Obavijesti

Promo sadržaj

Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!

Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!
3

Zabavni setovi dozvoljeni su za upotrebu, a itekako mogu ukrasiti novogodišnje slavlje!!

Dozvoljeno korištenje pirotehnike

Iako se moglo zadnjih godinu dana čuti, da su petarde zabranjene za sve one koji svoje novogodišnje slavlje žele dodatno začiniti vatrometnim efektima imamo dobru vijest.

Od 27.12. dozvoljena je uporaba zabavne pirotehnike kategorije F2 i F3 (sve osim petardi i redenika) koja se od 15.12. do 1.1. slobodno smije kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Strukovna Pirotehnička Udruga poziva sve na odgovorno korištenje pirotehnike: bitno je pažljivo pročitati upute koje se nalaze na svakom proizvodu i da se pirotehnika koristi na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od ljudi, životinja, zgrada i predmeta. Također apelira da se pirotehnika kupuje isključivo u ovlaštenim trgovinama jer jedino takva pirotehnika je provjerena, legalna i sigurna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pirotehnika nisu samo petarde

Od ove godine je u Hrvatskoj zabranjeno korištenje petardi i redenika, ali to je samo mali dio pirotehničkog asortimana. Najveći dio asortimana otpada na takozvane box vatromete, koji ove godine postaju sve popularniji jer su zbog pandemije odgođena javna okupljanja, a samim time i javni vatrometi, pa puno kućanstava odlučuje prirediti vlastiti vatromet u svom dvorištu ili kvartu. Osim vatrometa postoji i pirotehnika koja ima samo svjetlosne efekte, odnosno uopće ne stvara buku (fontane, vulkani, rimske svijeće...) pa je pogodna za korištenje i u urbanim sredinama.

Samo legalno je sigurno

Iako je prodaja petardi fizičkim osobama zabranjena, ipak je moguće čuti njihove detonacije, a razlog tome je ilegalna trgovina preko interneta. Zato Strukovna Pirotehnička Udruga neprestano apelira na sve građane koji kane kupiti pirotehniku da to čine isključivo u specijaliziranim prodavaonicama koje prodaju isključivo atestiranu robu koja posjeduje odobrenje za stavljanje u promet. Takva pirotehnika, ako se koristi na siguran i propisan način, ne predstavlja gotovo nikakvu opasnost. Za kraj, udruga napominje da pirotehniku kategorije F2 i F3 smiju koristiti punoljetne osobe te da se pirotehniku u nikojem slučaju ne smije ustupati maloljetnicima. Pirotehnička sredstva nisu igračke i samo se uz odgovorno i savjesno korištenje može u potpunosti bezbrižno uživati u njihovim efektima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.
Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220:  konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom
PROMO

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220: konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 omogućuje svakodnevne vožnje samo na struju s dosegom do 66 km u kombinaciji s učinkovitom Toyotinom hibridnom tehnologijom pete generacije