Obavijesti

Promo sadržaj

Novi Sad: Programi za mlade, od mladih i sa mladima

Novi Sad: Programi za mlade, od mladih i sa mladima
5

Tijekom veljače i ožujka, drugi najveći grad u Srbiji i nositelj titule Europske prijestolnice kulture za 2022. godinu, Novi Sad ugostio je više od 130 umjetnika, od čega oko 90 iz cijele Europe koji su sudjelovali na više od 15 izložbi najznačajnijih kulturnih ustanova u Novom Sadu, ali i organizaciji, gotovo 10 nastupa, oko 30 koncerata različitih glazbenih žanrova, 40 radionica i brojnih drugih događanja.

Od klasičnog slikarstva do suvremene fotografije, od duge rimske vladavine do novog stoljeća, od muzejskih antikviteta do privatnih kolekcija, ovi programi organiziraju se uz sudjelovanje ključnih novosadskih muzeja, ali i važnih partnera poput Društva arhitekata Novog Sada, Galerije „BelArt“, Udruga umjetnika iz Vojvodine, kao i mnogi domaći, regionalni i europski umjetnici. Posebnu pažnju svakako je privukla izložba na glavnom gradskom trgu u Novom Sadu, Trgu slobode, pod nazivom "(NE) NASTANJENI - Migrantske priče u 21. stoljeću iz World Press Photo arhiva" koja sadrži fotografije najznačajnijih svjetskih foto-reportera o migracijama, dobitnika prestižnih nagrada World Press Photo Foundation - Warren Richardson, John Stanmayer, Matthias Costa. U istom duhu i u narednom periodu izložba se nastavlja i na otvorenom, ovoga puta na platou Limanskog parka, koji je jedan od najmlađih i najvećih novosadskih parkova, gdje je postavljeno 49 jarbola visine 8 metara, koji čine novu galeriju na otvorenom, a ona obuhvata radove umjetnika iz pet europskih prijestolnica kulture na temu migracija, u kojima sudjeluje i hrvatski umjetnik Leo Kirinčić, kao predstavnik Rijeke. Također, u Galeriji Matice srpske održava se izložba „Migracije u umjetnosti, umjetnost migracija“ na kojoj svoje radove izlažu poznati suvremeni umjetnici.

Novi Sad će u travnju i svibnju biti posvećen mladima. Kroz tri segmenta, "Škole budućnosti", "Zastave budućnosti" i "Bajke budućnosti", koji čine jezgru novog programa Europske prijestolnice kulture, "Budućnost Europe", djeca i mladi bit će potaknuti na sudjelovanje u stvaranju bolje budućnosti. Novi programski luk dovest će u Novi Sad 460 umjetnika iz 30 zemalja, koji će sudjelovati u 270 različitih kulturnih događanja. Tijekom programa, kada su mladi u fokusu, kroz tri segmenta djeca i mladi će se poticati na kritičko razmišljanje, ali i na aktivno sudjelovanje u društvenim pitanjima. Tako će se „Škole budućnosti“ baviti alternativnim modelima obrazovanja kroz umjetnost, igru ​​i kreativnost. Ustanove kulture postat će mjesta za obrazovanje, a škole će postati ustanove kulture koje će ugostiti različite umjetnike koji će biti mentori djeci.

Projekt uključuje 18 škola u kojima će 20 umjetnika iz različitih zemalja biti mentori djeci i mladima kroz različite projekte. Umjetničko promišljanje djece i mladih o aktualnim društvenim temama i poticanje njihovog kritičkog izražavanja bit će glavna zadaća "Zastave budućnosti" tijekom koje će se organizirati više od 60 događaja, od čega 37 koncerata i 4 izložbe, a gdje će se predstaviti i mlada regionalna glazbena imena, a sve u ambijentu Kreativnog kvarta, novog mjesta za suvremeno stvaralaštvo u Novom Sadu na mjestu nekadašnjih tvornica i pogona i industrijskog nasljeđa. Program "Zastave budućnosti" podržali su DDOR, IDEA i A1. "Bajke budućnosti" će oživjeti kazališnu umjetnost u cijelom gradu kada će se publici predstaviti tradicionalne bajke. U ovom segmentu programa okupit će se umjetnici iz 13 zemalja u Novom Sadu, gdje će se održati 35 predstava na 9 različitih lokacija kroz koje će oživjeti bajke budućnosti.

Programski luk "Budućnost Europe" jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Europske prijestolnice kulture i kronološki će se realizirati tijekom 2022. godine. Nakon "Budućnosti Europe" počet će programski luk "Heroine", zatim "Tvrđava mira", "Dunavsko more", "Kaleidoskop kulture" i na kraju "Drugi? Europa ".

Tijekom 2022. godine Novi Sad će se predstavljati kao Europska prijestolnica kulture kroz više od 1.500 kulturnih događanja, uz sudjelovanje oko 4.000 domaćih, nacionalnih i internacionalnih umjetnika, a detaljan program možete pronaći na službenoj stranici Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.