Obavijesti

Promo sadržaj

Knin postaje središte aktivnog turizma

Knin postaje središte aktivnog turizma
4

Grad Knin ove je godine zabilježio najbolju turističku sezonu u povijesti. Pozitivne brojke rezultat su jasno usmjerene strategije turističkog razvoja prema aktivnom i avanturističkom turizmu

Grad Knin jasno usmjerenom turističkom strategijom postaje centrom aktivnog turizma u Dalmaciji. Kontinuirano ulaganje Grada Knina, Turističke zajednice (TZ) grada Knina i TZ-a Šibensko-kninske županije u turističku infrastrukturu, ali i obogaćivanje ponude usmjerene prema turistima koji svoj odmor žele provesti aktivno, kninsko će se područje uskoro prometnuti u turistički centar Dalmacije specijaliziran za avanturiste i ljubitelje adrenalina.

O tome najviše svjedoče i realizirane investicije u turističku infrastrukturu u 2023. godini. „Među brojnim projektima koje smo ostvarili ističu se gradnja pješačko-biciklističkih mostova na rijeci Krki i Butižnici, uređenje sportsko-rekreacijske zone Marunuša i šetnice uz rijeku Krku, od njenog izvora u podnožju vodopada Krčić do Sastavaka, zatim uređenje Cesarićeve obale te postavljanje solarne javne rasvjete duž šetnice prema arheološkom nalazištu Kapitul. Osim toga, realizirana su ulaganja u prepoznatljivi simbol grada, Kninsku tvrđavu. Na nju je postavljena dekorativna i funkcionalna vanjska te unutarnja rasvjeta i videonadzor, a u podgrađu Tvrđave uređene su i stube koje od nje vode do stare gradske jezgre“, istaknuo je gradonačelnik grada Knina, Marijo Ćaćić.

Zadovoljstvo dovršenim projektima i smjerom kojim se razvija kninski turizam nije krio ni direktor TZ-a Knin, Ivan Sorić. „Usmjeravanje prema specifičnoj grani turizma kao što je aktivni i avanturistički logičan je odabir za područje koje obiluje tolikim prirodnim bogatstvom. Sedam rijeka i devet planina, mislim da već tu možemo stati s argumentacijom. Iznimno smo zadovoljni postignutim, a da smo na pravom putu svjedoče i brojke. Naime, Knin je do konca studenoga ove godine posjetilo 3815 gostiju koji su ostvarili 7273 noćenja što je najbolji rezultat kninskog turizma do sada. Pored toga, turistička ponuda sve je bogatija, stoga ne sumnjamo kako ćemo sljedeće godine ostvariti nove rekorde“, poručio je Sorić.

Osim realiziranih, do kraja godine dovršit će se i već započeti projekti uređenja stare tržnice, izgradnje „zipline“ infrastrukture te uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na Kninskoj tvrđavi. Nadalje, iz Knina su najavili kako se za 2024. planiraju projekti izgradnje ljetne pozornice i kuće arheološke baštine fra. Luje Maruna na Kninskoj tvrđavi, Centra za posjetitelje na Krčiću, kosog dizala koji će posjetiteljima omogućiti prijevoz od stare gradske jezgre prema Kninskoj tvrđavi te uređenje trga pored Crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta na kojem će se izložiti replike važnijih arheoloških nalaza.

Da se Knin ozbiljnim koracima kreće prema zacrtanom cilju potvrdio je i Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije. „Ostvareni i planirani projekti rezultat su kvalitetne suradnje i zajedničke strategije Grada Knina, TZ-a grada Knina i TZ-a Šibensko-kninske županije kojom smo turistički razvoj Knina usmjerili prema aktivnom i avanturističkom turizmu. Trenutno radimo na planiranju strategije razvoja turizma do 2030. i uvjereni smo kako će do tada Knin ostvariti svoju misiju i postati svojevrsni magnet za turiste željne avanture i nezaboravnih uspomena“, rekao je Šakić.

Razvoj turističke infrastrukture prati i sve bogatija i raznovrsnija turistička ponuda. Raste broj smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata koji nude bogat gastronomski izbor. Osim toga, jača i ponuda koja se direktno veže za aktivni i avanturistički turizam. Tako pored planinarenja, trčanja, bicikliranja, kanuinga, off-road vožnji, jahanja te lova i ribolova, posjetitelji mogu uživati i u sad već tradicionalnim sportskim događajima kao što su Krčić trail, Uspon na Dinaru te Dinaric Rally.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.