Obavijesti

Promo sadržaj

Na što obratiti pozornost prilikom odabira pametnog telefona?

Na što obratiti pozornost prilikom odabira pametnog telefona?
3

Postoji jako puno značajki na temelju kojih u današnje vrijeme vrlo lako možete odabrati mobitel. Na vama je da samo posložite prioritete...

U današnje vrijeme pametni telefoni sastavni su dio naših života. Koristimo ih za međusobnu komunikaciju, ali i za fotografiranje, pohranjivanje dokumenata u „cloud“, pretraživanje interneta i slično.

No, ako u obzir uzmemo činjenicu da na tržištu postoji široka paleta mobitela, vjerujemo da nije ni malo lako ni jednostavno odabrati onaj koji će u potpunosti odgovarati našim potrebama. Zato vam u nastavku teksta donosimo neke najvažnije stvari koje biste trebali uzeti u obzir prije kupnje pametnog telefona.

Veličina ekrana

Iznimno važna odluka koju morate donijeti pri kupnji mobitela je veličina zaslona. Na raspolaganju su vam mobiteli s malim, srednjim i velikim ekranom. Najmanja veličina ekrana je oko 4,5’’ odnosno oko 11,43 cm. Zatim slijede mobitel koji imaju ekran srednje veličine (oko 5,5’’), dok je kod onih najvećih mobitela ekran veći od 15 cm odnosno oko 6,1’’. Takav je, primjerice, iPhone 11 s Dual SIM te 64 GB memorije.

Man using mobile smart phone with global network connection, Technology, innovative and communication concept.

Rezolucija ekrana

Kvaliteta prikaza je također bitna pri odabiru mobitela. Razlučivost i kutovi gledanja čine veliku razliku, a značajnu ulogu u cjelokupnom doživljaju ekrana igraju svjetlina te boje.

Mnogi mobiteli danas imaju quad HD rezoluciju od 2560 × 1140 p. Riječ je o iznimno „oštrim“ i jasnim prikazima ekrana. Ostali pametni telefoni imaju full HD zaslon od 1920 × 1080 p. Rezolucija zaslona itekako utječe na kvalitetu slike; što je veća, kvaliteta slike je bolja.

Memorija

Mobiteli imaju dvije vrste memorije: radnu memoriju (RAM) te internu memoriju (ROM). Radna memorija i procesor utječu na brzinu mobilnog uređaja i jednostavnost rada. ROM služi za pohranu OS-a, fotografija, videozapisa, pjesama, aplikacija i ostalih stvari.

Logično je da će mobitel s većom radnom memorijom biti brži, dok će oni s većom unutarnjom memorijom imati više prostora za pohranu. U današnje vrijeme ROM nadilazi neke mjere koje su bile aktualne tijekom prošlih godina, tako da današnji mobiteli kao što je iPhone 12 imaju čak 256 GB memorije.

Prilikom odabira mobitela odlučite što vam je u ovom slučaju prioritet.

Baterija

Repairing modern smartphone

Još jedna bitna stvar na koju treba obratiti pozornost prilikom odabira mobitela je baterija. Odlučite se za onaj čiji kapacitet baterije nije manji od 3000 mAh tako da vam može raditi što dulje bez punjenja. Naravno da trajanje baterije ovisi i o dodatnim čimbenicima kao što su veličina zaslona, procesor, česta upotreba mobitela i tako dalje. Logično je da ako cijeli dan igrate igrice ili gledate video isječke s YouTubea, baterija vam neće trajati duže od 2 dana.

Procesor

Mobitel s izvrsnim procesorom radi „glatko“, bez štekanja i ostalih problema. Kvaliteta procesora izražava se u GHz; što je veća brzina, brži je i procesor. Mobitel s bržim procesorom koriste, primjerice, oni koji redovno igraju igrice preko mobitela ili gledaju video isječke pa čak i filmove.

Operativni sustav

Na kraju, ali ne manje važno, operativni sustav također igra ulogu u odabiru mobitela. Postoje dva sustava: android i iOS. Svaki ima određene prednosti, ali i sitne nedostatke u odnosu na onaj drugi, tako da bi najbolje bilo da isprobate oba telefona prije nego što kupite jedan od njih. 

Kamera

Prošli su ti dani kada smo nosili fotoaparate na godišnji odmor. U današnje vrijeme mobitelima snimamo i slikamo naše dragocjene trenutke. Brojni pametni telefoni mogu se pohvaliti s kamerom od 13 MP što je sasvim u redu. Ipak, dodatno razmislite o brzini kamere, kvaliteti slike i ostalim značajkama.

Dodatne karakteristike uređaja

Postoje neke dodatne značajke pojedinih mobitela kao što su bežično punjenje, utor za MicroSD karticu, NFC, senzor otiska prsta. Dakle, prije kupovine mobitela napravite popis prioriteta te ćete prema tome dobiti jasnu viziju o vašem idealnom mobitelu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.