Obavijesti

Promo sadržaj

Nordijsko hodanje - vježba za cijelo tijelo

Nordijsko hodanje - vježba za cijelo tijelo
2

Nordijsko hodanje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, od smanjenja mogućnosti razvijanja bolesti srčanožilnog sustava do regulacije krvnog tlaka i ublaživanja raznih oboljenja

Pažnju javnosti u nekoliko zadnjih godina znatno privlači nova rekreativna aktivnost nazvana nordijsko hodanje. Glavna razlika koja ovaj način hodanja odvaja od klasičnog hodanja jest što se prilikom nordijskog hodanja koriste posebno dizajnirani štapovi koji aktiviraju mišiće gornjeg dijela tijela smanjujući opterećenje na zglobne strukture donjih ekstremiteta. Nordijsko hodanje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, od smanjenja mogućnosti razvijanja bolesti srčanožilnog sustava do regulacije krvnog tlaka i ublaživanja raznih oboljenja. Ovo je samo jedan od niza razloga zbog čega je nordijsko hodanje sve popularnije u svijetu.

Prednosti nordijskog hodanja u odnosu na obično hodanje

Nordijsko hodanje ima niz prednosti u odnosu na klasično hodanje te ga liječnici nerijetko preporučuju za samoodržavanje i poboljšanje zdravlja. U nordijsko hodanje uključeno je gotovo 90% mišića cijelog tijela koji se prilikom hodanja naizmjenično istežu. Pravilna uporaba štapova daje priliku za zamjetno povećanje intenziteta hodanja povećavajući rad mišića gornjeg dijela tijela. Zbog potrebe za aktivacijom većeg broja mišića puls se u odnosu na klasično hodanje podiže za 5-15 otkucaja u minuti a osjećaj naprezanja manji je nego kod običnog hodanja.

Nordijsko hodanje može uvelike pomoći i osobama koje se bore s viškom kilograma. Naime, posebno osmišljeni štapovi rasterećuju zglobove donjih ekstremiteta za do čak 30%. Prema nekim iskustvima, većina je ovu vrstu hodanja opisala kao vrlo ugodnu. Prednost ovog oblika hodanja jest što se intenzitet prilagođava kondicijskoj pripremljenosti hodača što ga čini popularnim među svim generacijama.

Neke od osnovnih karakteristika ovog oblika vježbanja su čak 46% bolji efekti od hodanja bez štapova te aktivno uključivanje čak 90% mišića cijelog tijela. Osim spomenutih prednosti dolazi i do povećane potrošnje kalorija za 20-40%. 
Zahvaljujući raznovrsnim mogućnostima koje nudi te brojnim pozitivnim učincima na zdravlje, nordijsko hodanje iz godine u godinu privlači pozornost sve većeg broja ljudi.

Štapovi za nordijsko hodanje

Glavna oprema za nordijsko hodanje su posebno osmišljeni štapovi koji se uvelike razlikuju od štapova za planinarenje, alpinizam ili skijaško trčanje. 

Štapovi mogu biti podesivi (teleskopi) i fiksni. Fiksni štapovi su poznatiji i učinkovitiji dok se teleskopi preporučuju onima koji svoje štapove žele dijeliti te traže mogućnost podešavanja visine.

Osim vrste, štapovi za nordijsko hodanje razlikuju se i po materijalu izrade o čemu ovisi težina, elastičnost i u konačnici cijena štapa. Ručka i narukvica štapa ergonomski su dizajnirane omogućavajući ugodno i lakše hodanje dok se na kraju štapa nalazi šiljasti metalni završetak koji služi za hodanje po mekanom tlu. Ako primjerice hodate po asfaltu, na njega je potrebno nataknuti gumenu kapicu koja će ga zaštiti od oštećenja.

Nordijsko hodanje kod osoba starije životne dobi

 Iako postaje sve popularniji oblik rekreacije diljem svijeta, nordijsko hodanje najzastupljenije je kod osoba starije životne dobi. Razlog tome je što aktivira mišiće leđa, ramena i ruku smanjujući opterećenje na zglobne strukture donjeg dijela tijela, pozitivno djeluje na zdravlje te omogućuje veću stabilnost. Uporabom štapova povećava se površina oslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu čime se smanjuje rizik od padova koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma. Nerijetka pojava s kojom se bore osobe starije životne dobi jest i bol u zglobovima: korištenjem štapova za nordijsko hodanja ta se bol ublažava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno