Obavijesti

Promo sadržaj

Maraska Zadar proslavila 200 godina najstarijeg hrvatskog brenda

Maraska Zadar proslavila 200 godina najstarijeg hrvatskog brenda
16

Charlie Chaplin, Honoré de Balzac, Orson Welles, Ernest Hemingway samo su neka od poznatih imena koja su ga obožavale

Jučer se u zadarskom Arsenalu održala svečana obljetnica i glamurozna proslava 200. rođendana Maraske Zadar koju su posjetili brojni poznati – Natali Dizdar, Tamara Šoletić, Doris Pinčić, Ivan Šarić, braća Fantela, Jure Brkljača, Đani Maršan, Ana Gruica i mnogi drugi.

16
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Božanstveni liker višnje maraške, koja je specifična za područje Zadra i okolice, bio je još u 19. stoljeću dio dvorskih zabava kraljice Viktorije od Windsora, a kasnije kraljeva Georgea IV. i V. Možemo reći da u to vrijeme nije bilo primanja, dvorske zabave ili bala u Europi, a da na njemu glavni eliksir koji je plemstvo obožavalo nije bio liker od maraške. Tradicija proizvodnje likera od višnje maraške postoji duže od 500 godina, kada se taj napitak zvao „rosulj“ i spravljali su ga zadarski dominikanci. S vremenom se receptura unaprijedila, a 1821. godine započela je organizirana industrijska proizvodnja tog likera kakvu poznajemo i danas. 

Njegova popularnost nastavila se i kasnije kroz dva stoljeća, pa je tako na potonulom Titanicu pronađen velik broj sanduka u kojima se čuvao liker od maraške. Nisu mu mogli odoljeti ni brojni književnici i intelektualci poput Ernesta Hemingwaya, Charlesa Baudelairea i Honoréa de Balzaca, koji čak u jednom od svojih djela spominje Zadar kao domovinu liker od maraške. Nešto kasnije liker od maraške su zavoljeli i svjetski poznati glumci i redatelji poput Charlieja Chaplina i Orsona Wellesa. 

Proslava 200. rođendana Maraske Zadar bila je pravi spoj povijesnog nasljeđa i budućnosti u kojoj popularni liker opet ima svoj stari sjaj. Gosti su uživali u koktelima koje potpisuje Marin Nekić, a sva su jela također bila inspirirana ovim voćnim likerom i višnjom maraškom. Natali Dizdar i ženska klapa Garofuli izvodile su poznate dalmatinske pjesme u modernom jazz izričaju, a Đani Maršan pobrinuo se da na događanju ne nedostaje autohtone zadarske melodije.

Domaći liker ima dugu i uzbudljivu povijest, a čini se da se upravo piše nova, još zanimljivija budućnost zahvaljujući Stanić grupi, novom vlasniku Maraske Zadar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb
"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.