Obavijesti

Promo sadržaj

Kupujete novi hladnjak? Evo na što treba obratiti pažnju

Kupujete novi hladnjak? Evo na što treba obratiti pažnju
6

LG vam donosi kratki i praktični pregled faktora koji utječu na izbor hladnjaka

Sigurno ste se bar jednom u životu našli u situaciji da morate odabrati novi uređaj bijele tehnike, poput štednjaka, perilice posuđa ili pak hladnjaka. Izbor bijele tehnike zna biti izazovan, pogotovo ako nemate previše iskustva prilikom kupovine. Tomu je došao kraj. Ovog ćemo puta fokus staviti na hladnjake, a uz LG-ev vodič za kupovinu hladnjaka odagnat ćete sve nedoumice oko vrste, veličine, zapremnine, tehnologije i drugih karakteristika. 

Vrste hladnjaka 

Hladnjaci se razlikuju po mnogim karakteristikama, ali prije detaljnije analize moramo razlikovati dvije osnovne vrste – samostojeće i ugradbene. Samostojeći su kudikamo sretnije rješenje jer su mobilni i mogu se koristiti gdje god postoji električna utičnica. Ugradbeni hladnjaci u potpunosti su integrirani u kuhinjski namještaj. Osim te osnovne podjele, razlikujemo tzv. kombinirane hladnjake, side-by-side hladnjake te hladnjake s francuskim, odnosno krilnim vratima.  

Kombinirani hladnjaci najpopularnija su vrsta, a razlikujemo ih po dijelu gdje se nalazi ledenica. Bilo da se nalazi u gornjem ili donjem dijelu, ledenica uglavnom zauzima trećinu površine hladnjaka. Takav tip hladnjaka prigodan je za do četiri osobe, a za one koji često zamrzavaju hranu savjetujemo kupovinu hladnjaka s ledenicom u gornjem dijelu kako bi im bio nadohvat ruke. 

Side-by-side hladnjaci sastoje se od hladnjaka i ledenice koji se smješteni jedan pored drugog. Ta vrsta hladnjaka praktičnija je djeci za korištenje, a idealna je za osobe koje podjednako konzumiraju svježu i smrznutu hranu. Hladnjaci s francuskim, tj. krilnim vratima trenutno su, iako nešto većeg obujma, iznimno popularni na tržištu i dolaze s ledenicom u donjem dijelu. 

Osim navedenih vrsta, na tržištu se ističu i hladnjaci s više vrata te Door-in-Door™ hladnjaci poznatog svjetskog proizvođača bijele tehnike LG Electronicsa, koji imaju posebno dizajnirana dvoslojna vrata sa specijalnim panelom. Na nekim modelima dostupna je i značajka InstaView™ koja omogućava uvid u sadržaj hladnjaka dvostrukim kucanjem po panelu, bez otvaranja vrata čime se štedi energija. 

Zapremnina hladnjaka 

Osim vrste hladnjaka potrebno je procijeniti i koliki vam je kapacitet potreban. Nije svejedno hoće li hladnjak koristiti jedna, dvije ili više osoba zbog energetske učinkovitosti, o kojoj ćemo pisati malo kasnije. Prema nekim analizama, jednoj do dvije osobe potreban je hladnjak do 150 litara. Do pet osoba može koristiti hladnjak do 250 litara, a kućanstva s više od pet osoba morat će potražiti hladnjake sa zapremninom većom od 250 litara. Za takva velika kućanstva idealan bi bio LG-ev hladnjak s četiri vrata i ledenicom u donjem dijelu. Zahvaljujući jedinstvenoj inovaciji iz LG-a, izvedbi Door-in-Door, pristup najčešće korištenim namirnicama dostupan je na pritisak gumba pri čemu se gornja vrata hladnjaka otvaraju djelomično, umjesto otvaranja cijelih vrata. Taj posebni dodatni prostor kojem se pristupa pritiskom gumba može biti i personaliziran, a dok ga koristite, smanjujete gubitak hladnog zraka pa tako i struje. 

Funkcije hladnjaka 

Tehnologija iz godine u godinu sve više napreduje pa se na taj način mijenjaju osnovne i dodatne funkcije hladnjaka, ali i korisničke potrebe i navike. Nekada je odjeljak za vodu i led ili držač boca bio nepotreban luksuz, a danas je potražnja i potreba za tim funkcijama sve veća. Popularna je i mogućnost podešavanja visine unutarnjih polica, a to vam upravo nudi i LG uz svoj inovativni Smart Storage System, uz koji ćete prostor hladnjaka moći maksimalno iskoristiti. Raspored ladica i polica možete prilagoditi i koristiti prema svojim potrebama. 

Osim sustava pametne pohrane, LG-evi se hladnjaci mogu pohvaliti inovativnom NatureFRESH™ tehnologijom te LINEARCooling™ i DoorCooling⁺™ sistemima koji namirnice drže prirodno svježima putem precizne kontrole temperature, a više nam je detalja o navedenim tehnologijama otkrio Gyula Toth, regionalni voditelj prodaje kućanskih aparata u LG-u. „LINEARCooling™ kontrolira fluktuaciju temperature u granicama od ±0,5 ℃ i osigurava svježinu koja traje dulje od uobičajenih sustava hlađenja, dok DoorCooling⁺™ tehnologija štiti od gubitka protoka zraka do kojeg dolazi zbog gubitka temperature tijekom svakog otvaranja vrata hladnjaka. Ventilacijski otvori smješteni na prednjem dijelu hladnjaka pomažu u održavanju temperature, kako bi vaša hrana ostala što dulje svježa.“ 

Neugodne mirise koje može uzrokovati hrana u vašem hladnjaku svedite na minimum uz LG-ev Pure N Fresh sustav. S pomoću ventilatora zrak iz hladnjaka prolazi kroz karbonski filter gdje se odstranjuju neugodni mirisi te se svjež zrak distribuira kroz čitav hladnjak višekanalnim sustavom dovoda hladnog zraka. Optimizaciju vlage osigurava tehnologija FRESHBalancer™, koja sigurno zadržava vlagu, dok se pomičnim regulatorima održava optimalna vlaga za voće i povrće, ovisno o odabranom načinu rada. 

Energetska učinkovitost 

Bijela tehnika, a pogotovo hladnjaci troše i do ¼ ukupne godišnje potrošnje električne energije u kućanstvima. Stoga je energetska učinkovitost i više nego bitna stavka o kojoj morate razmišljati prilikom kupovine hladnjaka. Energetski učinkoviti hladnjak je dugoročno gledano pametna investicija te je također pogodniji za okoliš. 

LG konstantno ulaže u razvoj energetski učinkovitih hladnjaka, a to jasno dokazuje raznim energy saving tehnologijama, poput Inverter Linear Compressora™. Ta vrsta kompresora proizvodi manje buke u odnosu na standardni kompresor, štedi više energije te omogućuje veću pouzdanost i dugotrajnost uz 10-godišnje jamstvo. 

I još nekoliko savjeta za održavanje čistoće i svježine hladnjaka 

Za kraj ovog vodiča pripremili smo vam nekoliko savjeta kako održati hladnjak čistim i svježim što dulje vrijeme.  

  • Najprije isključite uređaj, uklonite svu hranu te zatim očistite police suhom ili vlažnom kuhinjskom krpom. Pobrinite se da uklonite sve ostatke i otpatke iz unutrašnjosti hladnjaka. 

  • Namirnice koje se trebaju kuhati pri višim temperaturama (poput npr. svježeg mesa) trebaju se pohranjivati na donjim policama. Svoje obroke spremne za konzumaciju i ostatke također možete pohranjivati na gornjim policama za brz i praktičan pristup. 

  • Vodite brigu o namirnicama te koristite oznake ili naljepnice kako biste u svakom trenutku znali rok trajanja i jesu li i dalje sigurne za konzumaciju. 

  • Vrata su najtoplije područje hladnjaka i trebaju se predvidjeti za hranu koja je najotpornija na kvarenje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Hit poslastica za iznenadne goste: Imamo recept za desert od 2 sastojka
PROMO

Hit poslastica za iznenadne goste: Imamo recept za desert od 2 sastojka

Osim brzog i jednostavnog recepta za savršenu proljetnu poslasticu, saznajte sve o Prima Mjesecu kuhinja jer vas očekuju kuhinje po mjeri uz uštede do 60% te gratis Bosch perilica posuđa.

Tri desetljeća izvrsnosti: Alles slavi uz veliku nagradnu igru za svoje kupce
PROMO

Tri desetljeća izvrsnosti: Alles slavi uz veliku nagradnu igru za svoje kupce

Alles, poznata tvrtka koja se bavi trgovinom i distribucijom elektromaterijala, obilježava tridesetu godišnjicu svog poslovanja. Za ovaj važan jubilej, odlučili su nagraditi lojalnost svojih kupaca
Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever
PROMO

Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

Sveučilište Sjever dobiva novi kampus u Varaždinu