Obavijesti

Promo sadržaj

Nogometni rekordi srušeni u Kataru

Nogometni rekordi srušeni u Kataru
4

Prošlo je već više od mjesec dana od završetka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, na kojem je hrvatska reprezentacija osvojila odlično treće mjesto.

Naši igrači, predvođeni kapetanom Lukom Modrićem, pobjedom 2:1 protiv Maroka u utakmici za treće mjesto osigurali su brončane medalje zlatnog sjaja, i dodatno zacementirali mjesto u povijesti kao najuspješnija generacija hrvatske nogometne reprezentacije. A što je još u Kataru ušlo u nogometnu povijest, bilo kao rekord ili kao zanimljiva crtica, donosimo u ovom članku.

Jedinstveni domaćin

Sigurni smo kako ste već više puta čuli o tome kako je ovo Svjetsko prvenstvo bilo jedinstveno – prvo koje se nije održavalo usred ljeta, kada bi uvjeti za to bili nehumani, prvi put da je nogometni cirkus ugošćen na Bliskom istoku i tek drugi put u Aziji.

Uz te činjenice, Katar si je osigurao mjesto za anale i performansama na terenu – naime, porazom 2:0 protiv Ekvadora koji su upisali na otvaranju prvenstva postali su prva zemlja domaćin koja je izgubila svoju prvu utakmicu na prvenstvu. Dosad su domaćini bili iznimno uspješni i u prethodna 22 prvenstva upisali 16 pobjeda i 6 neodlučenih ishoda, a unatoč toj statistici, vjerujemo kako Katar na kladionicama nije bio favorit za osvajanje bodova. Katarci nakon toga nisu stali te su nakon poraza od Senegala u drugom kolu postali tek druga domaćinska nacija koja je sa Svjetskog prvenstva ispala odmah u skupinama (prvi kojima je to pošlo za rukom su Južnoafrikanci, domaćini prvenstva 2010).

Iz rubrike: možda to ipak ne trebamo spominjati

Španjolska je u potpunosti dominirala protiv Kostarike i upisala svoju najveću pobjedu u povijesti svjetskih prvenstava (7:0), a Kostarika ne samo da nije imala nijedan udarac unutar okvira, nego im je u

rubrici „udarci prema golu“ također ostalo zabilježeno – nula. Ta statistika na prvenstvima se prati od 1966. godine i otad je samo jednom zabilježen isti ovakav događaj – bilo je to 1990. godine, protivnik čiji golman je bio posve besposlen bio je Brazil, a reprezentacija s impotentnim napadom i tada je bila Kostarika.

U prvom kolu čak su 4 utakmice (Danska – Tunis, Meksiko – Poljska, Maroko – Hrvatska, Urugvaj – Koreja) završile rezultatom 0:0, što je također najviše ikad.

Nitko ne bi rekao da se velškog golmana Waynea Hennesseya može svrstati u istu rečenicu s legendarnim Talijanom Gianlucom Pagliucom, no nakon ovog prvenstva obojica se, zajedno s Južnoafrikancem Itumelengom Khuneom, mogu pohvaliti kao jedini golmani u povijesti svjetskih prvenstava koji su dobili crveni karton (Pagliuca 1994. protiv Norveške, Khune 2010. protiv Urugvaja, Hennessey 2022. protiv Irana).

Saudijska Arabija potrudila se držati suce zaposlenima, tako da je njihovim igračima u grupnoj fazi prvenstva pokazano čak 14 žutih kartona, što je rekord za jednu momčad u grupnoj fazi prvenstva.

Reprezentacije koje će se s osmjehom sjećati Katara

Za karakterizaciju događaja kao uspjeha ili neuspjeha jako je bitna perspektiva. Tako su brojne reprezentacije ostale razočarane što baš one nisu osvojile prvenstvo, a s druge strane toga stoji jedna Kanada, sretna što je zahvaljujući Alphonsu Daviesu uspjela postići svoj prvi pogodak na svjetskim prvenstvima. Uz sjevernoameričku momčad, valja istaknuti i jednu afričku – Maroko je iz utakmice u utakmicu prkosio kladionicama te postao prva afrička reprezentacija koja je ušla u polufinale.

Ako preokrete smatramo pokazateljima jakog karaktera i velike sposobnosti, onda je Japan ovo prvenstvo dokazao da je iznimno karakterna i sposobna momčad, jer njihovi preokreti protiv Njemačke i Španjolske (u obje utakmice gubili su 1:0 na poluvremenu i slavili 2:1 na kraju) tek su treći put u povijesti svjetskih prvenstava da je jedna momčad imala više preokreta na prvenstvu. Dosad su se tim pothvatom mogli pohvaliti brazilska generacija 1938. i njemačka generacija 1970. Nadalje, budući da je lopta u nogama Japanaca bila tek 18 % vremena u utakmici protiv Španjolaca, oni su postali pobjednik utakmice s najmanjim zabilježenim posjedom lopte.

Vrijedi istaknuti još jednu neobičnu statistiku – europske momčadi dominiraju utakmicama za treće mjesto, pobjedom Hrvatske niz Europljana popeo se na 11. Posljednja neeuropska momčad koja je osvojila treće mjesto bio je Brazil 1978.

Pojedinci za povijest

Mnogi ga vole, mnogi mrze, ali nitko mu ne može osporiti veličinu – svojim pogotkom protiv Gane Cristiano Ronaldo postao je prvi igrač ikad koji je tresao mreže protivničkih momčadi na čak pet različitih prvenstava (2006, 2010, 2014, 2018, 2022).

Lionel Messi ovo je prvenstvo postao najuspješniji Argentinac na svjetskim prvenstvima, s ukupno 13 golova. Uz to, prvi je igrač koji je zabio u svakoj fazi prvenstva (skupine, osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale). Messi je nakon ovog prvenstva postao igrač s najviše odigranih utakmica na svjetskim prvenstvima, s 26. Dosadašnji rekorder bio je legendarni Nijemac Lothar Matthäus.

Olivier Giroud ovo je prvenstvo zabio 4 pogotka i time je prestigao legendarnog Thierrya Henrya na ljestvici najboljih francuskih strijelaca. Ne sumnjamo, doduše, da bi Kylian Mbappé, osvajač katarske

Zlatne kopačke s 8 pogodaka, mogao zasjesti na vrh te ljestvice u ne tako dalekoj povijesti. Trenutno je brojka na 36, a već je rekorder finala svjetskih prvenstava sa 4 pogotka.

Iako je poljska reprezentacija iznimno podbacila, ipak je imala jednu svijetlu točku – svog golmana Wojciecha Szczesnog koji je (otkad se bilježe ovi podaci, od 1966) postao tek treći golman ikad koji je obranio dva kaznena udarca na turniru, ako se ne broje kazneni udarci nakon produžetaka.

Među golmanima se ovo prvenstvo istaknuo i naš Dominik Livaković, koji je protiv Japana obranio tri penala, što se dotad dogodilo samo još dvaput – Portugalcu Ricardu 2006. protiv Engleske i Danijelu Subašiću 2018. protiv Danske.

Stranica theanalyst.com zahvaljujući svom Opta Index sustavu bodovanja odabrala je najbolju momčad prvenstva u koju je, uz Livakovića (golmana s najviše obrana na ovom prvenstvu, 25), uvrstila još jednog Hrvata, Joška Gvardiola. On je imao više izbačenih lopti od bilo kojeg igrača (37).

Vrhunsko prvenstvo odigrao je i Joško Gvardiol, igrač s najviše raščišćavanja lopti pred vlastitim golom (37) i s najviše osvojenih lopti od svih braniča (48).

Iako je Katar još svjež u našim sjećanjima, već s nestrpljenjem čekamo novo prvenstvo 2026. u Kanadi, SAD-u i Meksiku, i nove rekorde, neobične statistike i, naravno, uspjehe hrvatske reprezentacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.