Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 71

Mrtvi kut ili gužve i nervozno trubljenje vozača. Koji problemi u prometu vas najviše muče?

Mrtvi kut ili gužve i nervozno trubljenje vozača. Koji problemi u prometu vas najviše muče?

Za sigurnu vožnju najvažnija je prometna kultura vozača, ali nije naodmet ni automobil s praktičnim karakteristikama. Saznajte koje je prometne savjete s nama podijelio poznati tiktoker i instruktor vožnje Krešimir Stunić

VIDEO

Polaganje vozačkog ispita postalo je svojevrsna prekretnica u životu mladih ljudi i uobičajen ritual odrastanja. Ipak, ovu vještinu ne treba shvaćati olako jer dovoljan je trenutak nepažnje koji će dovesti do kobnih posljedica.

Instruktor vožnje Krešimir Stunić objasnio nam je da je do nedavno alkohol bio najčešći uzrok automobilskih nesreća. Danas je to sve više pitanje ljudske pogreške. Na cesti je mnogo mladih vozača, ali i novih prijevoznih sredstava, poput električnih romobila, na koje morate obraćati posebnu pozornost. 

Oprez, koncentracija i prometna kultura

Dodatno je opasno na cestama kad vozači svjesno ne poštuju prometne propise i, primjerice, brzo voze jer uživaju u adrenalinu. Mnogi vozači loše procjenjuju svoje mogućnosti i vještine te imaju manjak prometne kulture, što vrlo lako može izazvati nesreću.

- Danas, kad se promet odvija ubrzano, s previše vozila i pješaka, treba biti vrlo oprezan. Mladi vozači u ovoj betonskoj džungli, ako poštuju prometne propise, 'spori su i samo smetaju', pa iz želje da se uklope u kolektiv na cesti počinju ubrzavati. Treba upamtiti da brza vožnja zahtijeva brže reakcije, koje mladi vozač s osnovnih 35 nastavnih sati u autoškoli još nema - objašnjava Krešimir.

Napomenuo nam je da u Autoškoli Siget postoji simulator vožnje sa svim prometnim situacijama. Besplatan je za sve polaznike, a svrha mu je da budući vozači bezbolno prođu kroz opasne prometne situacije i nauče izbjegavati ih u stvarnosti. Krešimir redovito na društvenim mrežama objavljuje savjete za vozače, a na YouTubeu ima i posebni serijal pod nazivom Šalabahter (Tips & Tricks). 

Performanse s kojima ćete biti sigurniji na cesti

Uz ljudski oprez i koncentraciju, nova tehnologija na automobilima omogućuje dodatnu sigurnost u vožnji za sve sudionike u prometu. Iz tog razloga Volkswagen se pobrinuo da novi Caddy ima poboljšane i najsuvremenije sustave potpora u kojima možete bezbrižno uživati u svakoj vožnji

Potpora izlaska iz parkirnog mjesta, zaustavljanje u nuždi, nadzor mrtvog kuta, samostalno održavanje smjera i brzine vozila na voznom traku samo su neke od mnogih mogućnosti novoga Caddyja

Kontrola mrtvoga kuta 

Svakom vozaču poznata je problematika mrtvoga kuta, koji je često uzrok i prometne nesreće. Problem mrtvoga kuta stvara okvir karoserije oko vjetrobranskog stakla i prednjih prozora na vozilima. Kako bi pomogli vozačima prilikom promjene cestovnih trakova ili izlaska iz parkirnog mjesta, proizvođači automobila počeli su raditi sustave za uočavanje vozila u mrtvom kutu

Novi Caddy  je dostupan sa sustavom nadzora mrtvog kuta Side assist. Sustav prati sva vozila koja se nalaze u području koje je kritično za promjenu trake i obavještava vozača o potencijalnoj opasnosti stalnim osvjetljavanjem odgovarajućeg vanjskog retrovizora. U njemu je uključen sustav Potpora izlaska iz parkirnog mjesta. Funkcionira tako što izdaje zvučno upozorenje kad primijeti da se pri izlasku iz parkirnog mjesta vožnjom unatrag previše približavate drugom vozilu. Ako vozač ne reagira, sustav zaustavljanjem ublažava moguće posljedice sudara ili, u idealnom slučaju, u potpunosti izbjegava sudar. 

Sustavi koji samostalno upravljaju vozilom

Za vozačevu sigurnost brine se i potpora zadržavanja vozila na voznom traku, Lane Assist. Pomoću multifunkcionalne kamere registrira se vozni trak kojim vozilo vozi te se zahvatima upravljača zadržava smjer vožnje. 

Novi Caddy ima mogućnost potpore Trailer Assist. To znači da sustav aktivno pomaže vozaču kod manevra vozilom s prikolicom pri poprečnom parkiranju i olakšava vožnju unatrag kad se želite precizno približavati utovarnim rampama ili drugim ciljevima. Vozač samo mora ubaciti stupanj za vožnju unatrag, pritisnuti tipku parkirnog sustava i regulatorom za namještanje vanjskih zrcala odrediti smjer u kojem će se prikolica zakretati. 

Najviša razina komfora 

Posljednji sustav potpore je Travel Assist sa sustavom Emergency Assist. Asistirana vožnja više nije daleka budućnost jer uz tehnologiju ovog sustava već danas možete pritiskom tipke na kolu upravljača uživati u potpunom komforu.

Posebno na autocestama i brzim cestama, potpora Adaptivni tempomat ACC može umjesto vas održavati smjer i brzinu vozila na voznom traku, pri čemu u obzir uzima razmak do vozila koja voze ispred vašega. U kombinaciji s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG vozit ćete opušteno kroz prometne gužve, povremene prometne zastoje te situacije s čestim zaustavljanjima i kretanjima. 

Novi Caddy redizajniran je iz temelja. Osim najnovijih sustava potpore, donosi kvalitetne digitalne instrumente, inovativni infotainment sustav te online usluge. Ostao je pouzdan, prilagodljiv i funkcionalan, a sad je još i više spreman na sve ono što vam život donosi. 100% nov, no i dalje 100% Caddy. 

Radno mjesto budućnosti sada dolazi s četiri kotača i pretvara se u mobilni ured. Time i novi Caddy postaje službeni partner svakodnevnog života - poslovnog i privatnog. Pouzdan, prilagodljiv i funkcionalan, spreman je na sve što slijedi. Novi Volkswagen Caddy dostupan je kao kombi i monovolumen u iznova konfiguriranim varijantama opreme Caddy, Life i Style te kao gradsko vozilo u verzijama Cargo i Cargo Maxi. Za poslovne potrebe tu je i Van izvedba dostupna uz 100% odbitka PDV-a. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin