Obavijesti

Promo sadržaj

O stanju u ugostiteljstvu u vrijeme pandemije razgovaralo se na 33. Kongresu ugostitelja

O stanju u ugostiteljstvu u vrijeme pandemije razgovaralo se na 33. Kongresu ugostitelja
13

O stanju u ugostiteljstvu i turizmu u vrijeme pandemije razgovaralo se na 33. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

PROBLEMI STRUKE

Osim rasprave o  problematici koja muči ugostiteljski sektor, sudionici su mogli izravno postavljati pitanja predstavnicima državne vlasti u dva panela „Posljedice COVID-a na turizam i ugostiteljstvo: što smo naučili i kako dalje?“ i „Gastronomija – pokretač domaće proizvodnje, promotor destinacije“. Održane su i prezentacije popout one o mogućnostima ostvarivanja uštede korištenjem pogodnosti u projektu HOK Obrtnik plus. Uz to, posjetitelji su imali priliku za edukacije o novitetima i ulozi koktela u HoReCa industriji te svijeta piva. Edukacije su održali Vjenceslav Madić Kishoni, jedan od najpoznatijih hrvatskih barmena i zaljubljenika u sve vrste žestokih pića te jedini pivski sommelier u Hrvatskoj, Domagoj Jakopović Ribafish.

NAGRAĐENI NAJBOLJI UGOSTITELJI

Okupljanjem ugostitelja i turističkih djelatnika iz svih dijelova Hrvatske, Hrvatska obrtnička komora stvara prilike za razmjenu iskustava te povezivanje u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva, a dodijeljuju se i tradicionalna priznanja obrtnicima koji su svojim zalaganjem doprinijeli razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke.  Ovogodišnji laureati su:

Ivan Ratković, ugostiteljski obrt „EURO-CAFFE“ iz Gospića, Roko Tulić, obrt za ugostiteljstvo „Roko“ iz Bjelovara, Darko Mihalic, ugostiteljski obrt „Fašeranec“ iz Čakovca, Slavica Horvat, obrt za ugostiteljstvo „HORVAT“ iz Virovitice, Ivan Ivanković, obrt za ugostiteljstvo „DE ja-VU“ iz Požege, Hrvoje Margan, ugostiteljski obrt „Leonardo“ iz Rijeke, Stanislav Briškoski, obrt za ugostiteljstvo „RANCH FORTUNA“ iz Rovinja, Vicko Majić, ugostiteljski obrt „Đir“ iz Splita, Miroslav Grubeša, ugostiteljski obrt „Janje“ iz Zagreba, Ivan Žganjer, obrt za ugostiteljstvo ŽGANJER iz Ozlja, Damir Čuček, obrt UGOSTITELJSTVO „ČUČEK“ iz Krapine, Vladimir Rus, ugostiteljski obrt „Stefano“ iz Koprivnice, Ante Radić,  ugostiteljski obrt „Antonijo“ iz Šibenika, Josipa Barčić, obrt „Škatula“ iz Korčule.

TRAŽE SE BOLJI UVJETI RADA

Nakon izdvajanja glavnih problema ugostiteljskog i turističkog sektora, predložena su moguća rješenja. Ugostitelji i turistički djelatnici traže sniženu stopu PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva radi oporavka i održivosti ugostiteljskog poslovanja. Uz to i potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Rješavanju  problema radne snage, smatraju ugostitelji,  nužno je pristupiti međuresorno, kroz unapređenje obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju strukovnog obrazovanja i smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja u ugostiteljstvu.  Upozoravaju da svako ograničavanje rada ugostiteljskih objekata za sobom nužno povlači pad prometa i izravnu financijsku štetu za njih. 

PROMJENE KOJE ĆE POVEĆATI VRIJEDNOST SEKTORA 

Sudionici kongresa složili su se s tim da bi radno vrijeme poslije ponoći  trebalo  dopustiti  onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete na temelju rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima uz predočavanje COVID potvrde na ulazu. Nacionalni program opravka i otpornosti potrebno je maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te povećala dodana vrijednost sektora. Ovi zaključci do sljedećega kongresa postaju svojevrsni plan rada Ceha, na temelju kojeg se postupa prema vlastima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.