Obavijesti

Promo sadržaj

Održivost i obnovljiva ekonomija: Ključevi dugoročnog poslovnog uspjeha

Održivost i obnovljiva ekonomija: Ključevi dugoročnog poslovnog uspjeha
5

Održivo poslovanje više nije samo opcija, već je postalo nužnost. Koncept održivosti obuhvaća šire dimenzije ekološke, socijalne i upravljačke odgovornosti

U dinamičnom suvremenom poslovnom okruženju, paradigme se neprestano mijenjaju. Korporacije diljem svijeta susreću izazove brze tehnološke evolucije, globalnih tržišta i rastuće ekološke osviještenosti, a koncepti održivosti i ESG standardi (Environmental, Social, and Governance) postaju neizostavni. Ovi koncepti ne samo da oblikuju način na koji organizacije posluju, već definiraju i njihovu dugoročnu stabilnost te poslovni uspjeh.

Održivo poslovanje više nije samo opcija, već je postalo nužnost. Koncept održivosti obuhvaća šire dimenzije ekološke, socijalne i upravljačke odgovornosti.

Ekološka održivost odnosi se na smanjenje negativnog utjecaja poslovanja na okoliš, odgovorno korištenje resursa, smanjenje emisija stakleničkih plinova i očuvanje bioraznolikosti.

Socijalna održivost podrazumijeva brigu o radnicima, zajednicama i društvu u cjelini. Društveno odgovorne kompanije promoviraju ravnopravnost, inkluzivnost i podržavaju lokalne zajednice. Ovaj aspekt uključuje i pitanja ljudskih prava te sigurnosti na radu. Prema Global CSR Reportu, 88% potrošača preferira kupovinu od kompanija koje iskazuju društvenu odgovornost.

Upravljačka održivost se fokusira na transparentnost, etičnost i učinkovito upravljanje unutar organizacije. Ovo uključuje efikasno upravljanje rizicima te odgovorno korporativno upravljanje uz poštivanje etičkih standarda.

ESG Standardi - ključ poslovnog uspjeha

ESG standardi predstavljaju okvir koji organizacijama omogućava integraciju održivosti u svoje poslovanje, što dugoročno rezultira uspjehom i boljim financijskim rezultatima.

Poslovna reputacija ima značajan utjecaj na privlačenje investitora, klijenata i talenata. Kompanije koje se pridržavaju ESG standarda često su percipirane kao odgovorne i privlačnije za širu javnost.

O važnosti ESG standarda, njihovom doprinosu organizacijama te o načinima implementacije u poslovanje raspravljalo se na 3. međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji ReECON (3rd International Conference on Renewable Economics – ReECON 2023) koja se održavala od 3. do 5. listopada 2023. godine u Biogradu na Moru u organizaciji Veleučilišta Baltazar Zaprešić i Veleučilišta u Virovitici.

Na otvaranju konferencije, Goran Ražnjević, dipl. oec., predsjednik Uprave Ilirija d.d., održao je planearni govor na temu "Društvena odgovornost tvrtke Ilirija d.d. i njen doprinos zajednici" te istaknuo važnost ESG standarda i načine na koje hotelski lanac Ilirija Resort integrira ove standarde u svoje poslovanje.

U suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, konferencija ReECON 2023 okupila je znanstvenike, stručnjake, gospodarstvenike, predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti te mnoge druge goste, a posvećena je promociji i raspravi o održivom poslovanju, ekonomiji te ekološkim i društvenim aspektima razvoja.

Središnje teme konferencije obuhvatile su širok spektar područja, uključujući održivi i zeleni turizam, nove trendove u financijama i računovodstvu, digitalne tehnologije, nove paradigme u javnim politikama te razvoj ruralne ekonomije. Kroz raznolikost tih područja, konferencija je poticala rasprave u cilju kreiranja novih spoznaja i modela u cilju unapređenja poslovne klime i održivog razvoja, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao visokog pokrovitelja ReECON 2023, sudionicima se obratio državni tajnik Domagoj Mikulić, mag. ing. agr. – te istaknuo važnost usmjerenosti prema održivom i odgovornom kreiranju novih tržišnih vrijednosti u korist društva u cjelini. Državni tajnik Mikulić naglasio je da je poslovna orijentacija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usklađena s ciljevima konferencije ReECON 2023, a sudionici su se složili kako je suradnja između znanosti, gospodarstva i vlasti ključna za ostvarenje održivih poslovnih praksi i ekonomskog rasta koji će koristiti svima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb
"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.