Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 23

Od kruha, putra i pekmeza preko žganaca do pola: Što ste vi jeli kad ste bili mali?

Od kruha, putra i pekmeza preko žganaca do pola: Što ste vi jeli kad ste bili mali?

Iz kojega god kraja Lijepe Naše dolazite, složit ćete se s tim da postoje jela koja su naprosto pala u zaborav u moru obroka koji se danas brzo pripremaju. U nastavku smo se prisjetili ukusnih jela naših baka koja će vas vratiti u djetinjstvo

VIDEO

Bijeli žganci, kruh s različitim namazima kao što su pekmez i pašteta, šmorne, žličnjaci, pole sa slaninom - sve su ovo obroci koje su pripremale naše prabake i bake ili kao glavno jelo ili kao prilog. Mnogima, vjerujemo, bude neke lijepe uspomene. Međutim, današnja djeca rijetko imaju prilike probati ove specijalitete djetinjstva mnogih od nas. Upravo zato odlučili smo prisjetiti se kako je to bilo prije tridesetak godina i što se sve moglo naći na svakodnevnom jelovniku mnogih kućanstava. Tko zna, možda dobijete inspiraciju i za pokoji ručak ili večeru ovaj tjedan!  

Od kruha i putra do sira i vrhnja

Iako se nekad jelo skromnije, ali možemo reći zdravije, naša sugovornica iz Zagreba neke prehrambene navike iz djetinjstva nastoji prenijeti i na svoje dijete, a sve, kako kaže, da se očuva tradicija. 

- Kruh i putar, točnije: domaći kruh i putar. To mi je bilo omiljeno. Ali, recimo, moj sin danas to ne jede. Nasreću, jede neke druge stvari koje sam jela, kao što su sir i vrhnje, kruh, putar i pekmez. I paštetu jako voli, toliko da smo je morali nositi čak i na kruzer. Jede jedanput tjedno kukuruzne žgance s vrhnjem i pohani kruh – kaže nam 43-godišnja Ivana iz Zagreba.

French,Toast,On,White,Plate,For,Breakfast

Naš idući sugovornik prisjetio se svojeg odrastanja u Međimurju. Kao dijete živio je s bakom, prabakom i djedom, a za današnje je klince, kaže 32-godišnji Marko, imao zaista prilično bizarna iskustva

- Volio sam jesti čvarke, tlačenicu, a tijekom zime osobito sam uživao u suhom mesu, uključujući sušene svinjske papke. Slatko nikad nisam baš volio, premda je baka radila najbolji pekmez od šljiva. Ne sjećam se da se ikad odvažila napraviti neki drugi, jedina bi razlika bila je li pekmez pasirala ili bismo iz njega izvlačili kože. No uživali smo i u pašteti - kokošjoj, po mogućnosti, namazanoj barem prst debelo, obavezno na bijelom kruhu. S vremenom sam proširio repertoar i otkrio azijske kuhinje, ali sam još zaljubljenik u sva ova jela uz koja sam odrastao. Koliko se moja paleta rafinirala, dokazuje to da paštetu danas jedem s majonezom i kiselim krastavcima. Ne osuđujte dok ne probate, molit ću lijepo - simpatično ističe Marko. 

Pašteta nekad i sad

Kao i Marku, pašteta je bila omiljen namaz i našim idućim sugovornicima. No složni su u tome da se okus ovog, čak i današnjoj djeci omiljenog namaza, uistinu promijenio. 

- Sjećam se kako bi nam mama spremila ujutro prije škole krišku kruha namazanu putrom. Sestra je voljela s pekmezom, a ja samo putar. Naravno, nezaobilazna je bila i pašteta. Toliko smo je kao djeca voljeli da smo je znali jesti žlicom. Sjećam se i da nije to bilo pakiranje kao ovo danas, u konzervici. Bila je upakirana u crijevo kao salama. Nekad smo od začina imali samo sol i papar, danas su paštete mnogo ukusnije jer imaju začine, a nekad se svašta stavljalo i nije bilo izbora, postojala je samo jetrena pašteta - prisjetila se 82-godišnja Ljiljana iz Zagreba.

Bread,With,Liver,Pate,On,Old,Wooden,Table

Pašteta je broj jedan u djetinjstvu bila i našoj posljednjoj sugovornici, 56-godišnjoj Antoniji iz Splita, koja je usporedila svoju prehranu s onom koju djeca danas preferiraju. 

- Kad smo bili djeca, mama nam je uvijek na plažu nosila paštetu i bijeli kruh. Toliko bismo bili u moru zaigrani da, kad bismo izašli, nismo mogli dočekati da nam netko od odraslih namaže debeli sloj paštete na kruh. Sjećam se, dok ovo govorim, tog slasnog okusa i sitog želuca. Danas je, priznajem, jedem većinom ljeti, i to sa svježom zelenom paprikom. Nema boljeg, vjerujte mi. Međutim, djeca su se, nažalost, danas naviknula na konkretne obroke za večeru, ili grickalice, ili pak brzu hranu. Moram priznat da ne znaju što propuštaju – kaže Antonija.

A kako bi i današnja djeca uživala u čarima nekadašnje kuhinje, Cekin se pobrinuo i predstavio novu, svježu jetrenu pileću paštetu bogatijeg okusa i s većom nutritivnom vrijednosti!

Osmijeh od kruha do kruha

Kao što joj i ime govori, CEKIN KIDS je svježa pašteta, a u današnje vrijeme to je zaista prava rijetkost na tržištu mesnih prerađevina. U odnosu na ostale, konzervirane paštete, prednosti ove pileće paštete za djecu, ali i sve odrasle obožavatelje, u tome je što se čuva u hladnjaku i ima kratak rok trajanja, a to istodobno znači i da je više nutritivne vrijednosti te bogatijeg okusa.

Paštete CEKIN KIDS imaju i smanjen udio soli te su blago začinjene. Sigurni smo da će svakom klincu ova svježa pileća pašteta razvući osmijeh od uha do uha, a odrasle vratiti u neka sretnija, dječja vremena! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer
PROMO

The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer

Kaskader, novi film Davida Leitcha, spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer – Ryana Goslinga i Emily Blunt.