Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Umjetnički projekt koji uljepšava ulice još samo danas u našem glavnom gradu

Umjetnički projekt koji uljepšava ulice još samo danas u našem glavnom gradu

Zagreb je ovog ljeta ponovo bio središnje mjesto umjetnosti, glazbe i kulture sa svojim bogatim ljetnim programom, koji je uključivao za svakoga ponešto. A mnogi festivali i street umjetnost očekuju vas i u rujnu te listopadu

VIDEO

Iako je ljeto na zalazu, početak jeseni u glavni grad donosi sasvim drugačije iskustvo. Uz nastavak mnogih kulturnih događanja, kazališne predstave, street umjetnost i festivale, ove toplije dane možete iskoristiti na zraku i napuniti baterije za duge zimske mjesece. Donosimo vam samo neke od lokacija i sadržaja koja vas očekuju u Zagrebu. 

- U nastavku smo izdvojili samo neke od najzanimljivijih lokacija i događanja koje Zagreb nudi svojim sugrađanima i posjetiteljima u okviru kampanje Green BUZZG, koju provodi Turistička zajednica grada Zagreba, posvećenu zelenom i održivom segmentu turističke ponude glavnoga grada. Naime, uslijed sve stresnijeg načina života u radnoj svakodnevici, sve je izraženija potreba za boravkom na otvorenome, aktivnostima na otvorenom kao i rekreaciji, kako kod naših sugrađana, tako i posjetitelja Zagreba. Tako TZGZ ove godine posebno podupire događanja na otvorenom koja na neinvazivan način uljepšavaju našu svakodnevicu -  kazala je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Najzeleniji festival u Zagrebu 

Mnoge su rijeke i njihove obale u gradovima diljem svijeta središnja mjesta druženja i zabave. A tako je i ovog ljeta u Zagrebu ispod Hendrixova mosta. Naime, Green River Fest nova je generacija festivala koji se u glavnom gradu Lijepe Naše održava već treću godinu zaredom. Ovaj festival predstavlja i iskorak u smjeru održivosti te potiče na razvoj zelenog turizma u glavnom gradu. 

Na Savi tako možete uživati uz interaktivne radionice, izložbe, predavanja, gastro priče i sportske aktivnosti. A nekadašnje kultno i vrlo popularno žensko savsko sunčalište Babinjak ponovo je s nama u malo drugačijem obliku. Babinjak je zamišljen kao ženski kružok koji se održava srijedom, a do 2. listopada ugostit će mnoge inspirativne, popularne i snažne žene. Ulazak na ovo ljetno zagrebačko događanje je besplatan, a više informacija, kao i program događanja, doznajte na službenoj Instagram ili Facebook stranici.

Vidimo se u Šumici! 

Nešto drugačiji, ali i dalje zeleni festival je i onaj ZAGREB CALLING 2022. Ovo je novi festivalski koncept elektroničke glazbe, koji se organizira na već dobro poznatoj lokaciji jankomirske Šumice. Sve ljubitelje ove vrste glazbe koji se u glavnom gradu nađu 2. i 3 rujna čekaju četiri stilski različita floora - House,Trance, Progressive-Melodic Techno i Techno. A uz već čarobnu lokaciju Šumice očekuje vas i atraktivan light i laser show projekcije. 

Očekuje nas i festival ZeGeVege

A za sve ljubitelje biljne hrane dobra je vijest da se u Zagreb vraća 14. ZeGeVege festival, koji će biti 23. i 24. rujna. Uz iznimno bogat edukativni i zabavni program, i ove godine glavni zagrebački trg na dva će dana postati mala veganska oaza s raznovrsnom ponudom izlagača isključivo biljne zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Bit će za svakoga ponešto – kako za ljubitelje ukusnih variva i jela na žlicu tako i za one koji se najviše vesele brzoj hrani poput vege hamburgera.

Festival ZeGeVege dio je međunarodne manifestacije Veganmania, koja se organizira u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ono po čemu je ZeGeVege posebniji od ostalih je to što ostale festivale  nadmašuje po veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti.

Zagreb u minijaturi 

Osim na festivalima, boravak na otvorenom možete provesti i promatrajući "Mali Zagreb". Serija je to minijaturnih instalacija koje su postavljene unutar zanimljivih ulica Zagreba. Ove sitne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada, ali i na izloge nekadašnjih zagrebačkih prodavaonica i obrta. A da biste se i vi prisjetili ili upoznali s nekadašnjom arhitekturom Zagreba, sve što morate učiniti je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih do kraja rujna!

Iako su postavljeni u samom centru grada, na jedanaest atraktivnih lokacija, minijaturni radovi "Mali Zagreb" ipak su na mjestima na kojima ih ne očekujemo – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Digitalnu kartu ovih zanimljivih minijaturnih instalacija možete pronaći ovdje

Umjetnički projekt koji uljepšava ulice

Ako ste ljubitelj umjetnosti, mogao bi vas oduševiti i projekt Okolo, koji je naišao na oduševljenje i turista i stanovnika Zagreba. Ove godine donosi nove zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije u javnom prostoru koje će uljepšati u(lice) grada i osvježiti svakodnevicu. Umjetnička iznenađenja čekat će vas na svakom koraku, a otkriti ih možete do 30. kolovoza u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom.  

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po peti put, a popis umjetnika koji će ostaviti svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu.

Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić. Za ostala umjetnička iznenađenja po gradu bit će zaduženi umjetnici Vitar Drinković, Ana Sladetić, Matej Vuković, Mia Orsag, Ana Marija Maravić te Stella Leboš, Iva Rodić-Novak i Jelena Malenica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura