Obavijesti

Promo sadržaj

Lideri biznisa otkrivaju: Koje vam vještine budućnosti trebaju

Omogućava A1 Hrvatska

Lideri biznisa otkrivaju: Koje vam vještine budućnosti trebaju

Prema procjenama World Economic Foruma, transformacija tržišta rada uslijed četvrte industrijske revolucije stvorit će 133 milijuna novih poslova do 2022.

Analitičko razmišljanje i inoviranje, aktivno učenje, rješavanje kompleksnih zadataka, kritičko razmišljanje i analiziranje, kreativnost, originalnost i inicijativa. Popis je to najvažnijih vještina bez kojih 2025. više neće biti moguće raditi u top-kompanijama na najtraženijim radnim mjestima. Među najvažnijim su vještinama koje će u idućih pet godina postati presudne, prema analizi World Economic Foruma, korištenje tehnologija, poznavanje korisničkog iskustva te logičko promišljanje i rješavanje problema. 

Riječ je o vještinama koje se mogu naučiti kroz formalno i neformalno obrazovanje, ali one će postati presudne bez obzira na to tražite li posao prvi put ili ste već na tržištu rada. Istaknuli su to lideri biznisa i stručnjaci u novom videoserijalu "A1 Leadership Talks".


Prema procjenama World Economic Foruma, transformacija tržišta rada uslijed četvrte industrijske revolucije stvorit će 133 milijuna novih poslova do 2022. Te će godine čak 27% zanimanja biti sasvim novo, a najviše će ih biti vezano upravo uz obradu podataka i umjetnu inteligenciju, cloud, razvoj proizvoda, marketing i razvoj sadržaja, njegu i zelenu ekonomiju. IBM-ova je studija pokazala da će se u iduće tri godine čak 120 milijuna radnika u svijetu trebati prekvalificirati samo kao posljedica razvoja umjetne inteligencije.

Poslovi i vještine budućnosti

- Mi danas živimo u najsporijim vremenima. Dakle, svako buduće vrijeme bit će puno brže i zahtijevat će puno više transformacija. Zbog toga je najvažnije da mlade ljude, osim specifičnih i tehnoloških znanja i soft skillova, naučimo i kako učiti i kako se brzo prilagođavati novim promjenama, koje su neminovne u sljedećim godinama - ističe Hrvoje Balen, član Uprave Algebre

Nikola Biondić, suosnivač i CTO inovativne platforme za zapošljavanje TalentLyft, čiji su blogovi među sto najčitanijih iz područja ljudskih resursa, najveće prilike za inovativne poslove, kao što su stručnjaci za obradu i monetizaciju podataka, vidi upravo u ICT sektoru, koji je u Hrvatskoj već premašio prihode od 41 milijardu kuna godišnje i zapošljava 41.500 ljudi.  

- Strojno učenje, odnosno umjetna inteligencija sljedeća su industrijska revolucija. To su područja koja će za pet ili deset godina činiti razliku i u njima će biti velika potražnja za stručnjacima svih profila", procjenjuje Nikola Biondić.

Kultura znanja i razvoja

U A1 Hrvatska otkrivaju da već zapošljavaju data analitičare, specijaliste za AI i strojno učenje, dizajnere korisničkog iskustva i stručnjake za robotizaciju. Riječ je o poslovima koji do prije pet godina nisu niti postojali. 

- Da bi kompanije ostale konkurentne, trebaju se fokusirati na razvoj novih vještina svojih zaposlenika i snažno poticati kulturu znanja i neprestanog učenja. U posljednjih 12 mjeseci kod nas je 87% zaposlenika prošlo barem jedan oblik edukacije u svrhu svojeg osobnog i profesionalnog razvoja i usvajanja novih vještina. Osim klasičnih edukacija, uveli smo i interne programe mentoringa i coachinga u kojem zaposlenici dijele znanje međusobno. Nama kao kompaniji bitno je da čovjek kojeg zapošljavamo doprinosi kolektivnom znanju i napretku tima i da svoje vještine konstantno usavršava i razvija te da ih dijeli i s ostalim ljudima", poručuje Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska

Omogućava A1 Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.