazuje teretni brod koji prevozi kukuruz uvezen iz Južne Afrike u luci u južnokineskoj provinciji Guangdong

Kina igra važnu ulogu u pokretanju uzajamno korisne suradnje BRICS-a, rekli su stručnjaci, napominjući da se očekuje daljnji razvoj događaja kada se 15. summit BRICS-a održava u Johannesburgu, Južnoafrička Republika, od 22. do 24. kolovoza.

Vođene BRICS duhom otvorenosti, inkluzivnosti i suradnje u kojoj svi pobjeđuju, zemlje članice su poboljšale suradnju kako bi promicale gospodarski oporavak nakon pandemije COVID-19, prema stručnjacima.

Kineska vanjska trgovina s drugim zemljama BRICS-a - Brazilom, Rusijom, Indijom i Južnom Afrikom - porasla je 19,1 posto na godišnjoj razini na 2,38 bilijuna juana (oko 330,59 milijardi američkih dolara) u prvih sedam mjeseci 2023., podaci su Opće uprave Carina je pokazala ponedjeljak. To je činilo 10,1 posto ukupne vanjskotrgovinske vrijednosti Kine tijekom tog razdoblja, što predstavlja porast od 1,6 postotnih bodova.

Točnije, kineski izvoz u te zemlje iznosio je ukupno 1,23 bilijuna juana, što je 23,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz dosegao 1,15 bilijuna juana, uz godišnji rast od 14,3 posto.

Prema dr. Kennethu Creameru, ekonomistu sa Sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu, "Glavni cilj BRICS-a je poticanje povećanja razine trgovine i suradnje među zemljama članicama i BRICS je bio uspješan u napredovanju ovog cilja od svog prvog sastanka."

"Povećana suradnja u sektorima kao što su energetika i poljoprivreda može igrati važnu ulogu u podizanju razina gospodarskog rasta i zaposlenosti u zemljama članicama BRICS-a. Povećana trgovina i suradnja među zemljama BRICS-a također mogu pomoći u promicanju gospodarskog oporavka nakon negativnog utjecaja COVID-a 19 pandemije", rekao je dr. Creamer, koji je također član Predsjedničkog ekonomskog savjetodavnog vijeća.

Što se tiče suradnje Kine i Južne Afrike, dr. Creamer je rekao da bi Kina i Južna Afrika trebale graditi na postojećim jakim odnosima kako bi nastojale bolje integrirati proizvodne i opskrbne lance zemalja kako bi pomogle razvoju i mogućnostima u obje zemlje.

U prvoj polovici godine bilateralna trgovina između Kine i Južne Afrike dosegla je 28,25 milijardi američkih dolara, što je 11,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju službeni podaci. Kina je zadržala svoju poziciju najvećeg trgovinskog partnera Južne Afrike 14 uzastopnih godina, dok je Južna Afrika najveći trgovački partner Kine u Africi 13 uzastopnih godina.

 "Kineska poduzeća treba poticati da koriste Južnu Afriku kao baznu zemlju iz koje će proizvoditi, sastavljati i isporučivati proizvode i usluge za prodaju u drugim zemljama podsaharske Afrike", rekao je dr. Creamer.

Kina je ostala najveći trgovinski partner Afrike 14 uzastopnih godina. Dvije strane zajedno su izgradile i pustile u rad više od 10.000 km željeznice, gotovo 100.000 km autoceste i niz važnih infrastrukturnih projekata, uključujući zračne luke, dokove, mostove i elektrane, prema kineskom Ministarstvu trgovine.

Govoreći za Xinhua, Tshifhiwa Tshivhengwa, glavni izvršni direktor Turističkog poslovnog vijeća Južne Afrike, rekao je da gledaju na summit BRICS-a kako bi doveli više turista. "To je veliki događaj. Očekujemo da će potaknuti naš turizam."

"Moramo se usredotočiti na zemlje poput Kine kako bismo doveli više turista u zemlju. Odatle će doći naš rast u pogledu turista; moramo gledati dalje od tradicionalnih područja", dodao je Tshivhengwa.

Wandile Sihlobo, glavna ekonomistica i istraživačica Poljoprivredne poslovne komore Južne Afrike, istaknula je da Kina ima jedno od najvećih tržišta u svijetu po pitanju poljoprivrednih proizvoda.

"Južna Afrika je jedna od zemalja koja također pokušava produbiti svoj izvoz u Kinu, što je nešto što je sastavni dio rasprava koje se odvijaju unutar raznih poslovnih radnih grupa BRICS-a", rekao je Sihlobo.

S temom "BRICS i Afrika: Partnerstvo za uzajamno ubrzani rast, održivi razvoj i uključivi multilateralizam", ovaj će samit prenijeti snažan zamah suradnje iz BRICS-ove "Kineske godine" 2022. i zacrtati svjetliju budućnost za BRICS.

"Samit je od velike važnosti za unapređenje praktične suradnje među tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju na raznim područjima, promicanje reforme globalnog upravljanja i jačanje zastupljenosti i glasa zemalja u razvoju", rekao je Li Wentao, istraživač s Kineskih instituta za suvremenu međunarodnu suradnju. Odnosi.

Li je dodao da će u pozadini velikih globalnih promjena, solidarnost i suradnja među zemljama BRICS-a unijeti više sigurnosti u nesigurni svijet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'