Obavijesti

Promo sadržaj

Martinjska šetnja bilogorskim vinarijama

Martinjska šetnja bilogorskim vinarijama
14

Iako vinskih svetaca, zaštitnika vinogradara i vinara ima ukupno devet, nekako nam je najpoznatiji upravo sveti Martin, a Martinje se obilježava kao prepoznatljiva vinska veselica kako u malim klijetima tako i u velikim vinarijama

Bilogoru do nedavno nismo imali na vinskoj karti Hrvatske. U zadnjih nekoliko godina ta se slika mijenja te s ovog područja dolaze odlična vina koju prepoznaju znalci vinske kapljice. Dok su neke vinarije mala obiteljska priče, neke su veće te uz vino nude i smještajne objekte, ali mnogo više. Jedna od njih je Vinarija Coner koja se nalazi u Jabučeti, nedaleko Kapele. Nudi upoznavanje sa suvremenim načinima proizvodnje vina, uživanje u kušanju i druženju, te na koncu, pravi bilogorski mir i uživanje u divnoj prirodi. Igrališta, šetnice, piknik livade, vidikovci, biciklističke i pješačke staze, nude osvježenje i odmak od svakodnevice.

Vinarija Coner na blagim vinorodnim bilogorskim brežuljcima proizvodi vino od pomno odabranih sorti od kojih je šest bijelih i četiri crne, a koje daju kvalitetno grožđe iz kojeg se dobije vino visoke kvalitete. Pomno odabrane sorte posađene su na šest hektara bilogorskih brežuljaka kako bi davale najbolje grožđe. Korištenjem suvremenih metoda obrade tla i loze, dobili su izuzetno zdrave plodove, a ništa manje pozornosti nije posvećeno grožđu, kada, skinuto s trsja počinje svoj put prema vinu.

Želite li uživati u jednom aktivnom odmoru, a da pri tom doživite spoj luksuza i prirode tada vam svakako preporučamo da posjetite Vinariju koja nudi i smještaj u pet soba i tri apartmana. Svi smještajni kapaciteti luksuzno su opremljeni, a važno je i za napomenuti da su navedena tri apartmana kategorizirana s četiri i pet zvjezdica.

U restoranu Vinarije mogu se kušati tradicionalna jela bilogorskog kraja pripremljena na ekskluzivan i suvremen način, od namirnica proizvedenih na imanju domaćina na Bilogori ili seoskim gospodarstvima u okolici. Sve što mogu, uključujući ručno proizvedenu tjesteninu, poslužuju domaće. Uz jela s jelovnika, u ponudi su specijaliteti s ražnja i iz krušne peći. U dvije dvorane mogu primiti do 160 gostiju. Također, Vinarija Coner nudi i potpunu uslugu cateringa, a u restoranu je moguće naručiti i košaru za piknik i uživati u objedu na livadi ili u hladu lipa, oraha i voćki starih sorti.

Doživljaj boravka na Bilogori moguće je upotpuniti posjetom Bjelovaru i Wellness centru Coner čija se filozofija temelji na tri stupa: Wellfeeling, Salon ljepote i Fitness centar. U centru radi tim stručnjaka koji će za svakog klijenta napraviti individualan program prilagođen specifičnim potrebama. Na vama je da se opustite i prepustite dugogodišnjem znanju i iskustvu kako biste osjetili harmoniju blagodati po vaše zdravlje.

Zato, ako nemate inspiraciju kako proslaviti ovogodišnje Martinje te opustiti duh i tijelo, pozivamo vas na jedan pravi martinjski stol na kojem će biti juha od buče ili bistra juha s rezancima. Zatim teletina iz krušne peći s krumpirićima, janjetina iz krušne peći s grah saltom ili ste više za dinstani buncek s kiselim zeljem. Svaki pravi obrok mora završiti dobrim desertom. Ovog puta tu su štrudle s bućom i makom ili ona s jabukom i umakom od vanilije te kralj jeseni, kesten kocke. Vinarija Coner za svoje goste osigurala je i Martinjski popust na vina. Pa što onda reći, osim dobar tek i uzdravlje!

Nastavljamo našu šetnju po bilogorskim brežuljcima na kojima se nalaze male klijeti i vinogradi koji nas podsjećaju kako je gotovo svaka obitelj na Bilogori imala svoj vinograd, a vino se ovdje proizvodilo još od doba Rimljana.

U mjestu Puričani, nedaleko Bjelovara nalazi se Izletište i vinotočje „Vinia“. Na prvu će vas osvojiti prekrasnim vidicima koji se s njega pružaju, a svježi zrak samo će u vama otvoriti apetiti i želju da nazdravite životu i trenutku, dobrim vinom proizvedenom kod obitelji Šapić koja će vam ponuditi i odličnu domaću hranu.

Vinotočje “Vinia” je priča o obiteljskoj vinariji i ljubavi prema proizvodnji vina iz četiri vlastita vinograda smještenih na južnim obroncima Bilogore u ukupne površine 8,5 hektara i 34.000 trsova. Ovdje rastu sorte Rajnski rizling, Graševine te nešto manje Pinota crnog i Pinota sivog, Traminca i Muškata žutog. Ova vinarija trenutno proizvodi više od 30 000 litara vina koja se čuvaju u vinskom podrumu s kontroliranim uvjetima. Osim u inox bačvama , vina se čuvaju i u drvenim hrastovim barrique bačvama. Vinarija je ponosna na svoju arhivu i vinsku banku sa sefovima za čuvanje vina. Ono što je zanimljivo svim strastvenim sakupljačima i kolekcionarima vina je da mogu iznajmiti sef i u njemu čuvati svoja vina u kontroliranim podrumskim uvjetima. Oni koji tek započinju svoju vinsku priču, mogu ovdje kupiti kvalitetna vina i tako kušati i uživati u spoju sunca, rada i Bilogore.

Nezaobilazni dio Izletišta Vinia je objekt sa 5 dvokrevetnih soba kategorije 4 sunca, koje su većinom opremljene masažnim kadama, LCD televizorima, minibarom, klima uređajima te imaju vlastitu terasu. Osim u sobama, odmoriti se možete i u apartmanu kategorije 3 sunca u koji se može smjestiti od 2 do 6 osoba. Apartman se sastoji od dvije spavaće sobe, dnevnog boravka sa vlastitom kuhinjom, kupaonice, natkrivene terase sa velikim drvenim stolom i roštiljem. Apartman je klimatiziran i opremljen TV-om. Kako živimo u vremenu neprekidne povezanosti, vrijedi spomenuti kako svi objekti imaju besplatan pristup internetu.

I nije ovdje smještena samo vinska priča. Tu se za sve željne avanture nalazi i mini kamp koji ima četiri uređene parcele, svaka površine od 75 m2. Tu se mogu smjestiti kamperi i kamp prikolice. Za one koji odmor vole provesti u šatoru, uređeno je mjesto za smještaj između 15 i 20 šatora. Ako zamišljate odmor u kojem ćete biti još više povezani s prirodom, onda je ovo pravi način za to.

Kako je obitelj Šapić poznata po uzgoju konja, a Laura Šapić je hrvatska reprezentativka i natjecateljica u daljinskom jahanju, onda će posjetom ovom imanju i ljubitelji konja doći na svoje. Tematski programi koje organiziraju pokazat će vam svu plemenitost i ljepotu ovih životinja. U kojima će, sigurni smo, najviše uživati mališani. Njima je namijenjena i rođendanionica u kojoj uz stručno vodstvo animatorice djeca mogu proslaviti svoje rođendane. Mališanima je namijenjeno i uređeno dječje igralište tako da će mašte i igre biti u izobilju.

Kako smo već spomenuli, devet je vinskih svetaca, a Martinje jedno od najpoznatijih. Pa dok čekamo Vincekovo i početak nove vinogradarske godine, iskoristite ovu jesen da istražite vinarije i vinotočja smještena na Bilogori. Uživajte u vinima i saznajte zašto ovaj kraj Hrvatske sve više prepoznaju istinski zaljubljenici u vinsku kapljicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu

Iskorištenim Podravkinim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe... Deset najkreativnijih natjecatelja Podravka nagrađuje poklon paketima.

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti