Promo sadržaj

Komentari 0

Majstorski ispit jamči kvalitetu proizvoda i usluga

Majstorski ispit jamči kvalitetu proizvoda i usluga

Diplomom osoba dokazuje da ima sve kompetencije za samostalni stručni rad, vođenje poslovanja ili otvaranje vlastite poduzetničke aktivnosti/obrta

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora. Polaganjem majstorskog ispita osoba stječe V. razinu obrazovanja prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru koja je povezana s istom razinom obrazovanja u europskom kvalifikacijskom okviru te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada. Diplomom osoba dokazuje da ima sve kompetencije za samostalni stručni rad, vođenje poslovanja ili otvaranje vlastite poduzetničke aktivnosti/obrta. Budući da je majstorski ispit državno priznati ispit, a majstorska diploma vrijednosni dokument kojim se dokazuje stručnost i kvaliteta, polaganjem majstorskog ispita otvaraju se mogućnosti za daljnje napredovanje u karijeri te se omogućava veća konkurentnost u predstavljanju i poslovanju.  Majstorski ispit je i uvjet za otvaranje obrta ili vođenje poslovanja u određenim obrtničkim zanimanjima, ali on omogućuje i izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u obrtničkim zanimanjima/strukovnim kvalifikacijama za učenike koji se školuju za ta zanimanja. 

Majstorski ispiti provode se od 1996. godine, a polažu se pri područnim obrtničkim komorama u svim županijama u Hrvatskoj. U organizaciji Obrtničke komore Zagreb majstorski ispit je od 1996. godine do danas uspješno položilo 4208 osoba. Promatrajući zanimanja zasebno, kroz razdoblje od 20 godina, najviše je osoba položilo majstorski ispit za frizera (njih čak 909), a nakon njih slijede kuhari, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, automehaničari, elektroinstalateri, očni optičari, kozmetičari, autoserviseri te ostali. Od 62 majstorska zvanja za koja su objavljeni programi ispita u RH, Obrtnička komora Zagreb provodi ispite za 53 zvanja. Obrtničko učilište provodi pripremu za sva zvanja za koja Obrtnička komora provodi ispite. 

Obrtnik mora znati puno stvari 

Njegovanje tradicije preuzimanjem obiteljskog obrta Modnog salona Dora, nastavlja i Dora Rubić, također majstorica svog zanata s diplomom majstorskog ispita stečenom 2017. godine. Modni salon Dora, otvoren 1986. godine, vodila je Mirjana Rubić, a danas ga je preuzela njezina kći Dora. Salon je smješten u samom centru Zagreba, a specijaliziran je za dizajniranje pojedinih dijelova ženske odjeće – unikatnih kaputa, jakni i balonera. Zbog modernog kroja, upotrebe izrazito kvalitetnih materijala te posvećivanja mnogo pozornosti načinu izrade, njegujući pritom ručni rad, obrt Dora sa svakim komadom oduševi većinu žena i stvara vjerne mušterije. 
„Vodim cijeli posao, ali i sama krojim. Majstorski ispit je jako dobra stvar jer puno stvari moraš znati.“, rekla je Dora. 

Ispit je potvrda znanja 

Silvio Lončarić je još jedan obrtnik koji dug niz godina njeguje zanat. Godine 1998. otvorio je vlastitu radionicu Lion čija je proizvodnja usmjerena na zaštitarsku, policijsku i lovačku opremu. Također surađuju s Hrvatskim restauratorskim zavodom te većinom zagrebačkih kazališta. Osim navedenog programa, u obrtu se prema narudžbi izrađuju i drugi proizvodi kožne galanterije, naglašavajući kako je ručni rad bitna stavka njihove proizvodnje. 

2010. godine položio je majstorski ispit i stekao majstorsku diplomu za majstora Galanterista kojom je potvrdio svoje znanje. 
„Majstorski ispit jamči kvalitetu proizvoda i usluge.“, smatra Silvio. 


Prijavite se! 

Prijave za majstorski ispit primaju se u Uredu za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb, Ilica 49/II, Zagreb. 
Troškovi polaganja majstorskog ispita iznose 2.600,00 kn. Temeljem programa poticaja moguć je povrat troškova polaganja i priprema za polaganje majstorskog ispita do 80%. 

Popis majstorskih ispita koji se provode u Obrtničkoj komori Zagreb: