Obavijesti

Promo sadržaj

NEKRETNINE u 2023: Stranci i dalje kupuju nekretnine na Jadranu, potražnja raste

NEKRETNINE u 2023: Stranci i dalje kupuju nekretnine na Jadranu, potražnja raste

Podaci Porezne uprave iz 2022. godine pokazuju da su u razdoblju od srpnja 2021. do lipnja 2022. stranci u Hrvatskoj kupili 12.518 stambenih nekretnina, odnosno 36 posto od ukupnog broja prodanih

Iako nije novost da stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj, posljednjih godina broj nekretnina prodanih strancima znatno se povećao. Podaci Porezne uprave iz 2022. godine pokazuju da su u razdoblju od srpnja 2021. do lipnja 2022. stranci u Hrvatskoj kupili 12.518 stambenih nekretnina, odnosno 36 posto od ukupnog broja prodanih. Hoće li stranci još više kupovati nekretnine u Hrvatskoj i dolazi li ponovno do poskupljenja kvadrata? Ova smo pitanja postavili Martini Naletilić, pravnici i licenciranoj agentici za nekretnine te suvlasnici zagrebačke agencije Sky Nekretnine.


Kad je o Jadranu riječ, prošle su godine stranci činili 80 posto udjela vlasnika u ukupnim prodanim nekretninama. Nijemci su u Hrvatskoj u 2022. kupili više od 3500 nekretnina, dok su Slovenci investirali u kupnju njih 3100. 

„Potražnja za nekretninama na Jadranu jako je velika pa je i naša agencija svoje poslovanje, uz Zagreb i okolicu, proširila na obalu uz naglasak na Istru i Kvarner. Ne treba čuditi da stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj jer su veće platežne moći, a najčešći su kupci oni koji će ulagati u turizam i umirovljenici koji toplije mjesece žele provoditi na Jadranu, u svom drugom domu. Stranci će sve više nekretnina kupovati u 2023., no svakako očekujemo da će sve više njih kupovati i veće poljoprivredne parcele u slabo naseljenim područjima, u Slavoniji, Gorskom kotaru i Dalmatinskoj zagori, s obzirom na to da 30. lipnja ove godine istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. U budućnosti definitivno možemo očekivati puno veći interes stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj“, kazala je Naletilić. 

Sve više upita stranaca dolazi na adrese hrvatskih agencija za nekretnine pa su u Sky Nekretninama razvili model prezentacije koji će ljudima iz inozemstva značajno olakšati proces kupnje. 

„Kako bismo nekretnine što bolje predstavili zainteresiranim kupcima, naša agencija snima i izrađuje profesionalne video materijale i to kroz novi, moderniji koncept prikaza nekretnine čime dobivamo na atraktivnosti i većem broju pregleda. Trenutačno videa radimo za luksuznije nekretnine i taj se pristup pokazao kao odličan promotivni kanal. 
Naglasila bih kako naša videa šaljemo u strane agencije s kojima surađujemo te da oni sve naše nekretnine nude i na svom tržištu. Također, kao novost na našem tržištu uskoro ćemo prezentirati i model po kojem će kupci za samo 1/8 cijene moći koristiti luksuzne nekretnine te biti jedan od suvlasnika. Navedeni model je jako zanimljiv stranim kupcima i očekujemo veliki interes pa je to isto jedan od razloga našeg širenja na obalu“, zaključila je Naletilić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.