Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 10

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika: Prilika da otvoreno progovorite o svim problemima

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika: Prilika da otvoreno progovorite o svim problemima

O problemima te stanju u ugostiteljstvu i turizmu u vrijeme pandemije raspravljat će u Šibeniku od 14. do 16. studenog na 33. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Evo kako će to izgledati

VIDEO

Zemlje čija se ekonomija većim dijelom temelji na turizmu i ugostiteljstvu pogođenije su krizom u vrijeme pandemije budući da državnu blagajnu pune upravo prihodom od tog poreza na potrošnju. Zbog toga ne čudi da su se mnogi obrtnici - vlasnici kafića, restorana, hotela, slastičarnica, pivnica i slično suočili i još se suočavaju s velikim poteškoćama. 

Prilika za promjenu

Upravo su želja ugostitelja za poboljšanjem uvjeta poslovanja u ugostiteljstvu te unapređenjem struke razlog organizacije 33. Kongresa ugostitelja Hrvatske obrtničke komore. Kongres ugostitelja HOK-a najznačajnije je i najdugovječnije okupljanje ugostitelja na ovim prostorima.

Ugostitelji će i ove godine na njemu moći razgovarati s predstavnicima državne vlasti, postavljati pitanja, ali i dati kvalitetne prijedloge za poboljšanje uvjeta poslovanja i postizanje konkurentnosti u odnosu na zemlje u regiji. Ugostitelji na kraju Kongresa zajednički donose zaključke koji do sljedećega Kongresa postaju svojevrsni plan rada Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, na temelju kojeg se postupa prema vlastima.

Pandemija je zatvorila mnoga vrata

Da se ugostitelji i turistički djelatnici suočavaju s problemima u poslovanju tijekom pandemije govori i gašenje mnogih obrta. Pa tako, prema podacima Knjige obrtnika - članova HOK-a, broj obrta u cehu ugostiteljstva i turizma od listopada 2019. do danas na godišnjoj razini pada

- U dvije godine broj obrta manji je za 677 subjekata ili 5,57%, broj radnika zaposlenih kod obrtnika iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane isto je pao, za 590 radnika ili 3,08% - rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec

Dodatni problemi za ugostitelje i turističke djelatnike

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Joso Smolić uputio nas je u probleme zbog kojih je u zadnje dvije godine došlo do gašenja nekolicine obrta u ugostiteljstvu i turizmu. Problemi uključuju nedostatak kvalificirane radne snage, manjak investicija za povećanje konkurentnosti i trenutnu ekonomsku krizu kao dugoročne ugroze poslovanja ugostiteljske struke. 

- Također, treba istaknuti nemogućnost planiranja poslovanja s obzirom na stalne promjene epidemioloških mjera, tretiranje ugostiteljskih objekata kao primarnih izvora širenja zaraze, neujednačen način refundiranja troškova, teško ostvarivanje kreditnih sredstava, nedostatak kompetentnoga kadra i neujednačeno postupanje pri inspekcijskim nadzorima - dodao je Joso Smolić. 

Zagreb: Održan Forum zagrebačkih ugostitelja

Važan sektor hrvatskoga gospodarstva

Ugostiteljstvo je neizostavan dio turizma, gospodarske grane koja je jedna od najvažnijih generatora hrvatskoga gospodarstva s velikim udjelom u ukupnom BDP-u države. Ipak, u pandemiji je taj sektor pretrpio goleme udarce. Od potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, preko nemogućnosti rada onih koji nisu imali terase i smanjenja kapaciteta zbog zadovoljavanja mjera distance među gostima, pa sve do potencijalno nove mjere kojom se ulazak u ugostiteljske objekte dopušta samo s COVID potvrdama

Dragutin Ranogajec kaže da je sve navedeno negativno utjecalo na ugostiteljstvo i da će ono zahtijevati dulji oporavak poslovanja, čak i unatoč tome što je ova turistička sezona bila neočekivano dobra. 

- HOK je Vladi i nadležnim resorima uputio niz zahtjeva koji se tiču strateških i ključnih problema u području poslovanja ugostitelja s prijedlozima njihova rješavanja. Iako ne možemo biti zadovoljni svim provedenim mjerama, vjerujem kako će naši obrtnici ugostitelji zadržati glavu iznad vode. Baš je zbog toga od izuzetnog značenja i ovaj Kongres, na kojem će donijeti zaključke i postaviti smjernice za oporavak i daljnji rast ugostiteljstva - najavio je predsjednik HOK-a. 

Perspektiva

Posljednjih dana hrvatsko zdravstvo bilježi sve više zaraženih, a na pomolu je i odluka o uvođenju strožih mjera na onim mjestima na kojima se građani najviše okupljaju. Ako do toga dođe, možemo pretpostaviti da će se ugostitelji ponovno morati suočiti s mnogim poslovnim izazovima.

- Naš stav je, a i iskustva iz zemalja u okruženju to potvrđuju, da svako ograničavanje rada ugostiteljskih objekata za sobom nužno povlači pad prometa i izravnu financijsku štetu za vlasnike ugostiteljskih objekata. Zbog toga svaku najavu strožih epidemioloških mjera mora pratiti i plan gospodarskih mjera, sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom kapacitetu - zaključuje Joso Smolić.

Na Kongresu su predviđene panel rasprave "Posljedice COVID-a na turizam i ugostiteljstvo: što smo naučili i kako dalje?" te "Gastronomija – pokretač domaće proizvodnje, promotor destinacije". Govorit će se i o mogućnostima financiranja ugostiteljskog sektora te o projektu HOK-a Obrtnik plus, a sudionicima će biti omogućene i dvije edukacije, koje će predvoditi Vjenceslav Madić Kishoni (Uloga koktela u HoReCa industriji: noviteti, Craft kokteli) te Domagoj Jakopović Ribafish (Noviteti iz svijeta piva). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!