Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Nikada dosta opreza: 5 važnih savjeta koje morate znati ako uzimate više terapija odjednom

Nikada dosta opreza: 5 važnih savjeta koje morate znati ako uzimate više terapija odjednom

Bilo da uzimate više terapija istodobno ili brinete o nekome tko ih uzima, važno je da to bude točno prema uputama liječnika. Uz to, pomno pratite što vam vaše tijelo signalizira, u slučaju da postojeću terapiju treba prilagoditi

VIDEO

Jednu za tlak, drugu za štitnjaču, treću za razrjeđivanje krvi, četvrtu za dijabetes, petu za alergije... Neki od nas, najčešće stariji, svakodnevno uzimaju više vrsta terapija. Vjerojatno vam je poznato da se neke terapije moraju uzimati u točno određeno vrijeme, ali to ponekad nije jednostavno upamtiti. Uz to, jeste li znali da neke vrste namirnica mogu utjecati na učinkovitost lijekova? Kad uzimate više vrsta terapija u isto vrijeme, trebate obratiti posebnu pažnju i na moguće promjene svojeg zdravstvenog stanja. 

Donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći svima onima koji uzimaju više lijekova te onima koji brinu o osobama koje uzimaju više terapija. Svakako treba zapamtiti kako je najvažnije da sve zdravstvene brige i probleme rješavate uz savjetovanje s obiteljskim liječnikom ili specijalistom.

Close,Up,Of,Senior,Man,Organizing,Medication,Into,Pill,Dispenser

1. Informirajte liječnika o svemu

Svatko tko uzima bilo kakvu terapiju, a pogotovo oni koji uzimaju više od pet lijekova istodobno, trebali bi svakodnevno bilježiti njihovu primjenu i promjene u zdravstvenom stanju. Osim lijekova na recept, u popis svakako uključite bezreceptne, poput vitamina, suplemenata i biljnih proizvoda. 

Ako vas bilo što muči, od mogućih nuspojava do običnog osjećaja da nešto nije u redu, raspravite to sa svojim liječnikom. Zabrinutost koju iskažete može potaknuti liječnika na promjenu ili prilagodbu terapije, ali važno je da mu osigurate detaljan izvještaj kako bi znao što se događa. Nikad nemojte na svoju ruku prestati, smanjiti ili povećati dozu lijekova. 

2. Ne uzimajte tuđu terapiju

Tko god pije više vrsta lijekova trebao bi biti na posebnom oprezu ako želi uzeti još jednu vrstu, primjerice za otklanjanje bolova koji su privremeni. Proučite upute za postojeće terapije, u slučaju da neke od njih upozoravaju na štetne interakcije s drugim lijekovima, a ako ni nakon toga niste sigurni, kontaktirajte svojeg liječnika. Posebno je problematično uzimanje lijekova na recept koji vam nisu propisani.

Female,Doctor,In,Medical,Facial,Mask,Have,Consultation,With,Elderly

3. Neka hrana utječe na lijekove

Kad počnete s nekom terapijom, ne bi bilo loše provjeriti s liječnikom ili farmaceutom postoje li neke namirnice koje biste trebali izbjegavati

Primjerice, zbog minerala u mlijeku (magnezija i kalcija) ovaj mliječni proizvod može otežati obradu određenih antibiotika. Isto tako, tamna čokolada može oslabiti učinke lijekova koji vas smiruju ili uspavljuju, ali i pojačati snagu nekih stimulativnih lijekova.

Grejp može promijeniti način na koji određene stanice u crijevima uzimaju i prenose lijekove kroz tijelo. Pokazalo se da ovo citrusno voće može utjecati na više od 50 lijekova, pa tako neke terapije za alergije može učiniti manje učinkovitima, a lijeku za snižavanje kolesterola može pojačati djelovanje.

Grapefruit,Cut,In,Two,Close,Up,On,A,Wooden,Chopping

Oni koji uzimaju lijekove za liječenje i sprečavanje krvnih ugrušaka trebali bi pripaziti na brokulu, prokulice, kelj, peršin i špinat, namirnice bogate vitaminom K. Prevelik unos tog vitamina može oslabiti učinak lijeka i dovesti vas u veći rizik od stvaranja opasnoga krvnog ugruška. 

4. Kava i alkohol mogu biti problematični

Alkohol može neke lijekove učiniti jačima nego što bi trebali biti, može smanjiti njihovu učinkovitost ili je čak eliminirati. Primjer terapije koja se ne bi smjela miješati s alkoholom su neki lijekovi za krvni tlak i srce. 

Što se tiče kave, ona može oslabiti antipsihotike, poput litija i klozapina, ali i pojačati učinke i nuspojave lijekova kao što su aspirin, terapija za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija i lijek koji se uzima inhalatorom za probleme s disanjem. Također može otežati unos i preradu željeza u tijelu. 

Coffee

5. Aplikacija koja sve drži pod kontrolom

Ljudi danas preuzimaju aktivniju ulogu u kontroli vlastitog zdravlja. Iz tog razloga mnoge farmaceutske tvrtke pokušavaju ponuditi digitalna rješenja koja će udovoljiti zahtjevima sve većeg broja pacijenata. Jedno od takvih pametnih rješenja je i aplikacija TakeCare iz PLIVE, koja će postati nezaobilazan alat u kontroli zdravlja.

U današnje vrijeme, kad se količina informacija izuzetno povećala, teško je razabrati ono bitno, a provjerena informacija u pravo vrijeme zlata je vrijedna. Aplikacija TakeCare predstavlja dragocjenu podršku pri redovitom uzimanju terapije te omogućuje korisnicima postavljanje pametnih podsjetnika i daje upozorenje kad smo s lijekovima pri kraju i kad je vrijeme za obnavljanje recepta. Također, pruža detaljne upute o lijeku i njegovoj pravilnoj primjeni, uz napomenu da savjetovanja s liječnikom i ljekarnikom nikako ne zanemarujete. Korisnicima će se svidjeti i opcija personaliziranog sadržaja, koja uključuje: informacije o bolesti, odnosno stanju, za koju se uzima lijek te savjete o prehrani i životnim navikama vezanim za bolest koju liječite.

Putem aplikacije moguće je praćenje zdravstvenih parametara, kao što su šećer u krvi, krvni tlak, bol i tjelesna masa

2
| Foto: PLIVA

Aplikacija TakeCare predstavlja podršku i njegovateljima i medicinskom osoblju tijekom brige o bolesnicima budući da postoji mogućnost kreiranja više profila unutar iste aplikacije, čime se sve informacije prikupljaju na jednome mjestu te je briga o bolesnima znatno olakšana. Aplikaciju preuzmite na App Storeu ili Google Playu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.