Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Na 2,5 sati od Zagreba: 5 mjesta koja u Grazu morate posjetiti

Powered by: Graz Holding

Na 2,5 sati od Zagreba: 5 mjesta koja u Grazu morate posjetiti

Atraktivan u toplim i hladnim mjesecima, Graz skriva mnogo razloga za posjet. Utvrda s pogledom na grad, sportske aktivnosti na planini Schöckl i wellness oaze i kupališta za opuštanje samo su neka od najvažnijih mjesta koja morate posjetiti

VIDEO

Graz, glavni grad Štajerske, od Zagreba je udaljen samo dva i pol sata. Ova bajkovita austrijska destinacija idealno je odredište tijekom zimskog razdoblja jer nudi i uzbudljive sportske lokacije, tople skrivene oaze te zanimljive povijesne znamenitosti. Zovu ga gradom studenata, no on je mnogo više od toga. Užitak, opuštanje ili zabava - Graz nudi sve to!

Istraživanje vrhova Schöckla, odmor u Stukitzsauni ili šetnja Schloßbergom samo su neke od nezaobilaznih aktivnosti u kojima možete uživati. Bezbroj je razloga za dolazak u štajersku prijestolnicu, no 5 stvari u Grazu ipak morate posjetiti kako bi doživljaj ovog posebnoga grada bio potpun.

Stara gradska jezgra puna čarolije

Povijesno središte Graza od 1999. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a na taj je jedinstveni popis 2010. godine dodana i dvorac Eggenberg na samom rubu grada. Istražite čarobno središte Graza, čiji spoj modernog i povijesnog stvara poseban doživljaj. Prošećite predivnim renesansnim dvorištem Landhausa, upoznajte Rathaus, gradsku vijećnicu, uputite se do katedrale (Dom) i mauzoleja zanimljive povijesti te uživajte u malenim gradskim ulicama. Osim toga, obavezno posjetite brdo iznad Graza s predivnom panoramom.

Schloßberg, očaravajuća panorama

Nezaboravan će vam doživljaj osigurati posjet Schloßbergu, brdu visokom 123 metra, smještenom iznad grada, koje je i njegova najviša točka, a koje skriva utvrdu sagrađenu u 16. stoljeću. S njega se pruža predivan i veličanstven pogled na okolnu prirodu i krovove Graza, koji je upravo prema utvrdi i dobio ime. Naime, Graz dolazi od riječi gradec, koja označava mali grad.

Ostaci utvrde čine gradski park, a posebne su znamenitosti toranj sa satom, Uhrturm, i zvonik, Glockenturm. Sat je poseban zbog svojih kazaljki koje pokazuju suprotno od uobičajenog, pa tako veća pokazuje sate, a manja minute. Do vrha brda vodi više puteljaka, a osim pješice, do njega možete doći koristeći Schloßberglift, koji prolazi čarobnim tunelom. Za romantičare je atraktivna i poznata povijesna uspinjača sa staklenim krovovima, Schloßbergbahn, koja pruža predivan panoramski pogled na cijeli grad.

Nakon dolaska na vrh preostaje vam samo uživati u snježnom popodnevu ili zalasku sunca u nekom od okolnih restorana i kafića! 

Schöckl za alpski doživljaj

Za sve obožavatelje prirode, kao i za ljubitelje rekreacije, Schöckl je idealno odredište, udaljeno samo 14 kilometara od Graza! Ova (manja) planina nudi pregršt atrakcija i sportskih aktivnosti za sve ljubitelje sporta, uključujući najmlađe. Visok 1445 metara, Schöckl nije najviša, ali je omiljena lokacija mnogobrojnih entuzijasta, turista, ali i domaćeg stanovništva, i to u svako doba godine. A zimsko je razdoblje posebno zanimljivo jer upravo tad planina pokazuje svu zimsku čaroliju.

Uspon je moguć pješke ili biciklom, a osobita je atrakcija žičara Schöckl, koja vodi sve do vrha, s kojeg se pruža fascinantan pogled na predivnu prirodu. Žičara prometuje sve do kraja travnja, i to cijeli tjedan, od 9 do 16.30 sati. Osim više od 40 km staze, Schöckl planinarima nudi mnoge aktivnosti u raznim parkovima, kao što su, primjerice, staza za igru, drvena kuglana ili Disc-Golf za nezaboravne igre frizbijem, avanturistički paragliding i let zmajem. Tu se nalaze i zone dobrog raspoloženja, odnosno četiri zanimljive postaje na temu empatije, pripadnosti, priznanja i odgovornosti, koje spajaju životno učenje s čarima prirode. A pritom na ovom jedinstvenom izletištu možete pronaći i nekoliko planinarskih domova te restorana, u kojima će vas dočekati najukusniji gastronomski užici!

A zatim, nakon iscrpnog razgledavanja ili sportskih aktivnosti, uputite se na jednu od nekoliko opuštajućih oaza koje su nadohvat ruke.

Spa zur Sonne za odmor u srcu grada

Ako želite malo pobjeći od svakodnevice ili se opustiti od duge šetnje gradom, u srcu grada, 5 minuta hoda od Hauptplatza, sakrila se jedinstvena spa lokacija. Spa zur Sonne nekoliko je minuta udaljen od glavnoga gradskog trga, a ondje se nalazi poseban svijet opuštanja.

Kupelj s ljekovitim biljem ili parna kupelj, posebna vrsta finske kupelji, pješčana oaza ili čajni bar, posebna infracrvena sauna, kao i pregršt drugih odabira za opuštanje, osigurat će vam odlazak u svijet snova i odmor od silnih obaveza. Čak 25 metara velik bazen oduševit će sve kupače, a wellness dio omogućit će vam odmor i to u ponudi s pregršt usluga koje će otjerati svakodnevni stres. 

Zabava na plivalištu Auster

Pritom je odličan izbor i plivalište Auster, koje nudi sportske aktivnosti i trenutke za opuštanje, i to na 2000 metara četvornih! Auster je poznat po mnogobrojnim međunarodnim natjecanjima, ali je ujedno jedinstvena wellness oaza. Futuristička zgrada dizajnirana po uzoru na kamenicu nudi sportašima razne mogućnosti za trening, a plivačima amaterima odličnu zabavu. 

S druge strane, ljubiteljima wellnessa opuštanje je zajamčeno jer saune i parne kupelji, ledeni i kišni tuševi su samo neke od zona za opuštanje. Svakako posjetite Kneippovu kupku i wellness vrt, koji će posjet plivalištu učiniti nezaboravnim!

Opuštanje u Stukitzsauni i Stukitzbadu

Na sjeveru Graza smjestila se topla oaza idealna za snježne dane, Stukitzsauna. Ova idilična lokacija tradicionalno je odredište zaljubljenika u opuštanje. Klasična finska sauna, sauna s ljekovitim biljem ili sauna bogata svjetlošću u raznim bojama te sunčana terasa samo su dio bogate ponude koja će vas opustiti nakon napornog tjedna ili uzbudljivog uspona na neki od austrijskih planinskih vrhova.

Osim toga, zabavno vrijeme osigurano je na plivalištu Stukitzbad i za one najmlađe jer u ponudi su i vodeni toboga, razne vodene igre, pješčanik, poseban dio za djecu do šest godina, kao i tereni za nogomet, badminton i stolni tenis.

Odlazak u saunu i wellness u srcu Štajerske nakon aktivnosti u gradu i na planini Schöckl u neposrednoj blizini poseban je doživljaj, osobito kad padnu prve pahulje snijega. Udaljen 170 kilometara od Zagreba, Graz nudi pregršt aktivnosti za uživanje u vikendu, a neposredna blizina čarobne prirode čini ga još atraktivnijim odredištem.

Powered by: Graz Holding

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.