Obavijesti

Promo sadržaj

Manuka med čudo iz netaknute prirode Novog Zelanda

Manuka med čudo iz netaknute prirode Novog Zelanda
6

Zanimljiva je činjenica da se Manuka grm (Leptospermum scoparum) ne može kultivirati, tako da je proizvodnja meda moguća samo u divljoj, netaknutoj prirodi Novog Zelanda

Zbog čega je Manuka med toliko poseban?

Rezultati znanstvenih istraživanja koje je proveo prof. Thomas Henle na sveučilištu u Dresdenu, potvrdili su da je metilglioksal (MGO), supstancija sa snažnim antibakterijskim djelovanjem, jedan od ključnih spojeva koji se prirodno nalaze u novozelandskom Manuka medu. 

Usporedna ispitivanja provedena na institutu za kemiju prehrane u Dresdenu pokazala su da sve ostale vrste meda imaju nisku razinu metilglioksala: u rasponu od 0 do 5 mg/kg, dok Manuka med sadrži iznimno visoku razinu i to u rasponu od 100 do 800 mg MGO/kg. Više o tome na www.manukamgo.hr.

Od davnina je poznato da domoroci Maori koriste Manuku u ljekovite svrhe, najčešće za jačanje imuniteta i zacjeljivanje rana.
Zanimljiva je činjenica da se Manuka grm (Leptospermum scoparum) ne može kultivirati, tako da je proizvodnja meda moguća samo u divljoj, netaknutoj prirodi Novog Zelanda. Manuka cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, bijelo-rozi cvjetovi, izrazito privlače pčele.

Zbog svoje dugogodišnje izolacije od ostatka svijeta te zbog svoje specifične otočne biogeografije, Novi Zeland ima nevjerojatno bogatu floru i faunu. Naime, oko 80% flore je endemično odnosno raste samo na Novom Zelandu!

Za što se koristi Manuka med? 

Brojne su primjene Manuka meda, uzimaju ga i djeca (od 12 mj starosti), sportaši, starije osobe i kronični bolesnici.
Od poznatih osoba najviše ga promovira Novak Đoković koji ga spominje kao jednu od glavnih namirnica u svojoj zdravoj prehrani. Poznata glumica Scarlett Johansson  također je velika obožavateljica ovog meda a koristi ga i kao masku za lice. Za svoj problematičan ten koristi ga i reality zvijezda Kourtney Kardashian.

Pazite koji Manuka med kupujete

Državna institucija iz Novog Zelanda objavila je da preko 80 % Manuka meda koji se prodaje u svijetu je lažno! Naime zbog velike potražnje za Manuka medom a limitiranim prirodnim resursima na tržištu se pojavila velika količina lažnog Manuka meda. Pravi, certificirani MGO Manuka med možete pronaći u boljim ljekarnama ili online na www.ljekarnanatura.hr.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

U kina stiže Garfield - Savršeni obiteljski film!
PROMO

U kina stiže Garfield - Savršeni obiteljski film!

Obožavani mačak stiže na velika platna

Optika Jo-Jo proslavila 33. rođendan
PROMO

Optika Jo-Jo proslavila 33. rođendan

Optika Jo-Jo osnovana je prije 33 godine i brzo je stekla reputaciju jedne od najpouzdanijih optika u Hrvatskoj. Od male obiteljske firme razvili su svoju maloprodajnu mrežu do impozantne brojke od 18 poslovnica koje sada uspješno posluju u Zagrebu i široj okolici.
Kada biraš za sebe i svoje najmilije, biraj DOBRO!
PROMO

Kada biraš za sebe i svoje najmilije, biraj DOBRO!

Iako mlad brend, DOBRO mesni proizvodi već su se prometnuli u sinonim za vrhunsku kvalitetu, autentični blagi okus i nježnu teksturu koja će oduševiti svako nepce.