Obavijesti

Promo sadržaj

Nove mogućnosti protiv raka pluća

Nove mogućnosti protiv raka pluća
3

Pacijenti s karcinomom pluća koji koriste mikoterapiju imaju znatno veću stopu preživljenja i bolju kvalitetu života od bolesnika liječenih samo standardnom onkološkom terapijom

Rak pluća još uvijek je neriješeni problem. U Hrvatskoj je rak pluća vodeći tip raka kod muškaraca, a treći po učestalosti kod žena i stalno u porastu. Rak pluća dijeli se na one malih stanica i ne-malih stanica, od kojih ovi drugi čine oko 80% svih karcinoma pluća. Glavni faktor rizika je svakako pušenje, bolest se uglavnom javlja nakon 45-te godine, a dijagnosticira rendgenom ili CT-om.

Rak pluća brzo raste i lako se širi, a simptomi (dugotrajni kašalj, zadihanost, otežano disanje, iskašljavanje krvi, česte infekcije, gubitak težine, slabost i umor) često počinju tek kad je bolest već uznapredovala. Polovica svih novo-dijagnosticiranih je u najtežem IV. stadiju – raku pluća sa proširenim metastazama.

Onkološke terapije produljuju preživljenje, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. U liječenju metastatskog raka pluća uglavnom se koristi kemoterapija i zračenja, ali stope preživljenja vrlo su niske već desetljećima, tako da sada 5 godina preživi manje od 1% oboljelih.

Kako pomoći oboljelima

Oboljelima treba sva moguća pomoć, a tu ima mjesta i za prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva kod 65 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća (malih stanica – 13, ne-malih 52), koji su, uz standardno liječenje, ekstrakte koristili u velikim dozama od 30 do 100 i više dana. Velika većina imala je uznapredovali i prošireni (metastatski) stadij bolesti.

Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu. Nadalje, korisnici ekstrakata gljiva znatno su bolje podnosili kemoterapiju i imali znatno bolje opće stanje i kvalitetu života. Veće doze i duže korištenje ekstrakata ljekovitih gljiva povezano je i s boljom stopom preživljenja i znatno duljim životom kod oboljelih – i od karcinoma pluća malih i karcinoma ne-malih stanica – u usporedbi sa pacijentima liječenim samo standardnom terapijom.


Kod karcinoma pluća malih stanica je tokom istraživanja srednje preživljenje onkološki liječenih pacijenata produljeno 

• u ograničenom obliku sa 14 na 37 mjeseci, te

• u proširenom sa 7-9 na 27 mjeseci,

samo uključivanjem ekstrakata ljekovitih gljiva u terapiju.

I oboljeli od uznapredovalog karcinoma pluća ne-malih stanica imaju znatno bolje preživljenje od očekivanog uz korištenje ovih preparata. Osobito je to vidljivo u metastatskom stadiju, gdje je 4-godišnja stopa preživljenja povećana sa 2 na 18%.


Srednje preživljenje onkoloških bolesnika smo, u nedostatku domaćih podataka, usporedili sa znatno boljim američkim podacima, te smo vrijeme mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još bolji.

Logično je zaključiti da pacijenti s rakom pluća koji uz redovnu onkološku terapiju koriste i ekstrakte ljekovitih gljiva mogu očekivati bolju kvalitetu života i podnošenje terapije, dulje preživljenje, pa čak i veću stopu potpunog povlačenja bolesti.

Dr. sc. Ivan Jakopović
Konzultacije: ivan.jakopovic@inet.hr
Tel. 01/466 00 95

Više o ljekovitim gljivama protiv raka:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...