Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 40

Od ukradenog parketa do uništenih zidova: Horor iskustva iznajmljivača s gostima

Od ukradenog parketa do uništenih zidova: Horor iskustva iznajmljivača s gostima

O turizmu ovisi velik broj Hrvata, a posebno oni na obali, koji svaku sezonu svoje apartmane iznajmljuju mnogim turistima. Međutim, nije sve uvijek tako bajno jer se često nađu oni gosti za kojima ostane gorak okus

VIDEO

Nakon gotovo dvije pandemijske godine mnogobrojni se turisti vraćaju ljepotama naše zemlje. Zato, osim sunca i mora, ne manjka ni optimizma među turističkim djelatnicima. Naime, mnogi se nadaju da će ova sezona biti bolja od rekordne 2019., a to je nedavno potvrdio i ministar financija Zdravko Marić. Rekao je kako je vrijednost fiskaliziranih računa u turizmu već u prvim mjesecima godine znatno veća nego u istom razdoblju 2019. godine, što pokazuje da bi Hrvatska mogla ove godine imati rekordnu turističku sezonu.

A to, naravno, ide u prilog onima koji od turizma žive. No ono što mnogim iznajmljivačima ostane nakon uspješne turističke sezone nije samo zarada. Tu su različite štete i ponovna ulaganja u turističke objekte kako bi se pripremili za nadolazeću sezonu. Razlog su mahom neodgovorni turisti koji za sobom nerijetko ostave uništene i neprepoznatljive apartmane. Prikupili smo nekoliko svjedočanstava iznajmljivača s naše obale koji su iskreno progovorili o tome što ih je sve znalo neugodno iznenaditi nakon odlaska gostiju.

'Počupali su mi parkete i odnijeli ih sa sobom'

Naša je prva sugovornica 59-godišnja Jasna iz Makarske. Od apartmana, kako nam kaže, živi već 35 godina i većinom ima lijepa iskustva. S nekim je dugogodišnjim gostima razvila čak i prijateljski odnos. No neki drugi ostali su joj u lošem sjećanju. 

- Bio je to mladi par iz Poljske. Trebali su ostati sedam dana, ali već je prva večer pošla po zlu. To silno skakanje i vikanje bilo je neizdrživo. Mi, vidite, živimo u stanu ispod apartmana. Međutim, gungula se nastavila i sljedeća dva dana, pa smo muž i ja došli gore i zamolili ih da se stišaju. Oni su reagirali strašno. Govorili su da što mi mislimo i da je to njihova privatnost te da su oni to platili. Odustali smo i vratili se u svoj stan. A iduće jutro čuli smo tišinu, što nam je bilo sumnjivo. Suprug je otišao provjeriti apartman i imao je što vidjeti. Oni su počupali parkete iz dnevnog boravka i odnijeli ih sa sobom! Pobjegli su i nisu se ni javili, a ja dan-danas ne znam što će im naš počupani parket – priča nam potreseno Jasna. 

Scratched,Parquet,Flooring,In,The,Room.,Scratches,,Chips,And,Dents

A iz Splita dolazi priča o Englezima koji su, priča nam naš sugovornik Ivan, došli na poznati festival Ultra Europe. Za njega je, kaže nam, to bilo jedno od najlošijih iskustava jer, osim što su mu uništili namještaj, morao je preurediti cijeli apartman. 

- To su bili divljaci, njih šestero. Urinirali su po mom dvorištu i uništili mi sav namještaj. Kreveti su bili potpuno uništeni, stolci i stolovi puni opušaka, presvlake na stolcima probušene cigaretama. Najgore mi je bilo kad su otišli i kad sam vidio da su mi svi zidovi uništeni. Iskreno ću vam reći, kad me već pitate, oni su urinirali po tim zidovima i poslije spavali u tome, ja ne znam kako su mogli. Gostima koji su rezervirali nakon njih morao sam otkazati jer jednostavno nisam imao vremena to sve preurediti. A nakon tog iskustva odlučio sam i osigurati svoj apartman. Budući da te sezone nisam praktički ništa zaradio, morao sam iz svog džepa dati za preuređenje – priča nam 42-godišnji Ivan. 

'Razbili su nam staklenu stijenu, koja je uništila pola apartmana'

Ima i onih turista koji smatraju da, kada dođu na našu obalu, mogu raditi što hoće i kad god hoće, priča nam Manuela iz Crikvenice, koja je imala, kako kaže, vrlo gorko iskustvo s turistima iz Nizozemske.

- Oni su se, vjerovali ili ne, svaki dan vrlo glasno na našoj terasi seksali, i to uvijek u 6 popodne. Mi smo ih upozoravali, ali nije se ništa promijenilo. Dapače, njima je to bilo smiješno. Ali kap koja je prelila čašu bila je situacija kad su mi razbili staklenu stijenu. To je bio takav udarac da sam mislila da će se kuća srušiti. Ne znam je li to bilo tijekom njihova odnosa ili su to možda učinili namjerno nakon što smo ih danima upozoravali. Otišli su bez isprike i dobacili nam da bismo mogli uložiti u novu stolariju jer je ova već stara, još su nam ostavili i negativnu recenziju – prisjetila se 62-godišnja Manuela iz Crikvenice. 

Broken,Glass,Window

Naš posljednji sugovornik dolazi iz Poreča. On je imao problem s gošćom koja je u apartmanu kuhala ručak i zaboravila isključiti štednjak dok je nakratko skočila do dućana. 

- Najlošije je što apartman nije u blizine moje kuće, pa su mi susjedi javljali da se nešto dimi iz apartmana. Nasreću, reakcija susjeda bila je toliko brza da nisu morali intervenirati vatrogasci – iskreno govori 44-godišnji Tomislav.

Budite bezbrižni i spremni na vrijeme

Ovo je, nažalost, tek djelić scenarija koji iznajmljivačima mogu zakomplicirati turističku sezonu. Upravo bi zato ljudi čija egzistencija ovisi o prihodima od iznajmljivanja apartmana trebali opreznije pristupati svom poslu te na vrijeme prevenirati ovakve ili slične situacije i uložiti u osiguranje svoje imovine. Croatia osiguranje provjereno je pouzdan partner kojem Hrvatska vjeruje. U prilog tome ide to što je Croatia osiguranje samo tijekom 2021. obradilo gotovo 138.000 šteta i isplatilo više od milijardu kuna naknada

Real,Estate,Agent,Talked,About,The,Terms,Of,The,Home

U duhu sezone koja je pred nama, Croatia osiguranje pripremilo je posebnu ponudu namijenjenu ponajprije vlasnicima turističkih apartmana. Naime, do 3. srpnja nudi akciju do 50 posto popusta na online ugovaranje osiguranja turističkih apartmana. Croatijina polica pokriva osiguranje stvari u kućanstvu, kao i građevinski dio nekretnine.

Osim toga, U Croatia osiguranju na raspolaganju vam stoje različite usluge osiguranja, što znači da možete odabrati opciju koja najviše odgovara vašim potrebama - osigurajte samo stvari, samo nekretninu ili oboje. Izbor je vaš!  Na stranici Croatia osiguranja možete točno izračunati i akcijsku cijenu za svoj apartman! 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume