Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Nezaboravna jesen u Sloveniji: Otkrijte ljepotu Dežele u pokretu uz dašak glamura

Nezaboravna jesen u Sloveniji: Otkrijte ljepotu Dežele u pokretu uz dašak glamura
16

Iako je ljeto za nama, jesenski dani itekako mogu biti zanimljivi. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, provedite nezaboravan vikend u susjednoj Sloveniji, napunite baterije za zimske dane i stvorite najljepše uspomene

VIDEO

Sezona dugih godišnjih odmora je možda iza nas, ali je pred nama uzbudljiva jesen, koja donosi pregršt mogućnosti kraćih, akcijom ispunjenih odmora. Zašto ih ne bismo proveli nadomak praga i iskoristili živopisne jesenske dane da otkrijemo čarobna mjesta u Sloveniji, zemlji koja se zbog jedinstvene geografske pozicije i kompaktne veličine nudi kao savršena destinacija za "weekend getaway"?

Prošarana stotinama kilometara uređenih biciklističkih i planinarskih staza, Slovenija je pravi raj za sve one izletnike koji uživaju u aktivnom odmoru i istraživanju prirodnih ljepota na otvorenom. U nastavku donosimo pregled najzanimljivijih lokacija u Sloveniji pogodnih za bicikliranje, planinarenje i istraživanje u pokretu!

16
| Foto: PROMO/Neva Zganec/Dusko Marusic/Pixsell

Šetnja s medvjedima

Niti sat vremena od hrvatske granice pronaći ćete Kočevje, mjestašce obgrljeno netaknutim šumama u kojima živi najveća populacija smeđih medvjeda u Europi. Zanima li vas kako izgleda život u najvećoj europskoj prašumi, a usput biste htjeli vidjeti medvjede izbliza, savjetujemo vam vođenu turu po Kočevskim šumama, u kojoj ćete vas divljinom voditi iskusni lokalni vodič, zu kojeg ćete bez ikakve dvojbe steći nezaboravno iskustvo.

Brown,Bears,In,The,Slovenia,Wood.,Female,Of,Brown,Bear

A ako se medvjedi ne nalaze u fokusu vaših interesa, ali vas svejedno zanima netaknuta šumska ljepota, ne brinite. Slovenija zaljubljenicima u prirodu nudi pregršt šumskih destinacija. Riječ je o jednoj od najpošumljenijih zemalja u Europi budući da se čak 60% Slovenije nalazi pod šumskim pokrivačem, a samo 60 kilometara od Ljubljane pronaći ćete neke od najvažnijih prašumskih ekosustava na svijetu!

Ako ste zaljubljenik u hodanje bajkovitim šumama, oduševit će vas Pohorje – brdovito šumsko područje koje se smjestilo iznad Maribora. Iz zaista bogate ponude aktivnosti na otvorenom posebno se ističe jedinstveni Tree Top Walk. Riječ je o zanimljivo uređenoj stazi koja u jednom trenutku vrluda između 19 jezera, a već vas u drugom vodi kroz impresivnu šetnju iznad krošnji. Nakon što istražite viste koje se pružaju s vrhova drveća, preporučujemo vam da se popnete na 37 metara visoki impresivni drveni toranj i priuštite sebi doživljaj koji sigurno nećete zaboraviti – spuštanje 63 metra dugačkim toboganom!

Osim hodajući, prirodna bogatstva Slovenije možete istraživati i na kotačima, osobito ako ste zaljubljenik u biciklizam. Premda cijela Slovenija slovi kao biciklistički raj u kojem ćete pronaći više od 50 specijaliziranih smještajnih ustanova, mi vam ipak sugeriramo istok Slovenije. Točnije - Pomurje, gdje ćete uz pitome brežuljke pronaći neke od najboljih toplica u Europi, a usput možete doznati i zbog čega tri pomurske vinske regije proizvode neka od najkvalitetnijih vina u zemlji. Osim toga, tko kaže da ne možete ugodno spojiti s korisnim te biciklističku turu tako pretvoriti u pravo hedonističko iskustvo?

Ruta koju nećete zaboraviti

Jeste li znali da većina Slovenaca i Slovenki smatra pitanjem nacionalne dužnosti barem jedanput osvojiti slikoviti Triglav, najviši vrh susjedne nam države? Premda se do 2864 metra visokog Triglava možete popeti stazama različite zahtjevnosti, svjesni smo da većina hobi-planinara ipak preferira laganije izazove. Zbog toga vam preporučujemo jednu od mnogih long trail staza, kojima Slovenija, bez pretjerivanja, obiluje ako imamo u vidu da ovu površinom malu zemlju presijeca čak 10.000 kilometara označenih planinarskih staza, koji se protežu preko 352 vrha viša od 2000 metara!

Nama je posebno za oko zapeo Julijanski trail, kružna staza koja cirkulira oko Triglava nudeći planinarima prekrasne vidike na nacionalni ponos Slovenaca. Julijana, naime, vrluda područjem Nacionalnog parka Triglav nudeći posjetiteljima nevjerojatno raznoliko iskustvo alpske Slovenije: od vinorodnih brežuljaka Goriških brda do snijegom zametenih alpskih vrhova koji se nalaze pod UNESCO-ovom zaštitom. Ljepotu ove staze prepoznali su čak i ugledni New York Times i The Guardian, koji čitateljima preporučuju barem jednu od 20 etapa ove 330 kilometara duge staze, pogodne čak i za obiteljske izlete.

Lake,And,Mountains,Near,Kranjska,Gora,Village,In,Triglav,National

Neovisno o tome za koju se planinarsku rutu odlučili, u Sloveniji možete biti sigurni da ćete putem pronaći sigurno sklonište budući da ih se u ovoj državi nalazi čak 178! Samo provjerite na vrijeme jesu li otvoreni za posjete, s obzirom na to da do skloništa koja se nalaze na najizoliranijim mjestima tijekom zimskih mjeseci ne stiže opskrba. No čak vas ni to ne bi trebalo odvratiti od ljepote slovenskih planina jer ćete među bajkovitim vrhovima pronaći više od 50 hotela, konačišta i apartmana različitih kategorija koji planinarima prenoćište nude tijekom cijele godine. Pritom vam preporučujemo da posebnu pozornost obratite na vrlo zanimljiv detalj – broj planinara koji se nalaze na ploči kojom se označava kvaliteta smještaja koji ste odabrali. Može ih biti najviše pet, što će vam osigurati smještaj najviše kvalitete, u kojem nećete ni u čemu oskudijevati.

Istražite najljepši slovenski biser

A planirate li prvi ozbiljniji izlet u Sloveniju, najtoplije vas upućujemo u jednu od turistički najatraktivnijih destinacija u Deželi, koja je zbog nevjerojatno raznovrsne ponude izletnicima zanimljiva tijekom cijele godine – Bled i njegovu okolicu.

Bez obzira na to jeste li planinar, biciklist, zaljubljenik u penjanje, vodene ili zimske sportove, na Bledu ćete sigurno doći na svoje. Osim prekrasnog jezera iznad kojeg se ponosno nadvija jedna od najljepših srednjovjekovnih tvrđava u Europi, a u čijem se središtu nalazi barokna crkva Marijina uznesenja, do koje, prema tradiciji, mladoženja mladenku na vjenčanje mora ponijeti uz čak 99 stuba, u blizini Bleda pronaći ćete kanjon Vintgar. Ako ste ikad posjetili i zavoljeli Kamačnik, ovaj će vas prirodni fenomen bez ikakve dvojbe ostaviti bez daha.

Famous,And,Beloved,Vintgar,Gorge,Canyon,With,Wooden,Path,In

No daleko od toga da je tu kraj svemu što Bled i njegova okolica nude. Osim spomenutih znamenitosti, preporučili bismo vam da svakako prošećete proplancima koji opasuju ovo poznato jezero te da provjerite što plato Pokljuku čini toliko jedinstvenim magnetom za turiste. A kad ste već u tom kraju i kojim slučajem vam ostane vremena – što je gotovo nemoguće kad je riječ o Bledu, preporučujemo vam da se zaletite do obližnje Postojne jame i jednog od najpoznatijih europskih dvoraca – Predjama.

Što se smještaja tiče, mogućnosti su neograničene. No kako je vrijeme još dobro, naša je preporuka da se utaborite u nekoj od luksuznih glamping destinacija koje se nalaze u okolici Bleda kako biste sebe i suputnike počastili nezaboravnim provodom u jednoj od najljepših i najraznolikijih zemalja u srednjoj Europi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata