Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Kupujete novi laptop, a niste sigurni koji vam treba? Pitali smo stručnjaka za savjet

Kupujete novi laptop, a niste sigurni koji vam treba? Pitali smo stručnjaka za savjet

Kupnja laptopa većini nas predstavlja izazov. Tržište je golemo, ponuda je još veća. Iz minute u minutu izbacuju se novi modeli. Kako se odlučiti za onaj koji će najbolje odgovarati našim potrebama

VIDEO

Znamo da internet obiluje mnoštvom savjeta, ali uvijek je bolje izravno pitati nekoga tko se time bavi na svakodnevnoj razini jer će takav savjet uvijek biti korisniji. Upravo smo zbog toga porazgovarali s gospodinom Kristijanom Kranjčecom, stručnjakom prodaje s višegodišnjim iskustvom na platformi Makromikro. Budući da nam predstoji Black Friday, najveća globalna svetkovina kad je o shoppingu riječ, prilika ne može biti bolja!

Najvažnije u priči o kupnji laptopa

Dakle, naš nam sugovornik savjetuje kako bismo na početku najprije trebali dobro razmisliti o tome za što će nam laptop primarno trebati – hoćemo li ga koristiti samo kako bismo surfali bespućima interneta, streamali filmove i glazbu ili ćemo svoj novi uređaj koristiti i za posao ili igranje igara. Razlika je, naime, golema. Jednom kad se dogovorimo sa sobom za što će nam novi laptop najviše služiti, valja se baciti na pravi posao - potragu za najboljom cijenom, uslugom ili najbližim prodajnim mjestom.

Cijena će biti najvažniji faktor, priča nam naš sugovornik, ako će se prijenosnim računalom koje kupujemo u pravilu služiti mlađi članovi naših obitelji. „Prijenosna računala za djecu najčešće se svode na surfanje, gledanje crtića i jednostavnije igre, te u toj kategoriji najvažniju stavku igra cijena“, otkriva nam Kristijan. Osim toga, u ovoj se kategoriji nalaze i laptopi namijenjeni studentima, uz jednu bitnu napomenu, ističe Kranjčec. „Ako je riječ o zahtjevnijim poslovima ili zahtjevnijim programima koji su potrebni na tehničkim, dizajnerskim ili sličnim fakultetima, tad bi ipak trebalo uložiti u malo skuplji uređaj“, nastavlja naš sugovornik.

Prilikom kupnje takvih, skupljih uređaja, osobitu bi pozornost trebalo obratiti na njegove tehničke specifikacije s obzirom na to da upravo one u pravilu diktiraju i višu cijenu laptopa. „Poslovni uređaji prvenstveno trebaju imati 'solidne procesore' - Intel i3 ili i5 , AMD Ryzen serija od 3 do 5, koji će bez problema obavljati većinu zadataka te neće raditi usporeno. A svakako je bitno navesti da takvi uređaji moraju biti lako prenosivi i opremljeni baterijom koja može izdržati jedan radni dan od 8 sati, a brzi SSD disk i type-C ulaz danas su ionako 'must-have'“, sugerira Kristijan.

Što to znači u praksi

OK, sad kad smo odlučili tko će i kako primarno koristiti novi laptop, možemo konačno o konkretnijim detaljima. Mislimo, dakako, na cijene. „Osnovni modeli laptopa za djecu mogu se kupiti po cijeni između 2000 i 3000 kuna, a cijena laptopa za one malo naprednije korisnike, koji od svojih uređaja ipak očekuju više, kreće se od 3399 kuna naviše“, otkriva nam Kranjčec. Cijene su, naravno, podložne promjenama, ističe naš sugovornik, a ovise o uvjetima na tržištu – tijekom pandemije su, primjerice, "divljale" zbog nestašice čipova, a tu su svakako i različite akcije koje itekako definiraju cijene pojedinih uređaja. 

Posebnu pažnju, savjetuje naš sugovornik, svakako treba obratiti i na tehničke specifikacije uređaja koji kupujemo. „Specifikacija treba pratiti vaše potrebe, pa provjerite koji procesor i grafička kartica mogu pokrenuti igre koje planirate igrati, odnosno programe koje planirate koristiti“, decidirano će Kristijan. „A ako se, recimo, bavite pisanjem, možda trebate 17“ ekran i laptop s metalnim kućištem koji ima bolju tipkovnicu“, nastavlja on.

A na cijenu će, naravno, utjecati i ime brenda. Znamo da ćemo za neke uređaje platiti više zbog brenda kojim su označeni, ali u pravilu se, kaže naš sugovornik, s izborom top brendova ne može pogriješiti. „Je li to Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ili neki od drugih brendova, stvar je vlastitog odabira“, kaže Kristijan Kranjčec.

Zadnja stavka koju je važno uzeti u obzir kad kupujemo novi laptop je pitanje je li već opremljen nekim operativnim sustavom ili ćemo instalaciju morati odraditi o vlastitom trošku te možemo li uopće sami odraditi taj dio posla. „Uređaji bez operativnog sustava Windows povoljniji su, no zapitajte se hoćete li na kraju više potrošiti ako zasebno kupujete Windowse i zatim plaćate njihovu instalaciju“, zaključuje naš sugovornik.

Black Friday je pred vratima, pa svakako iskoristite pogodnosti koje su za vas pripremili u Makromikro grupi. Akcijske cijene koje padaju i do 80 posto odnose se na sav asortiman ponude, pa detalje o proizvodima koji vas zanimaju možete potražiti OVDJE.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.