Obavijesti

Promo sadržaj

Od petka do nedjelje Noć knjige za male i velike ljubitelje knjige i čitanja

Od petka do nedjelje Noć knjige za male i velike ljubitelje knjige i čitanja
3

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s više od 1100 programa i akcija u 254 grada i mjesta širom Hrvatske

Knjiga i čitanje slavit će se u knjižnicama, knjižarama, antikvarijatima, različitim ustanovama – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica, kao i u kafićima, parkovima, vlakovima, brodovima, avionima...

Otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak 21. travnja u 12 sati. Na otvorenju će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koju je za Noć knjige provela agencija Kvaka. A u večernjoj projekciji na zagrebačkim fontanama pored NSK ponovno će zaživjeti maskota Noći knjige, robot u društvu ovce, koju je dizajnirao Boris Kuk.

Ovogodišnja manifestacija temom Sanjaju li roboti električne knjige propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga. I ove godine Noć knjige podsjeća na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na nekoliko relacija u vlakovima Hrvatskih željeznica te na trajektima i brodovima Jadrolinije putnici će uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records, a u Zračnoj luci Franjo Tuđman u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu Matka Abramića i sa sobom u zrakoplov ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, knjigoljupci će moći propješačiti tri tematske ture zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica, u Splitu će pohoditi „Đir po gradu – Đir Velin Miston“ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje, a kultni splitski festival pripovijedanja Pričigin prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju.

Suradnjom Hrvatske radiotelevizije i organizatora Noći knjige na Trećem programu HRT-a od 21. travnja do 28. travnja bit će emitirano niz drugih prigodnih sadržaja – od najnovijeg istraživanja čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj i specijalne emisije Sanjaju li roboti električne knjige do serijala razgovora s stručnjacima iz različitih područja koji će govoriti o temi umjetne inteligencije. Specijalna emisija Ure bez cenzure ugostiti će niz hrvatskih književnica i književnika, dramskog umjetnika Gorana Matovića te ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, koji će razgovarati o književnosti, pisanju i aktualnim temama, a emisija će se iz Društva hrvatskih književnika uživo moći pratiti na online kanalima HRT-a, Vide TV i Noći knjige.

Popis svih sudionika, programa i akcija i promotivnih materijala dostupan je na internetskoj stranici Noći knjige nocknjige.hr.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige, kao i svake godine, manifestaciji nastoje dati humanitarnu notu, ukazujući na one kojima je potrebna pomoć. Akciju je partnerski podržao TOZ Penkala, koji je za ukrajinsku djecu od 1. do 4. razreda koja borave u Hrvatskoj pripremio poklon-paket svojih proizvoda, te nakladnička kuća Naša djeca koja je ustupila didaktičku slikovnicu „Moja Hrvatska“, prevedenu na ukrajinski jezik.

Knjiga svima i svuda

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama, s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 21. do 30. travnja 2023. https://knjigasvimaisvuda.znk.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive