Obavijesti

Promo sadržaj

Migracije kao umjetnička inspiracija - Novi Sad predstavlja nove programe

Migracije kao umjetnička inspiracija - Novi Sad predstavlja nove programe
3

Pozitivan utjecaj migracija, kretanja stanovništva koja prirodno stvaraju kulturnu sliku i baštinu jednog kraja, bogatstvo raznolikosti i utjecaj na umjetnost koja iz toga crpi inspiraciju, teme su nove programske celine „Migracije“, koja slijedi nakon veoma uspešnog svečanog otvaranja godine titule održanog 13. siječnja u Novom Sadu

Migracije će biti samo jedna od tema kulturnih događanja koja se očekuju tijekom ove godine, kada drugi po veličini grad u Srbiji nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Programski luk "Migracije" započet će 1. veljače, na Dan grada Novog Sada, kojim se obilježava datum kada je taj grad 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Povijest Novog Sada i njegovu kulturu upravo su oblikovala kretanja stanovništva, pozicionirajući interkulturalnost kao jedan od glavnih epiteta grada, koji će se upravo sada slaviti u okviru ovog programskog luka.

Do 20. ožujka, do kada traju "Migracije", predstavit će se više od 130 umjetnika, od kojih oko 90 iz cijele Europe, na više od 15 izložbi najznačajnijih kulturnih institucija Novog Sada, ali i organizacija, gotovo 10 predstava , 30-ak koncerata različitih glazbenih žanrova i velikih imena, koji su ujedno i predstavnici različitih nacionalnih zajednica zastupljenih u Vojvodini, 40 radionica i brojnih drugih događanja.

Program "Migracije" otvorit će dvije velike izložbe koje po prvi put pričaju priču o povijesti Novog Sada na jedinstven način - jedna u izvedbi Muzeja grada Novog Sada, a druga u Muzeju Vojvodine uz brojne kustose. Programski luk otvoriće i praizvedba opere “Vladimir i Kosara”, suvremenog skladatelja Stevana Divjakovića.

Kao poseban segment, "Migracije" će uključivati ​​multimedijalni paviljon književnosti, jedinstven u ovom dijelu Europe pod nazivom "Seobe duša", koji će biti postavljen na Novosadskom sajmu i kroz književnost, scensku i vizualnu umjetnost prikazati različite učinke migracije na kulturu. Zatim "Karavan", segment koji će simbolično predstaviti kulturna kretanja kroz različite okuse gastronomije, začinjene autentičnom umjetnošću, u prostorima širom grada - novosadskim kulturnim stanicama, što će biti jedinstveno putovanje u regije istočne, zapadne, sjeverne i južne Europe.

Partner programa „Seobe duša“ je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO.

Programski luk "Migracije" jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Europske prijestolnice kulture i kronološki će se realizirati tijekom 2022. godine. Nakon "Seobe" počet će programski luk "Budućnost Europe", zatim "Heroine", "Tvrđava mira", "Dunavsko more", "Kaleidoskop kulture" i na kraju "Druga? Europa ".

Tijekom 2022. godine Novi Sad će se predstavljati kao Europska prijestolnica kulture kroz više od 1.500 kulturnih događanja, uz sudjelovanje oko 4.000 domaćih, domaćih i stranih umjetnika, a detaljan program možete pronaći na službenoj stranici Novi Sad – Europska prijestolnica kulture novisad2022.rs.

Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture s više od 400 umjetnika

Slaveći velika imena srpske i svijetske znanosti, kroz umjetnost i kulturu, Novi Sad je 13. siječnja i službeno postao Europska prijestolnica kulture. Više od 400 umjetnika iz Srbije i Europe predstavilo se kroz Doček - jedinstvenu umjetničku proslavu u Europi. Vrhunac svečanog otvaranja svakako je bila nesvakidašnja proslava "Zeniteum :: 2022" u režiji Dragana Živadinova sa još 60 umjetnika koji su bili dio multimedijalnog spektakla, kojem je prethodila ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prijestolnicom Europe u najstarijem kazalištu u Srbiji, Srpskom narodnom pozorištu. U holu Studija M svečano je otvorena velika neobična izložba "Vrijeme i svemir", autora dr. Dušana Jovovića i profesora dr. Aleksandra Petrovića, koja će trajati cijelu 2022. godinu, a koncerti su održani na raznim, neobičnim lokacijama, uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Svečano otvaranje:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.