Obavijesti

Promo sadržaj

Mirela Šmajgl: Na prvom treningu skoro sam se utopila

Mirela Šmajgl:  Na prvom treningu skoro sam se utopila
4

„Vi niste normalni! Što ti mora biti u glavi da si svjesno oduzimaš ono najvrijednije za život – kisik.“ Bila je to instinktivna reakcija tada buduće reprezentativke u ronjenju na dah Mirele Šmajgl kada se prvi put susrela s tim sportom

Nakon par mjeseci nagovaranja, znatiželja je prevladala i odlučila je potražiti ronilački klub. 2012. prvi puta stavljam peraje na noge i iako sam znala plivati, moram priznati da sam se na prvom treningu s perajama skoro utopila, ispričala nam je Mirela danas već bivša reprezentativka, ali strastvena zaljubljenica u ronjenje i putovanja. 

Na prvi trening došla je samo s naočalama za plivanje, a kada je počela ozbiljnije trenirati, trebalo je kupiti kvalitetna odijela i peraje. Ronjenje je stvarno skupi sport, a imala sam sreću što su „gnjurci“, kako ih od milja zovem, stvarno odlična ekipa i uvijek ti netko može posuditi opremu koja mu je viška. 

2015. i 2016. godine Mirela je ostvarila normu za ulazak u reprezentaciju i otišla na Svjetsko prvenstvo. Osvojeno peto i osmo mjesto donijeli su joj stipendiju Grada Zagreba koja joj je pomogla da kupiti kvalitetniju opremu. Ne bih uspjela da mi HPB, u kojem radim već 12 godina, nije izlazio u susret tijekom odlaska na natjecanja i pripreme, naglasila je.

Posljednjih godina bavila se procesno poslovnom analitikom, a danas uspješno vodi projekte. 

Ronjenje na dah je vrlo specifičan sport koji te prije svega nauči kako se smiriti i ovladati sobom. Po prirodi introvert i emotivac, osoba koja najobičniji „krivi“ pogled prima k srcu, u poslu često mora donositi odluke, predlagati izmijene i ponekad prezentirati rezultate s kojima se drugi ne slažu. Na početku karijere, kada bi ju neka poslovna situacija pogodila, Mirela bi ju često tjednima nosila u mislima. 

Upravo kroz ronjenje naučila sam se smiriti, prihvatiti situaciju i uz stečeno samopouzdanja naučila sam reći ne. Ronjenje je sport kroz koji sam naučila da ne odustajem tako lako. U poslovnim situacijama u kojima nisam vidjela izlaz, puno puta sam si rekla - nema odustajanja. Ako možeš držati dah do samih granica i pritom rušiti svoje osobne rekorde, onda možeš i ovdje zapeti. Razmisli, radi, pitaj, netko zna ili ćeš nadoći do rješenja. Rješenje postoji. I stvarno je uvijek bilo tako, ako sam bila dovoljno ustrajna svaki izazov s kojim sam se susrela sam riješila",  smatra Mirela Šmajgl.

Sportski duh Mirela se trudi prenijeti u poslovno okruženje.  „Na sve životne promjene trudim se gledati na pozitivan način, a kada pogledam u prošlost, sretna sam, jer me upravo slaganje svih tih kockica dovelo do ove točke gdje sam sada“, zaključuje. 

Jako me zanimaju procesi i projekti koji su orijentirani prema kupcu, a što se ronjenja i dubina tiče, tu više sanjam o destinacijama gdje je morski svijet „drugačiji“ od našeg jadranskog gdje ću istraživati koraljne grebene, roniti s egzotičnim ribama i morskim psima. 

Smatram se sretnom osobom, ističe Mirela. Radim posao koji volim, koji je izazovan, dinamičan i kreativan. Upoznavala sam divne ljude, koji su mi osim znanja i marljivosti uvijek bili spremni  pomoći, a nadređeni su mi prije svega bili vođe, a ne šefovi.  

Mlađim kolegama Mirela bi savjetovala da izađu iz komfor zone. Osjećaj da ste napravili iskorak u nepoznato i „preživjeli“, bez obzira na ishod, osnažit će vas svaki puta, ističe. Iz svoje zone komfora izašla je kada je počela roniti i putovati sama. 

Na kraju mi je najvažnije da se sa svakog svog putovanja vratim, kako volim reći: „S jednim dukatom u svojoj riznici više“. Bilo da istražujem dubine ili gradove, moja dva hobija za mene predstavljaju pobjedu mene same i mojih strahova. Osoba što je starija, to teže izlazi iz svoje komfor zone. Ja sam iz svoje izašla puno puta i to me o osnažilo i dalo mi samopouzdanja, zaključuje. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu
Od 22. do 27. travnja, održavaju se besplatni Dani tehničke ispravnosti motocikala
PROMO

Od 22. do 27. travnja, održavaju se besplatni Dani tehničke ispravnosti motocikala

Broj novoregistriranih motocikala u porastu