Obavijesti

Promo sadržaj

Nemojte dozvoliti da vam insekti upropaste lijepo vrijeme u prirodi

Nemojte dozvoliti da vam insekti upropaste lijepo vrijeme u prirodi
2

Konačno nam stiže lijepo vrijeme te sve više slobodnog vremena provodimo u prirodi. Jedna od opasnosti odlaska u šumu, ali i u gradske parkove su krpelji. Ni komarci nisu ništa manje naporni. Želite li bezbrižan boravak na otvorenom, pomoći ćemo vam pri izboru zaštite

Iako nemaju oči, krpelji brzo osjete blizinu potencijalne žrtve. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najrasprostranjeniji su tzv. šumski krpelji, a u priobalju su opasniji pseći krpelji koji mogu biti uzročnici mediteranske pjegave groznice. Budući da im za njihov rast i razmonožavanje potrebna krv, pri povratku iz prirode potrebno je pregledati cijelo tijelo. 

Kakve nevolje nose krpelji? 

Na sreću, mali je broj krpelja nositelj zaraznih bolesti. Oni se zaraze prilikom hranjenja drugim životinjama ili glodavcima, i zatim mogu prenijeti tu zarazu ubodom i na čovjeka. Najčešće bolesti koje prenose su lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis. Ukoliko nađete krpelja, potrebno ga je što prije odstraniti sa tijela.  

Na mjestu ugriza odmah se može pojaviti crvenilo i svrbež u trajanju od nekoliko dana, ali to nije posljedica infekcije, već iritacija nakon otpuštanja stranih tvari u kožu kroz slinu krpelja. Ukoliko tjedan, dva pa i više nakon uboda osjetite simptome poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti, glavobolju, mučninu i povraćanje ili primijetite kožne promjene oko mjesta gdje je krpelj bio, potrebno je javiti se liječniku. 

Zaštitite se od krpelja i drugih insekata! 

Tijekom boravka u prirodi imajte prikladnu odjeću i obuću, te izbjegavajte povlačenje kroz grmlje ili ležanje na tlu. Kako ne bi bili privlačni krpeljima, a i ostalim insektima poput komaraca ili obada, preporuča se korištenje repelenata. Jedan od vrlo učinkovitih repelenata je ikaridin čija koncentracija od 20 % dokazano odbija komarace i krpelje više sati.  

Novo u ljekarnama je Zoom OFF sprej za zaštitu od komaraca i krpelja za cijelu obitelj, a zbog blagog mirisa i lagane teksture, vrlo brzo nakon nanošenja zaboravite da ga imate na sebi. Može se nanositi na djecu od dvije godine te ga mogu koristiti trudnice i dojilje. Važno je napomenuti da ne sadrži DEET, ne izaziva iritacije na koži i ne ostavlja mrlje niti masne tragove na odjeći. 

Potražite u ljekarnama 

Zoom OFF repelent je hrvatski proizvod nove generacije. Možete ga naći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama ili na drogerija.hr internet trgovini, a više informacija možete potražiti na službenim stranicama Pharmoval proizvoda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ususret Danu planeta Zemlje, Lidl predstavio treći izvještaj o održivosti
PROMO

Ususret Danu planeta Zemlje, Lidl predstavio treći izvještaj o održivosti

Pokrenuto partnerstvo Lidla s Bankom hrane zagrebačkog Crvenog križa, Prijateljima životinja i udrugom CeliVit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...