Obavijesti

Promo sadržaj

Međunarodno violinističko natjecanje 20.05. u Vinkovcima

Međunarodno violinističko natjecanje 20.05. u Vinkovcima
2

U Hrvatskoj postoji mnogo glazbenih natjecanja, no ovo natjecanje potpuno se razlikuje od njih

Prvo međunarodno natjecanje u povijesti Vinkovaca, violinističko natjecanje Franjo Krežma, održava se od 20. do 24. svibnja 2019. godine u prostorima Glazbene škole Josipa Runjanina.
Organizatori natjecanja su Grad Vinkovci i Glazbena škola Josipa Runjanina.
Violinist i skladatelj Franjo Krežma jedinstvena je pojava u povijesti hrvatske glazbe. Svijet ga je pamtio kao izuzetno nadarenog mladića koji je svojom virtuoznošću stao uz samog Paganinija, a cijenili su ga i slavni umjetnici G.Verdi i F.Liszt. Godine 1879. B.Bilse mu nudi mjesto koncertnoga majstora u svom orkestru u Berlinu (poslije Berlinska filharmonija). Želja organizatora je da ime Franje Krežme, njegova posvećenost umjetnosti, njegova djela ostanu u trajnom sjećanju, a mladi natjecatelji da u njemu traže uzor i inspiraciju. 


Ocjenjivački sud čini pet izuzetnih profesora - Lidija Bobić, Goran Končar, Brian Finlayson, Victor Abramian i  Milan Čizmić. Natjecatelji se moraju prijaviti najkasnije do 19. travnja 2019. što je ujedno i zadnji datum za slanje nota ako trebaju službenog korepetitora. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na službenom web-u natjecanja www.krezma.eu.


Lidija Bobić rođena je u Varaždinu  gdje završava Srednju glazbenu školu. Nakon toga upisuje studij violine u klasi profesora Tarasa Pechenija na Državnom Konzervatoriju “Petar Iljič Čajkovski” u Kijevu, gdje je diplomirala kod profesora Igora Andrievskog 1994. godine. Na Glazbenoj školi u Varaždinu radi od 2007.godine i vodi rad s djecom predškolske dobi – Malu školu violine, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Sa svojim učenicima osvojila je veliki broj nagrada u Hrvatskoj, Srbiji i Italiji. 


Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi.
Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu.
Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.
Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. 


Brian Finlayson  završio je studij violine u Melbourneu, u klasi Briana Blakea i Dorothy Gledall. Nakon završenog studija, nastavio se usavršavati kod Valerya Klimova (studenta i nasljednika poznatog Davida Oistracha), što je dodatno popratio studiranjem u Kolnu, od 1980. do 1983. s Igorom Ozimom.  


Iako po nacionalnosti nije Rus, Victor Abramian jedan je od modernih predstavnika prestižne ruske violinske škole. Strand magazin je pisao o njegovom zvuku kao “dubokom i šarolikom” – njegova virtuoznost i neizmjerna tehnička potkovanost su nadopunjene dubokim emocijama i predivnim tonom. Diplomirao je na Središnjoj glazbenoj školi državnog konzervatorija P. I. Tchaikovsky u Moskvi. 


Milan Čizmić organizator je i predavač na ljetnim seminarima violine u Srbiji gdje sa svojim kolegama okuplja i radi s talentiranim i uspješnim mladim violinistima. Pojedini učenici su već godinama stipendisti Orkestralnog i komornog seminara u Norveškoj. Od 2015. god. predsjednik je Vojvođanskog gudačkog odjela, instrument-violina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!