Obavijesti

Promo sadržaj

Dizajneri, istražite nove funkcije namještaja i pridružite se kreativcima u Nunc-u! Evo kako

Dizajneri, istražite nove funkcije namještaja i  pridružite se kreativcima u Nunc-u! Evo kako

Međunarodni žiri izabrat će najinspirativnije radove koji će biti izloženi na “YBD za NUNC” izložbi na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Nunc-ov tim izabrat će projekte koje će tvrtka razvijati do pravih proizvoda...

Kulturno udruženje Mikser iz Beograda uz podršku NUNC proizvođača namještaja iz Slavonije (Hrvatska) pokreće specijalno izdanje natjecanja regionalne platforme Mladih balkanskih dizajnera, otvarajući im jedinstvenu priliku da se pridruže tvrtki NUNC u njihovoj misiji reinterpretacije bogate tradicije i kulture regije u inovativne i prepoznatljive proizvode suvremenog dizajna.

NUNC (što znači: sada) je na svjetsku dizajnersku scenu stupio 2019.godine na sajmu namještaja u Kölnu i od tada raste i osvaja međunarodna tržišta. Duhovit i osvježavajući pristup dizajnu svakodnevnih predmeta potiče iz suradnje sa novim dizajnerima iz cijele regije, od kojih su mnogi debitirali na regionalnoj i međunarodnoj sceni upravo preko platforme Mladi balkanski dizajneri.

Međunarodni žiri izabrat će najinspirativnije radove koji će biti izloženi na “YBD za NUNC” izložbi na Šumarskom fakultetu za vrijeme Beogradskog međunarodnog sajma namještaja, gdje će Nunc-ov tim za razvoj proizvoda izabrati projekte koje će tvrtka razvijati do pravih proizvoda i potom predstaviti svjetskoj publici na čuvenom Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu.

Pozivamo mlade dizajnere da istraže nove funkcije namještaja i prostora za područje koje se preklapaju između svakodnevnih svjetova: dom, posao, škola, javni prostori, zabavne, intimne i zajedničke zone, urbana i ruralna okruženja i statična i pokretna iskustva. Prijavljeni projekti bi trebali biti u stanju svojim korisnicima ponuditi višestruke funkcije i iskustva, podržavati različite životne scenarije, hibridne i nomadske modele rada, omogućiti lako kreiranje „trećih prostora“, transformirati svako mjesto u igraonicu ili neformalno obrazovanje i mnogo više. Ohrabrujemo mlade dizajnere da osmisle nove ili preispitaju svoje postojeće dizajnerske ideje, promatrajući unakrsne, hibridne funkcije komada namještaja, modularnih sistema ili drugih uslužnih objekata, iz perspektive različitih korisnika (odraslih, djece, različitih spolova), starijih osoba, osoba sa invaliditetom itd.), različiti vremenski scenariji (noću, danju, sezonski, itd.), naizmjenično okruženje i društveni kontekst (na otvorenom, u zatvorenom, privatno, javno) itd.

Žiri će visoko vrednovati inovativne karakteristike projekta koje poboljšavaju kvalitetu svakodnevnog života; sposobnost da se odgovori na potrebe različitih korisnika; multifunkcionalnost; potencijal za kružnost proizvoda ili njegovih elemenata; ergonomiju; racionalne troškove proizvodnje i transporta; inovativnu upotrebu lokalno dostupnih materijala; implementaciju lokalnih znanja i tehnika; ekološki prihvatljiv proizvodni proces, inovativnu upotrebu recikliranih materijala; relevantnost u odnosu na lokalne/globalne ekološke i društvene izazove.

Renomirani međunarodni žiri čine Marva Grifin, osnivačica i kustos platforme za talente Salone Satellite Međunarodnog sajma namještaja u Milanu, industrijska dizajnerica Henriet Val, profesorica na Eindhovenskoj dizajnerskoj akademiji i direktorica eksperimentalnih istraživanja Atelier Luma u ​​Arlu; industrijski dizajner Nikola Radeljković iz Numen/For Use kolektiva; edukatorica Jelena Matić, dizajnerica namještaja i profesorica na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu i Maja Lalić, arhitektica i osnivačica Mikser udruženja.

Integralni tekst natječaja dostupan je na ybd.mikser.rs/call

Podnositelji prijave svoje projekte mogu poslati elektronski do 27. septembra 2023. godine u 23.59 sati na ybd.mikser.rs/form

Pobjednici će biti proglašeni 2. Studenog na ybd.mikser.rs.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car