Obavijesti

Promo sadržaj

Ocean Alliance i Lupino onečiščenje mora pretvorili u umjetnost

Ocean Alliance i Lupino onečiščenje mora pretvorili u umjetnost
7

Velika ljubav i veliki entuzijazam koji dijele ronioci i maritimni stručnjaci je bit spajanja umjetnosti, fotografije i ekologije, te upravo ovom izložbom OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi

Izložba fotografija i skulptura pod nazivom Art Ecology - Art for the Oceans otvara se 21. listopada u 19 sati u prostorijama Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb. Organizator izložbe je Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) uz potporu Francuske Ambasade i Instituta.

Fotografski dio izložbe sastoji se od 30 fotografija predmeta nađenih pod morem u akcijama čišćenja organizacije Ocean Alliance. Ukupno bit ce izloženo 36 panoa s fotografijama. Napravili su ih članovi društva Ocean Alliance u svojim akcijama čišćenja zajedno sa Kristijanom Curavićem na čelu.

Kiparski dio izložbe sastoji se od više skulpture koje je izradio Lupino u sebi svojstvenoj tehnici lupinizma koja dočarava sve što on je, što radi i stvara na samo njemu svojstven i osebujan način. Skulpture su raznih dimenzija, ali sve izložene kao dio ove izložbe napravljene su u drvu, poplavljenom, nađenom na obalama rijeka ili pomno biranom za svrhu te skulpture. Bilo da se radi o korjenu drveta ili dijelovima stabla, Lupino ih bira, osjeća i dorađuje te patinira ili djelomično boja ekološkim akrilnim bojama na vodenoj bazi čime ih oblikuje u svoje vizije svijeta, sadašnjeg, ali i budućeg.

Velika ljubav i veliki entuzijazam koji dijele ronioci i maritimni stručnjaci je bit spajanja umjetnosti, fotografije i ekologije, te upravo ovom izložbom OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi. Uz fizičko čišćenje oceana to je jedini način kako vodene površine učiniti i održavati čistima. Izložene fotografije društva Ocean Alliance nastale su za vrijeme njihovih akcija čišćenja, a drugi dio izložbe čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina.

Posjetitelji izložbe moći će i kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje. Više pročitajte na poveznici: www.whiteflagint.com. Izložba će biti otvorena do 1. studenoga 2020. godine.

 

Više o organizaciji:

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member)  prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov I brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna (na kojem se nalazi 70% plastike).

Potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak (potvrđen istraživanjima UN-a) da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe. 

Jedna od inicijativa kojom OACM osvješćuje javnost o problematici onečišćenja plastikom je Art Ecology, inicijativa koja kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi.

Više informacija:

https://www.oacm.group/
https://www.whiteflagint.com/

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini