Obavijesti

Promo sadržaj

Monero: Kriptovaluta koja se fokusira na privatnost vaših transakcija

Monero: Kriptovaluta koja se fokusira na privatnost vaših transakcija

Monero je kriptovaluta koja prije svega naglašava pojam privatnosti. Privatnost je tema koja se danas često povlači po društvenim medijima. Često slušamo i čitamo o tome kako velike kompanije prodaju naše podatke i zarađuju milijunske iznose, samo da bi čitav marketing imao bolju percepciju svojih kupaca

Općenito, sigurnost na internetu nije više kao što je nekad bila. S implementacijom kolačića, prati se svaki naš pokret mišem po prozorima internet pretraživača. A mnogi korisnici nisu ni toga svjesni. Sve više ljudi, osobito mladih, vodi danas bitku s privatnosti i zaštiti osobnih podataka. Stoga nije ni čudo što se razvio čitav sustav pod kraticom GDPR, čija je temeljna funkcija zaštiti pojedinca i njegove podatke. Upravo iz tog razloga je ova relativno nova kriptovaluta osmislila sistem zaštite kupca i prodavatelja tako da kompletno privatizira njihove podatke. No ne samo da se skrivaju podaci pošiljatelja i primatelja, sakriveni budu i podaci koliko je nečeg kupljeno, iznos transakcije i drugo. Prvotno je Monero bio osmišljen isključivo za darknet aplikacije, no njegove implikacije na privatnost važne u za osobnu sigurnost i zamjenu valuta. Misija Monera je pružiti digitalnu valutu koja pruža anonimnost gotovine i prema zadanim postavkama je privatna. Kada koristite Monero za kupnju nečega, primatelj ne mora znati tko ste, odakle ste, preko čega kupujete ili odakle vam novac. Što zapravo zvuči dosta dobro.

Svatko ima potrebu za privatnošću - a za mnoge ljude ta je potreba važnija od bilo koje druge potrebe. Ako posjedujete kriptovalute i trgujete njima, trebali biste si maksimalno olakšati kupnju ili prodaju, a da pritom nikome ne dijelite korisničko ime, lozinku i adresu e-pošte. Bez obzira kupujete li nešto na web stranici ili kupujete nekretninu, uvijek postoji element povjerenja. Isto vrijedi i za kriptovalute. S Monerom je je vrlo lako imati privatnost bez dijeljenja korisničkog imena ili bilo kakvih identifikacijskih podataka. Ključna stvar je samo da imate dovoljno novčanih sredstava za provođenje odabrane transakcije.

Monero je izvorno dizajnirao nepoznati programer koji je koristio pseudonim, a čitav projekt objavljen je u srpnju 2013. godine na GitHub-u. Čak i na samom GitHub-u, korisnički račun je bio potpuno privatan i anoniman, pa se dugo vremena nije znalo tko stoji iza čitave kriptovalute. U principu, token podržava zajednica s “open-source” kodom, koja aktivno doprinosi razvoju. Ta zajednica je uglavnom anonimna. Ali zbog vjerodostojnosti same kriptovalute, javan im je čitav kod uključujući glavne algoritme koji pokreću platformu poput: dokaza o radu (Proof of Work), dokaza o udjelu (Proof Of Stake). Trenutačno Monero ima vrlo veliku ponudu tokena, a predviđa se da bi do sredine 2022. trebao doseći brojku od 19 milijuna tokena.

Za razliku od Bitcoina, kojemu je potrebno 10 minuta za dodavanje novog bloka u blockchain, Moneru je potrebno samo 10 sekundi. Još jedna od velikih prednosti je što ne postoje naknade za transakcije, pa pomoću platforme možete slati i male iznose, koliko god puta želite. Monero se rudari pomoću računala velike snage koja rade vrlo jednostavne matematičke izračune. Takve radnje ne troše računalne komponente brže, niti zahtijevaju veću potrošnju energije. Da bi njegovi korisnici bili zadovoljni, Monero je razvio posebnu zajednicu koja se isključivo bavi poboljšanjem samog koda. Taj tim iskusnih programera i inženjera redovito pregledava “open-source” kod, ispravlja programske greške te održava izvorni kod. Čitav postupak se zove “Casper”.

Unatoč svim izazovima i mnogim predstojećim, najbolja obrana od kibernetičkih kriminalaca i hakera je nastavak ulaganja u bolju kibernetičku sigurnost. Jedan od ključnih razloga tome je fokus na poboljšanje sigurnosti u tvrtkama, organizacijama, a naposljetku i samim pojedincima. Monero usvaja moderna rješenja koja u blockchain ekosustave uvode čitav niz noviteta, uključujući i anonimitet. Iako mnogi smatraju da će upravo Monero biti novo utočište kriminalnih transakcija, drugi smatraju da su upravo takve optužbe samo pokušaj zastrašivanja kako se narod - pojedinci - ne bi odvojili od kontrole viših instanci.

Zanimaju vas Monero i druge kriptovalute? Provjerite Kriptomat, vodeću europsku platformu za kupnju i prodaju kriptovaluta. Kriptomat je licenciran i reguliran u Hrvatskoj i cijeloj Europi te omogućuje jednostavan pristup moćnim investicijskim alatima nekada rezerviranim za bankare i vrhunske klijente. U Kriptomatu je kupnja Monera jednostavna kao i naručivanje pizze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura