Magični ljetni dani u biseru hrvatskog sjevera | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Magični ljetni dani u biseru hrvatskog sjevera

Magični ljetni dani u biseru hrvatskog sjevera
9

Bednja: povijest, kultura i priroda spojeni u harmoničan raj

Smještena u zelenom zagrljaju Ivančice, Strahinščice, Maceljske i Ravne gore, Bednja sjaji poput dijamanta u kruni hrvatskog sjevera. Ovaj bajkoviti krajolik, bogat povijesnim i kulturnim naslijeđem, pravi je raj za sve one koji traže mir, prirodne ljepote i nezaboravne doživljaje.

Očuvanje kulturne baštine

Posebna vrijednost Bednje leži u njenom bednjanskom govoru, nedavno zaštićenom kao nematerijalno kulturno dobro od strane UNESCO-a. Bednjanski govor, jedan od najmelodičnijih i najkompliciranijih dijalekata kajkavskog narječja, fascinira bogatstvom vokala, diftonga i jedinstvenih glasovnih promjena. Kako bi se očuvao ovaj dragocjeni jezik, profesorica Barica Pahić-Grobenski zabilježila je zvučne zapise govora koji su sačuvani u zborniku "Nošo bedljuinsko rieč".

Dvorac Trakošćan

Nema posjete Bednji bez obilaska veličanstvenog dvorca Trakošćan. Ovaj biser nastao krajem 13. stoljeća, ponosno se uzdiže iznad bajkovitog jezera, okružen raskošnim pejzažnim parkom. Trakošćan, nekadašnja utvrda grofova Celjskih, danas je muzej koji čuva bogatu povijest obitelji Drašković. Prošetajte park šumom koja okružuje dvorac, i uživajte u miru koji pruža ovo jedinstveno mjesto. Šetnja uz jezero ljeti će vas osvježiti, a zimi ćete pomisliti da prolazite kraj čarobnog zaleđenog kraljevstva.

Muzej u dvorcu

Unutar dvorca, stalni postav muzeja osnovanog 1954. godine nudi pogled na plemićki život kroz stoljeća. Od renesansnog oružja do namještaja iz 19. stoljeća, svaka soba priča svoju priču. Posebno je zanimljiv prvi kat, uređen za stanovanje obitelji Drašković, sa raskošno rezbarenim grbovima iznad vrata koji svjedoče o plemićkim ženidbenim vezama.

Moscatellijeve orgulje

U crkvi svete Marije u Bednji nalaze se jedine sačuvane orgulje poznatog talijanskog majstora Gaetana Moscatellija. Orgulje, postavljene davne 1812. godine, čuvaju milozvučan talijanski ton, kontrast njemačkim orguljama koje su bile poznate po reskom zvuku. Ove predivne orgulje simbol su bogate glazbene tradicije i kulturne povijesti Bednje.

Čarobna priroda

Osim povijesnih znamenitosti, Bednja je idealno mjesto za ljubitelje prirode. Šetnje kroz park šumu Trakošćan pružaju nezaboravne trenutke mira i tišine. Hrastovi kitnjaci i obični grabovi, zajedno s ostalim vrstama drveća, stvaraju čaroliju boja tijekom cijele godine. Pješačke staze uz jezero i prema Ravnoj gori omogućuju uživanje u pogledu na veličanstvenu šumu i dvorac.

Bednja, sa svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulturnim naslijeđem i povijesnim znamenitostima, pravi je dragulj hrvatskog sjevera. Posjetite ovaj magični kraj i doživite čaroliju ljeta u Bednji, gdje svaki kutak priča svoju bajkovitu priču. Dobrodošli u srce Hrvatskog zagorja, gdje vas čeka nezaboravno ljetno iskustvo!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Maštate o savršenom ljetnom odmoru? Onda su ovo neke od destinacija koje morate posjetiti
PROMO

Maštate o savršenom ljetnom odmoru? Onda su ovo neke od destinacija koje morate posjetiti

Za sve one koji su napokon dočekali vrijeme godišnjih odmora, ali nemaju plan kamo otputovati, pronašli smo neke od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u 2024. godini - od nezaobilaznog Mediterana do ljetnog osvježenja u planinama

Uštedite s AutoZubakom: Gratis jamstvo do 2 godine uz svaki rabljeni automobil!
PROMO

Uštedite s AutoZubakom: Gratis jamstvo do 2 godine uz svaki rabljeni automobil!

Ljeto je savršeno vrijeme za nove avanture i duga putovanja, a AutoZubak vam omogućuje da uživate u svakom kilometru bezbrižno i sigurno! Istražite ekskluzivnu ponudu rabljenih s GRATIS jamstvom do 2 godine!
Gastronomsko putovanje po Hrvatskoj povoljnije uz Mealpass aplikaciju
PROMO

Gastronomsko putovanje po Hrvatskoj povoljnije uz Mealpass aplikaciju

Krenete li na put u narednim danima, pozivamo vas da isprobate MEALPASS ponudu na putu prema moru