Obavijesti

Promo sadržaj

Nuklearna energija i radioaktivni otpad na Festivalu znanosti

Nuklearna energija i radioaktivni otpad na Festivalu znanosti
2

Fond za financiranje razgradnje NEK ove godine je sudjelovao na Festivalu znanosti s dvije aktivnosti: radionicom i predavanjem za sve zainteresirane posjetitelje  u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u cilju edukacije o nuklearnoj energiji i radioaktivnom otpadu.

Zanimljiva radionica na temu Nuklearne energetike održana je u srijedu, 4. svibnja, a na njoj je Fond ugostio učenike Osnovne škole Dvor. Kroz radionicu, učenici su se upoznali s nuklearnom tehnologijom i nuklearnim reaktorom te kroz simulaciju proizveli električnu energiju iz nuklearnog goriva. Sudjelujući s velikim zanimanjem, učenicima su posebnu pozornost privukli sadržaji virtualne i proširene stvarnosti, uz pomoć kojih su naučili o važnosti sigurnog zbrinjavanja nuklearnog otpada.  

Radionicu su vodili Ivo Žarković i Paulina Dučkić iz Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva. Ivo Žarković zaposlenik je Nuklearne elektrane Krško na mjestu sistem inženjera te radi kao operater u kontrolnoj sobi nuklearne elektrane, a Paulina Dučkić  dolazi s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, bavi se područjem nuklearne energetike i sudjeluje u komercijalnim projektima za Nuklearnu elektranu Krško. 

Predavanju u petak, 6. svibnja, na temu Od prve lančane reakcije do radioaktivnog otpada, odazvali su se učenici Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice i saznali sve o prvoj lančanoj reakciji kojom je započelo „Atomsko doba“ prije točno 80 godina. Prva lančana reakcija nije bila dovoljna za napajanje jedne žarulje, ali je promijenila i oblikovala svijet u kojem danas živimo. Iako je primjena nuklearne tehnologije i ionizirajućeg zračenja doprinijela napretku i razvoju naše civilizacije, srednjoškolce se osvijestilo o odgovornosti za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada nastalog korištenjem nuklearnih tehnologija.   

Predavanje je održao Goran Kukmanović, mag. ing. stroj., IWE, voditelj uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Fondu za financiranje razgradnje NEK, gdje se neposredno bavi poslovima provedbe pripreme i uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Osim poslova uspostave Centra, aktivno je uključen u poslove pripreme i izrade Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva. 

Festival znanosti dugi niz godina organizira se s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika, te motiviranja mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival se održao u raznim institucijama diljem 38 gradova Hrvatske, a ovogodišnja tema bila je život. Fond već tradicionalno sudjeluje na Festivalu znanosti, te je i ove godine želja Fonda bila informirati i educirati javnost o radioaktivnosti i s time povezanim temama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam