Promo sadržaj

Komentari 0

Obrtnička komora Zagreb proslavila 25. godišnjicu

Obrtnička komora Zagreb proslavila 25. godišnjicu

Prigodom obilježavanja 25 godina rada i djelovanja OKZ-a, danas 24. lipnja 2021. održala se svečana akademija na kojoj su sudjelovali brojni gosti i uzvanici, obrtnici i poslovni partneri

Organizirano udruživanje obrtnika na ovim prostorima ima bogatu povijest, koja traje od 1852. godine. Tako je i Obrtnička komora Zagreb, po uspostavi samostalne i neovisne Republike Hrvatske počela sustavno i organizirano djelovati prije 25 godina, okupljajući zagrebačke obrtnike, artikulirajući njihove interese, boreći se za njihove ciljeve i zaštitu njihova dostojanstva i afirmaciju obrtništva kao neizostavnog činitelja hrvatskog gospodarstva.

Teška je godina iza zagrebačkih obrtnika, no oni su fleksibilni, odgovorni i otporni. Mi kao društvo trebamo obrtnike više nego što oni trebaju nas, potpore, vlast. Ne možemo zamisliti tranziciju bez obrtnika, budućnost bez inovativnih obrtnika, bez njihovog doprinosa u proizvodnji autohtonog, domaćeg, hrvatskog proizvoda kako bi u globalizaciji imali nešto novo i drugačije“, rekao je izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac.

Zagreb, 24.06.2021 - Svecana akademija povodom 25. godina Obrtnicke komore Zagreb

Obrtništvo je u proteklih nekoliko godina doživjelo svoju ekspanziju. „U odnosu na 2019. godinu, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su u 2020. godini imali 996 obrta više. U jeku krize, broj obrtnika se povećavao. Upravo obrtništvo kao takvo čini platformu za razvoj zemlje i treba ga njegovati“, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Dodao je kako Ministarstvo ove godine izdvojilo preko 80 milijuna kuna na stipendiranje deficitarnih zanimanja, u kojima su i obrtnička te preko 40 milijuna kuna za naukovanje obrtnicima koji će primiti učenike.

Zagreb, 24.06.2021 - Svecana akademija povodom 25. godina Obrtnicke komore Zagreb

Uz povećanje broja obrtnika, raduje i činjenica da je više od 40% obrta u vlasništvu žena. „Od samog postanka Zagreba do danas potrebne su nam obrtničke usluge i bez njih ne možemo. Obrtnici su utkani u povijest ovoga grada i njegov su identitet. Zato će Grad Zagreb, zajedno sa svim drugim institucijama vlasti, i dalje promovirati, pomagati i štititi obrtništvo gdje god može“, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. Najavio je kako će se zalagati za stipendiranje mladih ljudi koji se žele baviti obrtništvom i školovati kako bi bili konkurentni na tržištu.

Zagreb, 24.06.2021 - Svecana akademija povodom 25. godina Obrtnicke komore Zagreb

U jeku pandemije i potresa, zagrebački obrtnici su imali mnogo problema, no njihovo veliko srce bilo je još veće. „Obrtnička komora Zagreb je sa svojim udruženjima pomogla sa preko 300 tisuća kuna stradale u potresu uz mnoge donacije i akcije koje još uvijek traju. Grad Zagreb i Zagrebačka županija izašle su nam u susret u vidu pomoći kako bi što lakše prebrodili novonastale probleme. Vjerujem da smo svojim radom i trudom dokazali da gradovi nisu duša koja čini razliku modernog i tradicije, ljubavi prema onom što obrtničke ruke mogu stvoriti“, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić. Zahvalio je Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar na suradnji povodom cijepljenja preko 3.000 obrtnika. „Dokazali smo da smo odgovorni i da se želim što prije vratiti na „staro normalno“, da dokažemo našim sugrađanima da smo tu među njima i na usluzi.“ Dodao je kako moraju više raditi na obrazovanju kako djece tako i svojih zaposlenika, da obrtništvo bude na najvišoj mogućoj razini i u skladu s trendovima 21. stoljeća.

Povodom obljetnice izdana je monografija čiji su autori Vlatko Čakširan, kustos muzeja u Sisku i Predrag Fleš.

Izvadak iz Monografije:

Proizvodnja je plemeniti posao i okretnost. Nije primjena običnih navika, već i stalna majstorija, domišljanje, maksimalno nastojanje da vještina i znanje izraze novo vrijeme. Nema osobnog rada  u kojem se može trajati bez napora da se znanja i vještine poboljšaju, da se svako postignuće u radu ne prilagodi i transformira s vremenom u kojem se događa. U tom smislu obrtništvo je posao i kultura svakog vremena u kojem je prisutno i djelatno.

Dodijeljene su i nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima, osobama i institucijama koje su svojim djelovanjem pomagale i unaprijedile obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji: